Quantcast
Channel: ΙΕΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Viewing all 364 articles
Browse latest View live

Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση-Αρχαιρείες

$
0
0

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Καλούνται  τα μέλη του ΙΣΚΕ σε Γενική Συνέλευση – Αρχαιρεσίες (Άρθρο 21 Καταστατικού και Κ.Υ.Α., ΦΕΚ Β΄ 4674/8-10-2021), η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 στις 10:00 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών. (Για εύκολη πρόσβαση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, με αποβίβαση στο σταθμό Αγίου Ελευθερίου).

Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γ.Σ. θα επαναληφθεί την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021 στον ίδιο τόπο και ώρα 10:00 π.μ. Δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου έχουν οι ταμειακώς εντάξει και όσοι φροντίσουν να εγγραφούν καταθέτοντας την συνδρομή τους (15 ευρώ) έγκαιρα σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στον επίσημο χώρο του ΙΣΚΕ στο διαδίκτυο http://iersynklellados.blogspot.com/ ή την καταβάλλουν την ημέρα διενέργειας των Αρχαιρεσιών.Λόγω των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον covid-19, όσοι συμμετάσχουν δια ζώσης στη Γ.Σ. θα πρέπει κατά την προσέλευσή τους να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό τεστ (PCRή rapidtest 24 ωρών).Κατά τη διαδικασία θα τηρηθεί το πρωτόκολλο των συνεδρίων (υποχρεωτική χρήση μάσκας, 1 άτομο ανά 5 τ.μ., απόσταση 1,5 μέτρου, αντισηπτικό)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α) 10:00 Υποδοχή.

Β)10.30 Προσευχή – Έναρξη Γενικής Συνέλευσης

                                                                         ΘΕΜΑΤΑ:

1)     Ψήφιση Οικονομικού Προϋπολογισμού 2021 και Οικονομικού Απολογισμού 2020 (δεν πραγματοποιήθηκε Γ.Σ. λόγω covid19)

2)     Λογοδοσία απερχόμενου Δ. Σ. από τον πρόεδρο του Ι.Σ.Κ.Ε., π. Γεώργιο Σελλή

3)     Κατάθεση έκθεσης Εξελεγκτικής Επιτροπής.

4)     Εκλογή τριμελούς εφορευτικής επιτροπής.

5)      Αρχαιρεσίες     

ΑΘΗΝΑ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

   Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σελλής             Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Χρηστίδης

Όποιος θέλει μπορεί να θέσει υποψηφιότητα από της κοινοποιήσεως της παρούσης και μέχρι την 22αΟκτωβρίου 2021, συμπληρώνοντας την παρακάτω αίτηση, την οποία μπορεί να αποστείλει  μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο emailτου Ι.Σ.Κ.Ε. iske1890@gmail.com 

-------------------------------------------------------------------------------------                    ΑΙΤΗΣΗ

Ο κάτωθι υπογεγραμμένος ………………………………………..……………………………………………… ανήκων εις την Ιερά Μητρόπολη ………………………………………………………………….………………………… ΔΗΛΩΝΩ με την παρούσα μου αίτηση ότι επιθυμώ να θέσω υποψηφιότητα

1) για το Διοικητικό Συμβούλιο  ⬜     2) για την Εξελεγκτική Επιτροπή 

των αρχαιρεσιών που θα πραγματοποιηθούν την  22.11.2021 στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών. (Τοποθετείστε Χ ανάλογα για την θέση που επιθυμείτε)

Τηλέφωνο επικοινωνίας: …………………………………….                         

Email: ……………………………………………………..

Εν ………………………………………………………2021

Ο ΑΙΤΩΝ

 

20 ημέρες πριν τις Αρχαιρεσίες θα λάβετε τα ψηφοδέλτια με τα ονόματα των υποψηφίων και οδηγίες για τον τρόπο ψηφοφορίας με επιστολή(επιστολική ψήφος) .

Διαβάστε ή κατεβάστε:

Το δελτίο τύπου.

Την πρόσκληση

Την αίτηση δήλωσης υποψηφιότητας.

Τον τρόπο οικονομικής τακτοποίησης.


Ανακήρυξη υποψηφίων - ψηφοδέλτιο - τρόπος ψηφοφορίας - επιστολική ψήφος

$
0
0

ΑΘΗΝΑ 24/10/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος συνεδρίασε το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021 με αποκλειστικό θέμα την ανακήρυξη των υποψηφίων για το Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή και την κατάρτιση του Ψηφοδελτίου των αρχαιρεσιών, που θα γίνουν στην Ειδική προς τούτο Γενική Συνέλευση στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 10.00 π.μ. και εξής.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σύμφωνα με το Καταστατικό, με την αυτοπρόσωπη παρουσία των ταμειακά τακτοποιημένων μελών ή με επιστολική ψήφο των ταμειακά τακτοποιημένων μελών, ως εξής:

Για την αυτοπρόσωπη παρουσία:Στον εκλογέα παραδίδεται ομοιόμορφος φάκελος με ψηφοδέλτιο, ο εκλογέας εισέρχεται σε ιδιαίτερο χώρο και θέτει μέχρι (07) σταυρούς προτίμησης για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μέχρι δύο (02) για την Εξελεγκτική Επιτροπή. Στη συνέχεια τοποθετεί το ψηφοδέλτιο εντός του φακέλου και τον ρίχνει στην ψηφοδόχο.

Για την επιστολική ψήφο:Το Δ. Σ. θα στείλει στα μέλη που δεν θα παρευρεθούν στη Γ. Σ. το ψηφοδέλτιο με δύο φακέλους  και ο αποδέκτης ψηφίζει σύμφωνα με τους όρους της προηγούμενης παραγράφου. Τοποθετεί το ψηφοδέλτιο στον  φάκελο του ΙΣΚΕ χωρίς να σημειώσει οτιδήποτε επάνω και στη συνέχεια στον μεγαλύτερο φάκελο, που έχει τυπωμένη στη θέση του παραλήπτη την διεύθυνση του ΙΣΚΕ, σημειώνοντας (ο αποστολέας) επάνω αριστερά το ονοματεπώνυμό του,  την Ιερά Μητρόπολη στην οποία ανήκει και την ταχυδρομική του διεύθυνση. 

Η ταχυδρομική διεύθυνση (ΙΕΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Τ.Θ. 8150, 10210 ΑΘΗΝΑ)  ισχύει τόσο για την επιστολική ψήφο, όσο και για την υπόλοιπη αλληλογραφία με τον ΙΣΚΕ. 

Δείτε εδώ το ψηφοδέλτιο.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΣΚΕ

Γενική Συνέλευση - Αρχαιρεσίες και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΚΕ

$
0
0


ΑΘΗΝΑ 24/11/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με συμμετοχή από τις περισσότερες Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, που εκφράστηκε κυρίως δια της επιστολικής ψήφου (λόγω και της ιδιάζουσας υγειονομικής κατάστασης) πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021, η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, η οποία φιλοξενήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών. Η όλη διαδικασία, που διήρκεσε περί τις 11 ώρες, διεξήχθη με άψογο τρόπο και σύμφωνα με το Καταστατικό, ενώ τις εργασίες της εφορευτικής επιτροπής διηύθυνε δικαστική αντιπρόσωπος. Από τους 18 υποψηφίους για το Διοικητικό Συμβούλιο και τους 6 για της Εξελεγκτική Επιτροπή εξελέγησαν ως τακτικά μέλη (κατά σειρά εκλογής), για το Δ. Σ. οι πατέρες, Γεώργιος Βαμβακίδης, Γεώργιος Σελλής, Γεώργιος Κωνσταντίνου, Μιχαήλ Μετζάκης, Βασίλειος Χρηστίδης, Νικόλαος Μωραΐτης, Αθανάσιος Κοκκινόπουλος, Χρήστος Αργυρόπουλος και Χρήστος Χριστοδούλου και για την Ε.Ε. οι πατέρες Λάμπρος Σκόνδρας, Δημοσθένης Χατζόπουλος και Γεώργιος Φειδόπουλος.

Την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021 συνήλθε σε συνεδρίαση το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της Γενικής Συνέλευσης της 22ας Νοεμβρίου 2021 με τριετή θητεία, κατόπιν προσκλήσεως του λαβόντος περισσοτέρους ψήφους π. Γεωργίου Βαμβακίδη, κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου.

Αφού ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη από το Καταστατικό διαδικασία τα εννέα τακτικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συγκροτήθηκαν σε σώμα ως εξής: 

Πρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σελλής (Ιερά Μητρόπολις Αργολίδος)

Αντιπρόεδρος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βαμβακίδης (Ιερά Μητρόπολις Ζιχνών και Νευροκοπίου)

Γενικός Γραμματέας: Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Χρηστίδης (Ιερά Μητρόπολις Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού)

Ταμίας: Πρεσβύτερος Μιχαήλ Μετζάκης (Ιερά Μητρόπολις Αργολίδος)

Μέλη: 

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου (Ιερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρών και Οινουσσών)

Πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Κοκκινόπουλος (Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων)

Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μωραΐτης (Ιερά Μητρόπολις Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού)

Πρεσβύτερος Χρήστος Αργυρόπουλος (Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης)

Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Χριστοδούλου (Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς και Φαλήρου)

Εκπρόσωπος Τύπου ορίστηκε ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου. 

Εκ του Γραφείου Τύπου

Απάντηση του Ι.Σ.Κ.Ε. περί του λεγομένου "διορισμού των 4000 κληρικών"

$
0
0

ΑΘΗΝΑ 12/12/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επειδή πολύς λόγος γίνεται εσχάτως σχετικά με το θέμα του λεγόμενου «διορισμού των 4000 κληρικών» ο ΙΕΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ανακοινώνει τα κάτωθι:

Όπως είναι γνωστό, με τα άρθρα 2 παρ. 2 περίπτωση α του Α.Ν. 536/1945 και άρθρο 5 του Α.Ν. 469/1968 θεσπίστηκε η μισθοδοσία του Κλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό και εξομοιώθηκε μισθολογικά ο κληρικός με τον δημόσιο υπάλληλο.

Με την από 18.9.1952 «Σύμβαση περί εξαγοράς υπό του Δημοσίου κτημάτων της Εκκλησίας προς αποκατάσταση ακτημόνων γεωργικών κτηνοτρόφων» (ΦΕΚ 290Α) αναλήφθηκε η μισθοδοσία των κληρικών από τον κρατικό προϋπολογισμό ως ελάχιστη υποχρέωση του Κράτους έναντι των πολλαπλάσιας αξίας παραχωρήσεων γης, στις οποίες είχε προβεί η Εκκλησία της Ελλάδος κατά τη δεκαετία 1922-1932 (Ν.1072/1917, Ν.2050/1920, Ν.4684/1931). Δηλαδή, επειδή το Κράτος αδυνατούσε να καταβάλει οποιοδήποτε αντίτιμο για τα ακίνητα της Εκκλησίας, ανέλαβε ως στοιχειώδη ανταπόδοση την υποχρέωση της μισθοδοσίας των κληρικών εσαεί.

Αρχικώς, ο νόμος προέβλεπε και τη συμμετοχή της Εκκλησίας στη μισθοδοσία τους με ετήσιο ποσό που αντιστοιχούσε στο 25% εν αρχή και 35% κατόπιν, των ακαθαρίστων εισπράξεων και των εισφορών των ιερών ναών. Η πρόβλεψη αυτή καταργήθηκε με τον Ν.3220/2004 (ΦΕΚ Α 15) κι έκτοτε η μισθοδοσία των κληρικών βαρύνει εξ ολοκλήρου τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο Ν. 4111/2013, από την έναρξη ισχύος του (25/1/2013), ενέταξε στον τακτικό προϋπολογισμό όλους τους μισθοδοτούμενους κληρικούς. Έκτοτε οι κληρικοί, όπως όλοι οι υπηρετούντες στο Δημόσιο, μισθοδοτούνται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τους μνημονιακούς νόμους.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όπως την ερμήνευσε και η υπ’ αριθμ. 41/2008 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους: «Η Εκκλησία της Ελλάδος, οι Μητροπόλεις, οι Ενορίες και οι Ενοριακοί Ναοί είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου». Ανήκουν δηλαδή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός καθορίζεται από τις διατάξεις του Ν.1256/1982 και επανοριοθετείται με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 14 του Ν.2190/1994.

Το προσωπικό που υπηρετεί στην Εκκλησία και στα εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου διακρίνεται σε πολιτικό και θρησκευτικό. Το μεν πολιτικό προσωπικό μισθοδοτείται από τα οικεία και κατά τόπους εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ, το θρησκευτικό, όμως, ιερατικό προσωπικό μισθοδοτείται -κατά τα ανωτέρω- από τον κρατικό προϋπολογισμό (το Δημόσιο) και εντάσσεται στον ετήσιο προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Ν.536/1945 για τους εφημέριους και Ν.1041/1980 για τους αρχιερείς). Κατά συνέπεια οι κληρικοί, ως προσωπικό των Ν.Π.Δ.Δ. της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπάγονται στην έννοια των εργαζομένων στο Δημόσιο κατά το άρθρο 18 παρ. 1 του Ν. 3448/2006.

Επίσης, κατά τον ισχύοντα Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (ν. 590/1977, ΦΕΚ Α’ 146/31-5-1977), η Εκκλησία της Ελλάδος, οι 82 Ιερές Μητροπόλεις, οι Ιερές Μονές και οι Ενορίες, η Αποστολική Διακονία και το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, έχουν –κατά τα ανωτέρω- νομική μορφή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (άρθρα 1 παρ. 4 ν. 590/1977 και 25 παρ. 1 του ν. 4301/2014).

Τα ανωτέρω γραφέντα σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνουν ότι τίθενται εν αμφιβόλω οι οργανικές θέσεις των καθ’ υπέρβαση του ορίου των 6000 ή, έστω, των 8000 εφημεριακών θέσεων. Στον Ν. 536/1945 δεν προβλέπεται ακυρότητα των καθ’ υπέρβαση του ανωτέρω ορίου διορισμών. Ουσιαστικά οι Μητροπολίτες από το 1945 και εξής διορίζουν εφημερίους λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους μόνο τα πληθυσμιακά κριτήρια συστάσεως οργανικών κενών του άρθρου 51 Α.Ν. 2200/1940, τα οποία επαναλήφθηκαν στο άρθρο 39 Κανον. 2/1969 και στο άρθρο 3 Κανον. 230/2012. Σύμφωνα με το άρθρο 3 § 5 Ν.Δ. 3859/1958, μόνο οι κατά παράβαση αυτών των πληθυσμιακών κριτηρίων διορισμοί είναι άκυροι.

Ο Α.Ν. 536/1945 δεν είχε ως σκοπό να αναλάβει το Δημόσιο τη μισθοδοσία του κλήρου. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που δεν συμπεριλήφθηκε τίποτε σχετικό στη σύμβαση του 1952. Σκοπός της Πολιτείας το 1945 ήταν να αποτελέσει τον θεματοφύλακα που θα εγγυόταν την καταβολή της μισθοδοσίας, η οποία ήταν ανταποδοτική. Το Κράτος επέβαλε την εισφορά των πιστών και την ενοριακή εισφορά (25% επί των ακαθαρίστων εσόδων όλων των ναών από το 1945 που αυξήθηκε σε 35% για ναούς με ακαθάριστα έσοδα άνω των 20000 δρχ από το 1968) και εγγυόταν ότι θα συμπλήρωνε το ποσό που θα απαιτούνταν για την καταβολή της μισθοδοσίας. Η εισφορά των πιστών καταργήθηκε με το άρθρο 26 § 2 Ν.Δ. 4242/1962 και η ενοριακή με το άρθρο 15 Ν. 3220/2004.

Προ του Ν. 4024/2011 (ενιαίο μισθολόγιο) προβλεπόταν επέκταση των διατάξεων καταβολής μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων και επί κληρικών με κοινή υπουργική απόφαση (βλ. ενδεικτικώς Κ.Υ.Α.2/73045/0022/2.1.2004 Υπουργών Εσωτερικών Παιδείας και Οικονομικών). Εξάλλου αν και οι εφημέριοι συμπεριλήφθηκαν στο πεδίο εφαρμογής του Ενιαίου Μισθολογίου το 2011, εξακολούθησαν να μισθοδοτούνται από τον Ειδικό Λογαριασμό του Ν. 536/1945, ο οποίος καταργήθηκε μόλις στις 30.4.2013 και η μισθοδοσία του κλήρου περιήλθε έκτοτε στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Κατά το διάστημα αυτό οι εφημέριοι μισθοδοτούνταν σύμφωνα με τα ισχύοντα για τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά από ειδικό λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας.

Με νόμο το νόμο 4111/2013 (Α΄ 18) οι κληρικοί και οι εκκλησιαστικοί υπάλληλοι υπήχθησαν στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ενώ καταργήθηκε ο εκτός προϋπολογισμού ειδικός λογαριασμός.

Η αιτία που προήλθε η φημολογία περί δήθεν διορισμού 4000 Κληρικών οφείλεται στο ότι δεν έχει επικαιροποιηθεί από το 1945 ο αριθμός οργανικών θέσεων τις οποίες μισθοδοτεί και ασφαλίζει το κράτος.

Η υπόσχεση του κου Πρωθυπουργού προεκλογικά, αλλά και της κας Υπουργού Παιδείας άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της, ήταν η τακτοποίηση του θέματος αυτού, δηλαδή η επικαιροποίηση των θέσεων των Κληρικών.

Επειδή παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες έναν ανοίκειο πόλεμο εναντίων των κληρικών λόγω της παραπληροφόρησης και της διαστρεβλώσεως του δικαίου αιτήματός των διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση πως δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εργαλειοποιήσει ένα δίκαιο αίτημα μας προς ίδιον όφελος.

Έχουμε αποδείξει ότι από την αρχή της οικονομικής κρίσης στην Πατρίδα μας αναπληρώνουμε το υστέρημα της κοινωνικής πρόνοιας του κράτους σε όλους τους τομείς. Αυτό που ζητάμε είναι σεβασμό και τακτοποίηση του αυτονόητου αιτήματος μας.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΣΚΕ

Ανακοινωθέν Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (22-12-2021)

$
0
0
ΑΘΗΝΑ, 22/12/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

“Τάδε λέγει Κύριος• δι᾿ ὑμᾶς διαπαντός τό ὄνομά μου βλασφημεῖται ἐν τοῖς ἔθνεσι”(Ησ.52,5)

Βαρύς, καταγγελτικός και πάντοτε επίκαιρος ο λόγος του προφήτου Ησαΐου ο οποίος καλεί σε σωφρονισμό και νουθεσία όλων ημών των κληρικών οι οποίοι είτε με τις πράξεις μας είτε με τις παραλείψεις μας οδηγούμε την ευρύτερη κοινωνία σε σκανδαλισμό και προβάλλουμε μια διαστρεβλωμένη εικόνα του ρόλου του κληρικού και της αποστολής του στην κοινωνία.

Από την έναρξη της πανδημίας του Covid-19, ως Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, αγωνιστήκαμε αφενός μεν να βοηθήσουμε και να διευκολύνουμε το έργο των κρατικών αρχών για τον περιορισμό της πανδημίας με συμβουλές και νουθεσίες προς το λαό του Θεού, αφετέρου δε με επιστολές και υπομνήματα σε διαφόρους αρμοδίους φορείς εκφράσαμε ευθαρσώς τον σκεπτικισμό μας σχετικά με την αναστολή λειτουργίας των Ιερών Ναών όταν αυτό συνέβη. Δεν μείναμε απαθείς. Αντιπροτείναμε μέτρα, καυτηριάσαμε πρακτικές, καυτηριάσαμε συκοφαντικά δημοσιεύματα που απέδιδαν ευθύνες για εξάπλωση της πανδημίας στη λατρευτική ζωή και αρνηθήκαμε τα κατ’ επιλογήν περιοριστικά μέτρα που επεβλήθησαν. Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό.

Όμως μετά βαθυτάτης λύπης η οποία μετουσιώνεται σε αγανάκτηση, καθημερινά παρακολουθούμε εμβρόντητοι στα Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως καταγγελίες για Κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος οι οποίοι αφίστανται της ποιμαντικής τους δράσης και από ιατροί ψυχών μετατρέπονται σε ιατροί σωμάτων εξάγοντας αυθαιρέτως πορίσματα περί της φύσεως της πανδημίας, του τρόπου ανακοπής της και το κυριότερο περί της θεραπείας των πασχόντων.Οι συγκεκριμένες καταγγελίες δεν είναι μόνο δημοσιογραφικού χαρακτήρα αλλά πολλές φορές προέρχονται και από συγγενείς θανόντων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο τάδε Κληρικός ή ο τάδε Πνευματικός υποκατέστησε τον ιατρό και έβγαλε γνωμοδότηση εάν πρέπει ο πιστός να προβεί σε συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις που του συνέστησαν οι θεράποντες ιατροί του. Φευ!

Συνέπεια όλων τούτων είναι να διαστρεβλώνεται ο ρόλος του κληρικού στη συνείδηση των πιστών και στην ευρύτερη κοινωνία. Εάν πράγματι ευσταθούν οι συγκεκριμένες κατηγορίες οι εν λόγω Κληρικοί είναι πράγματι υπεύθυνοι για την απώλεια της ζωής των ασθενών.Εάν συμβαίνει αυτό με ποιόν τρόπο αδελφοί μου θα εξαλείψουμε αυτόν τον σκανδαλισμό; Πως θα έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας εάν πράγματι με τις διάφορες γνωμοδοτήσεις που δώσαμε επί ιατρικών θεμάτων έχει επέλθει έστω και μια απώλεια ανθρώπινης ζωής; Με ποια συνείδηση θα προσεγγίσουμε το ιερό θυσιαστήριο; Τι λόγο θα δώσουμε ενώπιον Θεού και ανθρώπων;

Και εάν εμείς νομίζουμε ότι όλα αυτά τα οποία πράττουμε και τις συμβουλές που δίνουμε επί ιατρικών θεμάτων είναι το σωστό, θα πρέπει να επισημάνουμε αυτό που μας λέγουν οι Πατέρες μας ότι η πλάνη είναι το εργαλείο του Διαβόλου για να διαστρέψει την πραγματικότητα και να μας οδηγήσει στην καταστροφή. Αν διαβάσουμε λίγες σελίδες από τον Ευεργετινό και το Γεροντικόν θα δούμε παραδείγματα πνευματικών ανθρώπων οι οποίοι αν και είχαν φθάσει σε υψηλά επίπεδα αρετής, επειδή πίστεψαν στους λογισμούς τους και όχι στην Εκκλησία κατακρημνίστηκαν στην απώλεια διότι επλανήθησαν. Η πλάνη αδελφοί μου είναι η μεγαλύτερη παγίδα του Διαβόλου. Βρίθει η Εκκλησιαστική Ιστορία τέτοιων παραδειγμάτων. Ο Άρειος, ο Νεστόριος, και άλλοι αιρετικοί ήταν σπουδαίοι θεολόγοι αλλά επειδή άκουσαν τους λογισμούς τους περί του μυστηρίου τη σωτηρίας και όχι την Εκκλησία επλανήθησαν. Έτσι και εμείς, αντί να στοιχούμεθα και να κάνουμε υπακοή “τοῖς ἡγουμένοις” οι οποίοι “ἀγρυπνοῦσιν ὑπέρ τῶν ψυχῶν ὑμῶν” (Εβρ.13,17) πιστεύουμε στους δικούς μας λογισμούς, κάνουμε ανυπακοή λησμονώντας ότι δια της ανυπακοής εισήλθε η αμαρτία στον κόσμο (Ρωμ. 5,19). Δια τούτο αδελφοί και Πατέρες “Στώμεν καλώς”! Είναι καθήκον να αρνηθούμε το πνεύμα της ανυπακοής το οποίο ενέπνευσε τον Αδάμ και κατακρημνίστηκε στην απώλεια και να γίνουμε τέκνα υπακοής για να μην έλθει η απώλεια που προέρχεται από τον όλεθρο της πλάνης.

Εάν ο αιώνιος λόγος του Θεού λέγει: “Να τιμάς τον γιατρό όπως αρμόζει... Ο Κύριος όρισε να φυτρώνουν φαρμακευτικά βότανα από την γη, και ο συνετός άνθρωπος δεν τα αποστρέφεται... Ο Θεός έδωσε στους ανθρώπους την ιατρική επιστήμη, ώστε να δοξάζεται με τα θαυμαστά έργα Του. Με τους γιατρούς και τα φάρμακα ο Θεός θεραπεύει και αφαιρεί τους πόνους του ασθενούς” (Σοφία Σειράχ 38,1-8), με ποια εξουσία οι αδελφοί μας Κληρικοί έρχονται να υποκαταστήσουν την ιατρική επιστήμη και γνωμοδοτούν περί των τρόπων θεραπείας από την πανδημία αρνούμενοι τα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης; Σε ποιο βιβλικό ή πατερικό χωρίο βασίζεται αυτή η εισβολή στα “χωράφια” της Ιατρικής η οποία σκανδαλίζει την κοινωνία; Ακόμη και εάν υπάρχουν διαφωνίες εντός της επιστημονικής ιατρικής κοινότητος αυτό είναι εξάπαντος εσωτερική υπόθεση της ιατρικής και όχι της ημετέρας ποιμαντικής διακονίας.

Κανείς δεν αρνείται ότι στην μακραίωνη ιστορία της Εκκλησίας υπάρχουν άπειρα παραδείγματα θαυμάτων και θαυμαστών ιάσεων. Όχι μόνο κατά το παρελθόν αλλά και τώρα και στο μέλλον, πάντοτε θα αποκαλύπτεται η Χάρις του Θεού, θα εκδηλώνονται θαυμαστά σημεία μέχρι τη συντέλεια του κόσμου διότι όλο το Σύμπαν το συνέχει, το συγκρατεί, το διοικεί και το σκέπει η πανσωστική και πανσθενουργός Θεία Πρόνοια. Όμως η πίστη στη Θεία Πρόνοια δεν παρακάμπτει τα στοιχεία του κατ’ εικόνα που ελάβαμε κατά τη δημιουργία μας από το Θεό που είναι το λογικό και ελευθερία.

Ο άνθρωπος οφείλει να εξασκεί αυτές τις δυνατότητες που έλαβε εκ της κατασκευής του και να προσπαθεί να δώσει λύσεις στα πάσης φύσεως προβλήματα που αντιμετωπίζει. Όταν πια φθάνει σε αδιέξοδο και οι δυνατότητες της κτιστής του φύσεως είναι ανήμπορες να τον βοηθήσουν τότε ανάλογα επεμβαίνει η Θεία Πρόνοια. Όταν ο Ιησούς μετέβη στον τάφο του Λαζάρου για να επιτελέσει το θαύμα της ανάστασής του, ζήτησε από τους παριστάμενους να κυλήσουν τον λίθο και αυτό για να μας διδάξει ότι ο άνθρωπος εμπιστεύεται την πρόνοια του Θεού όμως αυτά που μπορεί να πράξει ο άνθρωπος είναι ανόητο να τα ζητά από τον Θεό. Διότι τότε υποπίπτει σε φοβερό αμάρτημα: υποβάλλει το Θεό σε δοκιμασία και ομοιάζει με το Διάβολο ο οποίος υπέβαλλε τον Ιησού στον πειρασμό του πνευματικού εγωισμού λαμβάνοντας όμως τη θεϊκή απάντηση “οὐκ ἐκπειράσεις Κύριον τόν Θεόν σου” (Ματθ,4,7). Αυτή θα πρέπει να είναι και η δική μας απάντηση απέναντι σε εκείνους τους λογισμούς που μας ζητούν να υποβάλλουμε το Θεό σε δοκιμασία, εξερευνώντας με πονηρία τις βουλές του Θεού εάν δηλαδή θα μας σώσει εάν αρνηθούμε την ιατρική επιστήμη παρακάμπτοντας τον θεόπνευστο λόγο της Σοφίας Σειράχ (Σοφία Σειράχ 38,1-8).

ΕΚ ΤΟΥ ΙΣΚΕ

Μήνυμα Ιεράς Συνόδου για την εορτή των Τριών Ιεραρχών

$
0
0
Ἀγαπητά μας παιδιά,

Ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία ἤδη ἀπό τόν 11ο αἰώνα ἔχει καθιερώσει νά ἑορτάζονται ἀπό κοινοῦ στίς 30 Ἰανουαρίου οἱ Τρεῖς Μέγιστοι Φωστῆρες τῆς Τρισηλίου Θεότητος, οἱ Τρεῖς Ἱεράρχες: ὁ Ἅγιος Βασίλειος ὁ Μέγας, Ἐπίσκοπος Καισαρείας, ὁ Ἅγιος Γρηγόριος ὁ Θεολόγος, Ἀρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, καί ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος, Ἀρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως.

Ὁ κοινός ἑορτασμός τους γίνεται κυρίως, γιά νά προβληθεῖ ἡ ἁγιότητά τους καί τό Χριστιανικό ἦθος τους. Ἐπίσης εἶναι μία εὐκαιρία γιά νά τιμηθεῖ ἡ Ἑλληνορθόδοξη Παιδεία, νά τιμηθοῦν οἱ ἐκπαιδευτικοί καί οἱ μαθητές. Ἡ ἑορτή τους γίνεται ἀφορμή γιά νά ἀναλογισθοῦμε τούς ἀγαθούς καρπούς μίας Παιδείας, ἡ ὁποία βασίζεται στή Χριστιανική Πίστη καί τή σκέψη τῶν Ἀρχαίων Ἑλλήνων κλασικῶν. Μίας Παιδείας, ἡ ὁποία δέν διδάσκει ἁπλῶς γνώσεις, ἀριθμούς, πειράματα, ἀλλά πρώτιστα μορφώνει, διαμορφώνει ἀνθρώπινους χαρακτῆρες.

Οἱ Τρεῖς Ἱεράρχες συνδύασαν τίς γνώσεις καί τό ἦθος, τήν Ἐπιστήμη καί τήν Πίστη, τόν σεβασμό πρός τόν Θεό καί τήν ἀγάπη γιά τόν πάσχοντα συνάνθρωπο. Τό παράδειγμά τους καταδεικνύει ὅτι καί σήμερα πρέπει νά σεβόμαστε καί νά ἀξιοποιοῦμε τά πορίσματα τῆς Ἐπιστήμης. Ἡ μαρτυρία τους ἀποδεικνύει ὅτι ὁ ἐπιστήμονας καί γενικότερα ὁ καλλιεργημένος ἄνθρωπος μπορεῖ κάλλιστα νά εἶναι συγχρόνως πιστός Χριστιανός καί ἐνάρετος ἄνθρωπος. Εἰδικότερα, ὁ Μέγας Βασίλειος γνώριζε πολύ καλά τήν Ἰατρική ἐπιστήμη καί τήν ἀξιοποίησε στό πλαίσιο τοῦ μεγάλου φιλανθρωπικοῦ ἔργου του.

Οἱ Τρεῖς Ἱεράρχες εἶχαν ἄριστη γνώση τῶν ἀρχαίων ἑλληνικῶν κειμένων καί προέτρεπαν τούς νέους τῆς ἐποχῆς τους νά μελετοῦν τούς Ἀρχαίους συγγραφεῖς ἐπιλεκτικά, ἀποφεύγοντας ὁρισμένες θρησκευτικές δοξασίες. Τά κείμενά τους ἀποτελοῦν θησαυρό θεολογικῶν, παιδαγωγικῶν, ἰατρικῶν καί φυσιογνωστικῶν διδαχῶν. Πρόκειται ἐπίσης γιά μνημεῖα τοῦ ἑλληνικοῦ λόγου. Ἄλλωστε, ὁ Μέγας Βασίλειος καί ὁ Ἅγιος Γρηγόριος σπούδασαν τά ἑλληνικά γράμματα στήν Ἀθήνα.

Ἀξίζει μάλιστα νά σημειωθεῖ ὅτι δύο ἀπό τούς Τρεῖς Ἱεράρχες, ὁ Μέγας Βασίλειος καί ὁ Ἅγιος Γρηγόριος ὁ Θεολόγος, γεννήθηκαν καί μεγάλωσαν στήν Καππαδοκία τῆς Μικρᾶς Ἀσίας, θυμίζοντάς μας τή μακροχρόνια παρουσία τῆς Ἐκκλησίας τοῦ Χριστοῦ καί τοῦ Ἑλληνισμοῦ στήν ἱστορική Μικρασιατική γῆ. Χρήσιμη ὑπενθύμιση, ἀφοῦ φέτος εἶναι ἔτος μνήμης γιά τά 100 χρόνια ἀπό τή Μικρασιατική Καταστροφή τοῦ 1922, τίς θυσίες καί τόν βίαιο ξεριζωμό τῶν Ἑλλήνων τῆς Ἀνατολῆς.

Εἴθε οἱ Τρεῖς Ἱεράρχες νά ἀποτελοῦν πρότυπα πρός μίμηση στίς σπουδές καί τή ζωή σας καί μέ τή βοήθειά τους νά ἔχετε καλή πρόοδο!

Μέ θερμές πατρικές εὐχές

Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος

† Ὁ Ἀθηνῶν ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, Πρόεδρος

καί τά μέλη τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου

Κοινή Επιτροπή του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος και της Ενώσεως Συνδέσμου Κληρικών Κρήτης συναντήθηκε σήμερα με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο

$
0
0

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συνάντησε σήμερα, Τρίτη 1 Μαρτίου 2022, στην Αίθουσα του Μεγάλου Συνοδικού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Κοινή Επιτροπή του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος και της Ενώσεως Συνδέσμου Κληρικών Κρήτης.

Ο Μακαριώτατος ενημέρωσε την Επιτροπή περί των προσπαθειών επιλύσεως της εκκρεμότητας σχετικά με την μισθοδοσία των Κληρικών, εξηγώντας ότι με το αίτημα της Εκκλησίας της Ελλάδος ζητείται απλώς να επικαιροποιηθεί ο αριθμός μισθοδοτούμενων θέσεων, που προέβλεψε πριν από 77 έτη ο νόμος 536/1945 (δηλαδή 6.000).

Ο αριθμός αυτός και τότε (1945) υπολειπόταν του πραγματικού αριθμού Κληρικών (7.151), αλλά και σήμερα αντιφάσκει αφ’ ενός προς τον αριθμό των Ενοριών, οι οποίες συνεστήθησαν με προεδρικά διατάγματα, αφ’ ετέρου προς τον αριθμό οργανικών θέσεων Κληρικών και εκ τρίτου προς τον αριθμό μισθών Κληρικών, που πράγματι καταβάλλεται βάσει του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού.

Επανέλαβε ότι με το αίτημα αυτό δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός με επιπλέον πιστώσεις ούτε επιδιώκεται η ανατροπή του ετήσιου προγραμματισμού μισθοδοσίας ή η σύσταση νέων οργανικών θέσεων και η «νομιμοποίηση» θέσεων.

Το αίτημα έγκειται στην εναρμόνιση μεταξύ της νομοθεσίας του 1945 προς τον αριθμό μισθών, που προβλέπει ο εκάστοτε προϋπολογισμός.

Η Κοινή Επιτροπή των δύο Συνδέσμων ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την ενημέρωση και ανακοίνωσε ότι προτίθεται να συναντηθεί με τους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων περί του θέματος αυτού.

Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ο Πρόεδρος του ΙΣΚΕ στο ope.gr

$
0
0

Για την επικαιροποίηση του αριθμού των μισθοδοτούμενων θέσεων των κληρικών μίλησε αποκλειστικά -σε τηλεφωνική επικοινωνία- ο Πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σελλής στο Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ (ope.gr).

Ακούστε τα όσα ανέφερε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον δημοσιογράφο του ope.gr Αντώνη Μακατούνη:



Αξιοσημείωτο είναι ότι την Τρίτη η Κοινή Επιτροπή του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος και της Ενώσεως Συνδέσμου Κληρικών Κρήτης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο αλλά και με τον Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής κ. Νικόλαο Ανδρουλάκη για το εν λόγω θέμα.

«Η συνάντηση πήγε πολύ καλά με τον Μακαριώτατο. Έπειτα συναντήσαμε τον κ. Ανδρουλάκη. Επίσης θα συναντηθούμε με την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κεραμέως στις 10 Μαρτίου» αναφέρει αρχικά ο Πρόεδρος του ΙΣΚΕ π. Γεώργιος Σελλής.

Εν συνεχεία προσθέτει ξεκαθαρίζοντας για το εν λόγω θέμα, «Έγινε μία παρανόηση και φασαρία χωρίς λόγο για το ότι ζητάμε να διοριστούν τέσσερις χιλιάδες κληρικοί. Αυτό δεν ξέρω για ποιό λόγο δημοσιεύτηκε και έγινε τόσος ντόρος και μία παραποίηση της αλήθειας. Η αλήθεια είναι ότι το 1945 θεσμοθετήθηκαν έξι χιλιάδες θέσεις. Τότε υπηρετούσαν 7.150 κληρικοί. Η Εκκλησία συνέχιζε να διορίζει όπως όριζε το καταστατικό της, ότι ανά 6.000 άτομα υπάρχει μία ενορία που εξυπηρετείται από έναν εφημέριο. Μέχρι σήμερα έχουμε περίπου στους 8.500 χιλιάδες κληρικούς οι οποίοι είναι διορισμένοι με ΦΕΚ. Σήμερα ζητάμε να επικαιροποιηθεί ο νόμος, δεν ζητάμε καινούριες θέσεις, είναι ήδη διορισμένοι με ΦΕΚ της Κυβερνήσεως».


Διήμερο συναντήσεων κοινής αντιπροσωπείας Ι.Σ.Κ.Ε. και Ε.Σ.Κ.Ε.Κ με πολιτικά κόμματα.

$
0
0
ΑΘΗΝΑ, 15/3/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αντιπροσωπεία του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος και της Ενώσεως Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης επισκέφτηκαν διαδοχικά, κατά το διήμερο 14 και 15 Μαρτίου, τον Γενικό Γραμματέα του Κ.Κ.Ε. κ. Δημήτριο Κουτσούμπα, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκο Βελόπουλο και τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ κ. Όλγα Γεροβασίλη και κ. Ιωάννη Αμανατίδη.

Σκοπός της συναντήσεως με τους φορείς των κομμάτων ήταν αφενός η άμεση διαδικαστικού τύπου νομοθετική τακτοποίηση των οργανικών θέσεων των Εφημερίων και αφ'ετέρου, η αποκατάσταση για την παραπληροφόρηση που έγινε πρόσφατα και αφορούσε τον δήθεν νέο διορισμό 4.000 κληρικών. Σχετική με το θέμα συνάντηση έγινε την 1/3/2022 με τον πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Νίκο Ανδρουλάκη.

Από τις παραπάνω γόνιμες και σε πολύ καλό κλίμα συναντήσεις προέκυψε η πλήρης στήριξη των ανωτέρω κομμάτων στο αίτημα των κληρικών, αφού ουδεμία νέα πρόσληψη κληρικού πρόκειται να πραγματοποιηθεί με τον τρόπο που υπονόησαν μερικοί και ουδεμία οικονομική επιβάρυνση επί πλέον θα υποστεί ο κρατικός προϋπολογισμός από την νομοθετική ρύθμιση και τακτοποίηση αυτή.

Η αντιπροσωπεία των κληρικών τόνισε ιδιαίτερα ότι τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα προσέβαλαν τους κληρικούς, οι οποίοι δεν είναι κοινωνικά ανάλγητοι ώστε να ζητούν σε εποχές δύσκολες νέους διορισμούς. Τουναντίον, δεν σταμάτησαν νυχθημερόν να διακονούν ταπεινά τον άνθρωπο σε όλα τα επίπεδα (ποιμαντικά, πνευματικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, φιλανθρωπικά κ.α.). Η όποια επιδίωξη με την πρόκληση αυτής της αναστάτωσης πιστεύουμε ότι προέρχεται από κέντρα τα οποία σκοπό έχουν, μεταξύ άλλων, να εργαλειοποιήσουν το θέμα της τακτοποιήσεως των Κληρικών, με τελικό σκοπό την ακύρωση του. Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, δεν θα επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση του θέματος από κανέναν.

Οι εκπρόσωποι του Ιερού Συνδέσμου των Κληρικών της Ελλάδος ευχαριστούν θερμά τους εκπρόσωπους των κομμάτων με τους οποίους συζήτησαν το θέμα και εύχονται σύντομα να δοθεί λύση στο ως μη όφειλε χρονίζον θέμα. 

ΕΚ ΤΟΥ ΙΣΚΕ

Το άρθρο 347, του νομοσχεδίου του ΥΠΠΑΙΘ, που αφορά στις οργανικές θέσεις κληρικών στην Εκκλησία της Ελλάδος

$
0
0
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΛΟΙΠΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 

Άρθρο 347 

Οργανικές θέσεις Κληρικών στην Εκκλησία της Ελλάδος

1. Κληρικοί της κατ’ άρθρο 3 του Συντάγματος Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού είναι οι έχοντες κανονική χειροτονία ενός εκ των τριών βαθμών της ιεροσύνης. 
2. Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος συνιστώνται δύο χιλιάδες τριακόσιες έντεκα (2.311) μόνιμες οργανικές θέσεις Εφημερίων, οι οποίες καταλαμβάνονται από Εφημέριους οι οποίοι ήδη μισθοδοτούνται από το Δημόσιο και η απόφαση διορισμού τους έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων κληρικών που κατανέμονται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με την υπό στοιχεία ΔΙΠΑΑΔ/Φ.Κ./109/5358/20-4-2022 (Β’ 2138) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και την απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων περί κατανομής θέσεων μόνιμων κληρικών στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΑΔΑ: Ψ8ΠΩ46ΜΤΛΗ-5ΟΛ). Οι θέσεις του πρώτου εδαφίου προστίθενται στις υφιστάμενες οργανικές θέσεις Εφημερίων του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 15 του α.ν. 536/1945 (Α΄ 226). Οι δαπάνες βρίσκονται εντός του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. 
3. Με προεδρικό διάταγμα (π.δ.) που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Εσωτερικών, κατόπιν γνώμης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατανέμεται ο συνολικός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών (Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Μητροπολιτών, Βοηθών Επισκόπων, Εφημερίων, Ιεροκηρύκων και Διακόνων) και εκκλησιαστικών υπαλλήλων στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στις Ιερές Μητροπόλεις και στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η γνώμη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (Δ.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος διατυπώνεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών από τη γνωστοποίηση του σχετικού θέματος στην Δ.Ι.Σ.. Εάν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου, το προεδρικό διάταγμα εκδίδεται χωρίς αυτήν. Οι υπηρετούντες, κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, Βοηθοί Επίσκοποι, Εφημέριοι, Διάκονοι, Ιεροκήρυκες και εκκλησιαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι μισθοδοτούνται από το Δημόσιο, καταλαμβάνουν αυτοδικαίως την αντίστοιχη οργανική θέση που κατανέμεται με το π.δ. του πρώτου εδαφίου. Ο οικείος Μητροπολίτης υποχρεούται, εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του π.δ., να εκδώσει τις σχετικές διαπιστωτικές πράξεις οι οποίες κοινοποιούνται στη Διεύθυνση Θρησκευτικής Διοίκησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τα προηγούμενα εδάφια εφαρμόζονται και στους κληρικούς των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι, κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος, υπηρετούν ως αποσπασμένοι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ή σε ένα (1) εκ των άλλων Πρεσβυγενών Πατριαρχείων ή στην Ιερά Αρχιεπισκοπή του Σινά χωρίς να απαιτείται για την συνέχιση της απόσπασης, αίτηση του ενδιαφερομένου, σύμφωνη γνώμη του οικείου Μητροπολίτη και απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. 
4. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Εσωτερικών και γνώμη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος καθορίζονται η κατηγορία εκπαίδευσης και η ειδικότητα των θέσεων εκκλησιαστικών υπαλλήλων που μισθοδοτούνται από το Δημόσιο. 
5. Οι οργανικές θέσεις κληρικών και εκκλησιαστικών υπαλλήλων καλύπτονται με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις που προβλέπουν οι κείμενες διατάξεις και τα πρόσωπα που τις καταλαμβάνουν μισθοδοτούνται από το Δημόσιο. 
6. Για την κάλυψη οργανικής θέσης Εφημερίων και Διακόνων απαιτείται ως ελάχιστο τυπικό προσόν το οριζόμενο στο άρθρο 140 του ν. 4823/2021 (Α΄ 136). Για την κάλυψη οργανικής θέσης Ιεροκηρύκων απαιτείται πτυχίο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ή Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής ή πτυχίο του Προγράμματος Ιερατικών Σπουδών των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.). Για την κάλυψη οργανικής θέσης Μητροπολίτη και βοηθού Επισκόπου απαιτείται ως ελάχιστο τυπικό προσόν το οριζόμενο στην περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 18 του ν. 590/1977 (Α΄ 146) με την επιφύλαξη της παρ. 4 του ίδιου άρθρου. Δεν καταλαμβάνουν οργανική θέση Εφημερίων, Διακόνων και Ιεροκηρύκων όσοι: α) εμπίπτουν στην περ. ζ) της παρ. 1 του άρθρου 18 του ν. 590/1977 και β) έχουν καταδικασθεί αμετάκλητα για τα αδικήματα που αναφέρονται στην παρ. 14 του παρόντος και για τα οποία απαιτείται αντίγραφο ποινικού μητρώου δικαστικής χρήσης, πέραν των κωλυμάτων που ορίζονται από τους Ιερούς Κανόνες και τους Κανονισμούς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. 
7. Με απόφαση του οικείου Μητροπολίτη μπορεί να κατανέμονται οι οργανικές θέσεις των Εφημερίων και Διακόνων του π.δ. της παρ. 3, εφόσον αυτές κενωθούν, μεταξύ ενοριών εντός της οικείας Μητρόπολης. Με απόφαση του οικείου Μητροπολίτη οι Εφημέριοι και οι Διάκονοι μπορούν να καλύπτουν τις λατρευτικές, τις ποιμαντικές και τις προνοιακές ανάγκες και άλλων ιερών ναών. 
8. Η πλήρωση των οργανικών θέσεων των Εφημερίων, Διακόνων, Ιεροκηρύκων και εκκλησιαστικών υπαλλήλων υπόκειται στη διαδικασία που προβλέπουν οι διατάξεις για τον ετήσιο προγραμματισμό ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης. Ειδικά για τον διορισμό σε θέση εκκλησιαστικού υπαλλήλου εφαρμόζεται ο ν. 4765/2021 (Α΄ 6). 
9. Η μετατροπή και η μεταφορά κενών οργανικών θέσεων Εφημερίων, Διακόνων, Ιεροκηρύκων και εκκλησιαστικών υπάλληλων μεταξύ Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποιείται με νόμο, κατόπιν σύμφωνης γνώμης των οικείων Μητροπολιτών και απόφασης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Για την κατανομή τους, εκδίδεται προεδρικό διάταγμα κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 3 χωρίς να απαιτείται η σχετική γνώμη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. 
10. Η μεταβολή του αριθμού των ενοριών ή των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος ή των ορίων αυτών δεν μεταβάλλει τον συνολικό αριθμό των οργανικών θέσεων του προεδρικού διατάγματος της παρ. 3, πλην της αυτοδίκαιης σύστασης θέσης Μητροπολίτη σε περίπτωση ίδρυσης νέας Ιεράς Μητρόπολης. 
11. Κληρικός της Εκκλησίας της Ελλάδος που εκλέγεται βοηθός επίσκοπος από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος χωρίς να υφίσταται αντίστοιχη κενή οργανική θέση, λαμβάνει μόνο τις αποδοχές της θέσης από την οποία προέρχεται. 
12. Οι Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος μπορούν να προσλαμβάνουν κληρικούς με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου για την κάλυψη λατρευτικών, ποιμαντικών και προνοιακών αναγκών καθώς και εκκλησιαστικούς υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, ή με σύναψη σύμβασης έργου. Η πρόσληψη των κληρικών και η παροχή υπηρεσιών ή έργου των εκκλησιαστικών υπαλλήλων του πρώτου εδαφίου δεν γεννά καμία έννομη σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμβασης έργου ή άλλης εξάρτησης, ή υποχρέωση ή ευθύνη του Δημοσίου και υπόχρεες για την καταβολή των αποδοχών τους είναι αποκλειστικά οι Ιερές Μητροπόλεις εξ ιδίων πόρων. Οι κληρικοί της παρούσας δεν επιτρέπεται να μετέχουν στα Μητροπολιτικά και Εκκλησιαστικά Συμβούλια. 
13. Όπου στην κείμενη νομοθεσία απαντάται ο όρος «μόνιμη οργανική θέση» ή «οργανική θέση» Μητροπολιτών, Βοηθών Επισκόπων, Ιεροκηρύκων, Εφημερίων, Διακόνων και εκκλησιαστικών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος, νοείται αποκλειστικά και μόνο η οργανική θέση που συστάθηκε με νόμο ή προεδρικό διάταγμα και κατανέμεται με το προεδρικό διάταγμα της παρ. 3. 
14. Οι κληρικοί των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος που μισθοδοτούνται από το Δημόσιο και σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακούργημα ή για τα ακόλουθα αδικήματα, λαμβάνουν το πενήντα τοις εκατό (50%) των αποδοχών τους με πράξη του εκκαθαριστή αποδοχών: α) κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή και στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμηση, οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, σωματική βλάβη εμβρύου ή νεογνού, τα αδικήματα του ν. 3500/2006 (Α’ 232) για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, αρπαγή ανηλίκων, παράνομη κατακράτηση, παράνομη βία, αυτοδικία, απειλή, διατάραξη θρησκευτικών συναθροίσεων, β) βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, αθέμιτη επιρροή σε δικαστικούς λειτουργούς, διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας, διατάραξη δικαστικών συνεδριάσεων, απείθεια, στάση, αντιποίηση, παραβίαση σφραγίδων που έθεσε η αρχή, παραβίαση φύλαξης της αρχής, γ) διέγερση σε ανυπακοή, διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια, πρόσκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις-τρομοκρατική οργάνωση, αξιόποινη υποστήριξη, διατάραξη κοινής ειρήνης, απειλή διάπραξης εγκλημάτων, διασπορά ψευδών ειδήσεων, προσβολή συμβόλων ή τόπων ιδιαίτερης εθνικής ή θρησκευτικής σημασίας, δ) τα αδικήματα του ν. 927/1979 (Α΄ 139), ε) προσηλυτισμό του άρθρου 4 του α.ν. 1363/1938 (Α΄305). Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης εκκινεί αμελλητί η διαδικασία παραπομπής των κληρικών στα αρμόδια εκκλησιαστικά δικαστήρια και μέχρι την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης των εκκλησιαστικών δικαστηρίων τελεί σε αναστολή η εγγραφή τους στο μητρώο θρησκευτικών λειτουργών του άρθρου 14 του ν. 4301/2014 (Α’ 223) σε συνδυασμό με το άρθρο 47 του ν. 4559/2018 (Α’ 142). 
15. Στους κληρικούς των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, εφόσον απαλλαγούν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, τους αποδίδεται το υπόλοιπο πενήντα τοις εκατό (50%) των αποδοχών τους εντόκως σύμφωνα με το άρθρο 45 του ν. 4607/2019 (Α’ 65) για τις οφειλές του Δημοσίου, κατόπιν σχετικής αίτησής τους στον οικείο εκκαθαριστή αποδοχών. Ο τόκος οφείλεται από την έκδοση της σχετικής πράξης περικοπής της μισθοδοσίας κατ’ εφαρμογή της παρ. 14 μέχρι την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση. 
16. Στους κληρικούς των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, εφόσον καταδικαστούν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για τα αδικήματα που αναφέρονται στην παρ. 14 διακόπτεται η μισθοδοσία τους και εκδίδεται διαπιστωτική πράξη κένωσης της οργανικής θέσης που κατέχουν. 
17. Ο Εισαγγελέας ο οποίος ασκεί την ποινική δίωξη, ενημερώνει παραχρήμα την οικεία Ιερά Μητρόπολη και τη Διεύθυνση Θρησκευτικής Διοίκησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακούργημα ή για τα αδικήματα της παρ.14. Η Γραμματεία του ποινικού Δικαστηρίου το οποίο εκδίδει την αμετάκλητη δικαστική απόφαση της παρ. 16, ενημερώνει παραχρήμα την οικεία Ιερά Μητρόπολη και τη Διεύθυνση Θρησκευτικής Διοίκησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. 
18. Η υπηρεσιακή και μισθολογική κατάσταση των υπηρετούντων κληρικών και εκκλησιαστικών υπαλλήλων δεν θίγεται. Αυτοί συνεχίζουν να υπηρετούν χωρίς διακοπή και καμία μεταβολή στην υπηρεσιακή και μισθολογική τους κατάσταση στις ίδιες θέσεις που κατέχουν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος. Τα εδάφια πρώτο και δεύτερο εφαρμόζονται και στους κληρικούς των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος υπηρετούν ως αποσπασμένοι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ή σε ένα (1) εκ των άλλων Πρεσβυγενών Πατριαρχείων ή στην Ιερά Αρχιεπισκοπή του Σινά, χωρίς να απαιτείται για τη συνέχιση της απόσπασης, αίτηση του ενδιαφερομένου, σύμφωνη γνώμη του οικείου Μητροπολίτη και απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. 
19. Υπάλληλοι μόνιμοι ή αορίστου χρόνου που ανήκουν σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και έχουν χειροτονηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος ή χειροτονούνται διάκονοι ή πρεσβύτεροι δικαιούνται απόσπασης στην οικεία Μητρόπολη. Η απόσπαση διενεργείται κατόπιν αίτησης του υπαλλήλου και σύμφωνης γνώμης του οικείου Μητροπολίτη, με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση Υπουργείου, με διάρκεια ενός (1) έτους και δυνατότητα παράτασης αποκλειστικά έως άλλα δύο (2) έτη. Η μισθοδοσία των αποσπασμένων υπαλλήλων καλύπτεται από τον φορέα προέλευσης. Μετά τη λήξη της απόσπασης ή της παράτασής της, οι υπάλληλοι αυτοί δικαιούνται, κατόπιν αίτησής τους, μετάταξης στην οικεία Μητρόπολη της Εκκλησίας της Ελλάδας και λαμβάνουν τις αποδοχές της νέας τους θέσης. Η κατά τα ως άνω μετάταξη διενεργείται, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του οικείου Μητροπολίτη και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών, Εσωτερικών και του οικείου Υπουργείου, περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σε κενή οργανική θέση ή, εφόσον δεν υφίσταται τέτοια, σε προσωποπαγή θέση που συνιστάται με την απόφαση μετάταξης, στον φορέα υποδοχής. Η προσωποπαγής θέση καταργείται με την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρησή τους. Η αίτηση για μετάταξη υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από τη λήξη της απόσπασης ή της παράτασής της. Για την απόσπαση ή τη μετάταξη των προηγουμένων εδαφίων δεν απαιτείται γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου του φορέα προέλευσης. 
20. Με προεδρικό διάταγμα (π.δ.) που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Εσωτερικών μπορεί να καταργούνται υφιστάμενες διατάξεις που προβλέπουν τη σύσταση, κατανομή, ανακατανομή, μετατροπή ή μεταφορά οργανικών θέσεων Εφημερίων, Διακόνων, Ιεροκηρύκων, Βοηθών Επισκόπων και εκκλησιαστικών υπαλλήλων στην Εκκλησία της Ελλάδος (Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας), στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, με ταυτόχρονη σύσταση ισάριθμων αντίστοιχων μόνιμων οργανικών θέσεων. Για την κατανομή τους, εκδίδεται π.δ. κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 3 ύστερα από γνώμη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία διατυπώνεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών από τη γνωστοποίηση του σχετικού θέματος στην Δ.Ι.Σ.. Εάν παρέλθει άπρακτη αυτή η προθεσμία, το π.δ. κατανομής εκδίδεται χωρίς τη γνώμη αυτή.

Δελτίο τύπου της Ιεράς Συνόδου περί των διατάξεων για τις οργανικές θέσεις των κληρικών

$
0
0

Δελτίο περί των διατάξεων για τις οργανικές θέσεις των κληρικών

(5/7/2022).

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακοινώνεται ότι με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά η Ιερά Σύνοδος παρέλαβε Επιστολή εκ της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, διά της οποίας έγινε γνωστό ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο: «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και άλλες διατάξεις» συμπεριλήφθηκαν διατάξεις που αφορούν στην επίλυση του ζητήματος των οργανικών θέσεων των κληρικών, δηλαδή στην αποκατάσταση της υπάρχουσας νομοθετικής ανακολουθίας.


Σε σχέση με τις ως άνω αναφερόμενες διατάξεις παρατίθενται οι ακόλουθες πληροφορίες που αποσαφηνίζουν την ιστορία του ζητήματος των ρυθμίσεων προς πρόληψη παρανοήσεων:

Α. Το σχέδιο που εκπόνησε το αρμόδιο Υπουργείο (άρθρο 347 νομοσχεδίου) προτείνει μία ενιαία λύση για το πρόβλημα της πολυνομίας, της ανεπίκαιρης νομοθεσίας και της ανάγκης οργάνωσης των θέσεων του εμμίσθου από το Δημόσιο προσωπικού (διακόνων, εφημερίων-πρεσβυτέρων, ιεροκηρύκων, υπαλλήλων Μητροπόλεων) της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατά πρώτον, επικαιροποιεί το νομοθετημένο με τον αν. νόμο 536/1945 όριο οργανικών θέσεων εφημερίων κληρικών, το οποίο ήταν τότε στις 6.000, ώστε να είναι ίσο με τον αριθμό των σήμερα διορισμένων και μισθοδοτουμένων εφημερίων.

Το Κράτος είχε προβλέψει με τον νόμο 2200/1940 πληθυσμιακό κριτήριο για την σύσταση μιας Ενορίας (πόσες οικογένειες απαιτούνται για να ιδρυθεί μια Ενορία σε μια περιοχή). Ενορία δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς τον εφημέριο κληρικό του Ναού της.

Βάσει αυτού του νόμου και της αύξησης του πληθυσμού και της δημιουργίας νέων αστικών κέντρων και οικισμών έχουν συσταθεί με προεδρικά διατάγματα 8.168 Ενορίες στις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. Έχουν διορισθεί ένας ή περισσότεροι εφημέριοι σε κάθε Ενορία ανάλογα με τον πληθυσμό και τις ανάγκες κάθε περιοχής. Σήμερα οι εφημέριοι που υπηρετούν στις 8.168 Ενορίες (ΝΠΔΔ) είναι 8.311, έχουν εκδοθεί για τον διορισμό τους ισάριθμες αποφάσεις διορισμού σε συγκεκριμένες Ενορίες, έχουν δημοσιευθεί σε ΦΕΚ και αμείβονται από το Δημόσιο μέσω ΕΑΠ (Ενιαίας Αρχής Πληρωμής). Συνεπώς, έπρεπε να επικαιροποιηθεί ο ξεπερασμένος αριθμός 6.000 στον ν. 536/1945, ο οποίος ούτε κατά την εποχή του ίσχυσε (οι εφημέριοι που υπηρετούσαν το 1945 ήταν 7.151 και οι συσταθείσες οργανικές θέσεις 6.000). Οι ήδη νομοθετημένες (6.000) όπως και οι προστιθέμενες με το άρθρο 347 θέσεις εφημερίων κληρικών (2.311) οργανικά υφίστανται στην Εκκλησία της Ελλάδος και όχι στο Δημόσιο, αφού οι εφημέριοι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

Δεύτερον, ο α.ν. 536/1945 όριζε ότι οι 6.000 οργανικές θέσεις θα κατανέμονταν στις τότε Μητροπόλεις της Χώρας με διάταγμα, το οποίο όμως δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα. Πλέον το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα, που θα κατανείμει τις οργανικές θέσεις εφημερίων σε όλες τις Μητροπόλεις, αλλά, για λόγους ενιαίας ρύθμισης και εποπτείας των θέσεων, και τις νομοθετημένες θέσεις διακόνων, ιεροκηρύκων και εκκλησιαστικών υπαλλήλων, όπως είναι σήμερα μοιρασμένες σε κάθε Μητρόπολη και κατέχονται από το προσωπικό τους. Η λύση αυτή προτείνεται γιατί οι οργανικές θέσεις διακόνων, ιεροκηρύκων και εκκλησιαστικών υπαλλήλων είναι νομοθετημένες και κατανεμημένες με δεκάδες νόμους, προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, που πρέπει να κωδικοποιηθούν σε ενιαίο κείμενο.

Επιτρέπεται στις Μητροπόλεις να προσλαμβάνουν επιπλέον κληρικούς (από τον ανωτέρω νομοθετημένο αριθμό), τους οποίους θα μισθοδοτούν και θα ασφαλίζουν εξ ιδίων πόρων.

Συμπερασματικά, με τις διατάξεις του άρθρου 347 εναρμονίζεται ο αριθμός οργανικών θέσεων που προβλέφθηκε το 1945 με τον πραγματικό αριθμό των διορισμένων και μισθοδοτουμένων εφημερίων σήμερα και προβλέπεται έκδοση διατάγματος, προκειμένου να υπάρχει ένας ενιαίος οργανισμός των Μητροπόλεων ειδικά για τις θέσεις προσωπικού, οι οποίες μισθοδοτούνται από το Κράτος.

Β. Η σχέση της τακτοποίησης των οργανογραμμάτων των Μητροπόλεων με την κρατική μισθοδοσία.
Ο ν. 536/1945 δεν καθιέρωσε την μισθοδοσία του κλήρου αποκλειστικά από το Δημόσιο. Προέβλεψε ότι η μισθοδοσία των εφημερίων προέρχεται από διάφορες πηγές: α) εισφορά από τα ακαθάριστα έσοδα των Ναών ποσοστού 25% (αυξήθηκε από το 1968 σε ποσοστό 35%), β) εισφορά των οικογενειών κάθε Ενορίας (καταργήθηκε το 1962), γ) επιχορήγηση του Δημοσίου για την διατήρηση της μισθοδοσίας σε ορισμένο ύψος, το οποίο αργότερα νομοθετήθηκε ότι θα είναι ίσο με τον εκάστοτε μισθό του δημοσίου υπαλλήλου (ν. 469/1968). Από το 1945 και εφεξής το Δημόσιο δεν ανέλαβε να πληρώνει το 100% της μισθοδοσίας. Το Δημόσιο ανέλαβε πλήρως την μισθοδοσία του Κλήρου το 2004, όταν ο νόμος 3220 κατήργησε την εισφορά 35% από τα ακαθάριστα έσοδα των Ιερών Ναών.

Η ύπαρξη οργανικής θέσης στις Μητροπόλεις δεν σημαίνει δυνατότητα άμεσης μισθοδοσίας από το Δημόσιο. Κάθε έτος το Δημόσιο προγραμματίζει τους διορισμούς στις κενές οργανικές θέσεις ανάλογα με τις δημοσιονομικές του δυνατότητες. Στο πλαίσιο αυτό το Υπ. Εσωτερικών ετησίως εγκρίνει στο Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων ορισμένο αριθμό πιστώσεων για την μισθοδοσία προσωπικού, στους οποίους περιλαμβάνονται και νέοι εφημέριοι. Ακολούθως το ΥΠΑΙΘ κατανέμει τις πιστώσεις αυτές στις Μητροπόλεις. Η ύπαρξη οργανικής θέσης συνεπάγεται δυνατότητα της Μητρόπολης να χειροτονήσει και να διορίσει κληρικό, όχι όμως αντίστοιχα την άμεση και αυτοδίκαιη υποχρέωση του Δημοσίου για μισθοδοσία του χειροτονηθέντος κληρικού.

Με τις νέες διατάξεις προβλέπεται ότι αυξάνεται ο αριθμός των 6.000 οργανικών θέσεων στις 82 Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος (κατά 2.311), έτσι ώστε να είναι ίσος με τον αριθμό των σήμερα διορισμένων και μισθοδοτουμένων κληρικών. Ο παραπάνω αριθμός αποτελεί το ανώτατο αριθμητικό όριο κληρικών, που μπορεί να μισθοδοτεί το Δημόσιο στο μέλλον σε περίπτωση κενώσεως κάποιας θέσεως. Η τυχόν ίδρυση στο μέλλον νέων Ιερών Μητροπόλεων δεν θα μεταβάλει τον αριθμό νομοθετημένων οργανικών θέσεων εφημερίων, τις οποίες μπορεί να μισθοδοτήσει το Δημόσιο.

Κατά συνέπεια, με τις νέες διατάξεις δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός με επιπλέον πιστώσεις, ούτε επιδιώκεται η ανατροπή του ετήσιου προγραμματισμού μισθοδοσίας του Κράτους.

Εν τέλει, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εκφράζει την ικανοποίησή Της για την αίσια έκβαση αυτής της εκκρεμότητος με την κατάθεση των εν θέματι διατάξεων στο προς ψήφιση νομοσχέδιο και ευχαριστεί δημοσίως τόσο τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και την αρμόδια Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, οι οποίοι συμμερίστηκαν την αγωνία των κληρικών όλης της Χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα τυγχάνει ευρείας πολιτικής συναινέσεως, καθώς και η προηγούμενη Κυβέρνηση αναγνώρισε δημοσίως (με το από 12 Φεβρουαρίου 2019 σχέδιο συμφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας) ότι οφείλει να αποκαταστήσει αυτή την νομοθετική ανακολουθία, ενώ και οι εκπρόσωποι των Κομμάτων στις συναντήσεις τους με τους Ιερούς Συνδέσμους κληρικών Ελλάδος και Κρήτης αναγνώρισαν την ανάγκη νομοθετικής εξασφαλίσεως των θέσεων των κληρικών, οπότε αναμένεται η ψήφιση των σχετικών διατάξεων στην Βουλή με ευρύτατη πλειοψηφία.

Εκ του Γραφείου Τύπου
της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Δελτίο τύπου Ι.Σ.Κ.Ε. περί των διατάξεων για τις οργανικές θέσεις των κληρικών

$
0
0

ΑΘΗΝΑ 05/07/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει την ευαρέσκεια του προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και την Ελληνική Κυβέρνηση ιδιαιτέρως δε, στην κυρία Υπουργό Παιδείας και τους συνεργάτες αυτής αλλά και προς όλα τα κόμματα, αφού το ζήτημα τυγχάνει ευρείας πολιτικής συναινέσεως, γεγονός που επετεύχθη μετά από τις συναντήσεις που είχε μαζί με τους εκπροσώπους των Κληρικών της Κρήτης (Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης), με τους αρχηγούς των κομμάτων στους οποίους έθεσαν την τακτοποίηση των θέσεων των Κληρικών που εκκρεμούσε από το 1945, αναγνωρίζοντας την ανάγκη νομοθετικής εξασφαλίσεως για την λήξη της τρόπον τινά ομηρίας αυτών.

Ο αναγκαστικός νόμος 536/1945 έπασχε από νομική ανακολουθία καθώς προέβλεπε 6.000 οργανικές θέσεις Κληρικών στην Ελλάδα την στιγμή που οι υπηρετούντες Κληρικοί ήσαν 7.151. αλλά και διότι δεν είχε εκδοθεί Προεδρικό διάταγμα για την κατανομή των θέσεων αυτών ανά Μητρόπολη. Με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο που αφορά την επικαιροποίηση των θέσεων των Κληρικών της Ελλάδος θεραπεύεται αυτή η νομοθετική ανακολουθία που δημιουργούσε ένα νομικό καθεστώς που υφίστατο επί πολλές δεκαετίες και προξενούσε πολλές δυσχέρειες στην εύρυθμη λειτουργία του εκκλησιαστικού σώματος, χωρίς μάλιστα να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός διότι οι πλέον των 6.000 Κληρικών είναι ήδη κανονικά διορισμένοι με ΦΕΚ.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΣΚΕ

Ευχαριστήρια επιστολή της Ιεράς Συνόδου προς τον Ι.Σ.Κ.Ε. για το θέμα της τακτοποίησης των οργανικών θέσεων των Κληρικών.

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΙΣΚΕ στον Μακαριώτατο στο διάλλειμα των εργασιών της Ιεράς Συνόδου.

$
0
0

ΑΘΗΝΑ 05/10/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος με επικεφαλής τον πρόεδρο π. Γεώργιο Σελλή επισκέφθηκε σήμερα Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 το Συνοδικό Μέγαρο, όπου διεξάγονται οι εργασίες της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τα μέλη του Δ. Σ. του Ι.Σ.Κ.Ε. υποδέχτηκε εγκάρδια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Η συνάντηση διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον εφημεριακό κλήρο και ανταλλάχθηκαν εκατέρωθεν ευχές για την ενδυνάμωση, προς όφελος της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος και ιδιαίτερα του εφημεριακού κλήρου, της αγαστής και λυσιτελούς συνεργασίας της Ιεράς Συνόδου μετά του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΣΚΕ

«Ο κληρικός κουβαλάει ολόκληρη τη ζωή του ένα βαρύ σταυρό»

$
0
0

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας, πατέρας Γεώργιος Σελλής, μιλά για όλα μέσα από μια αναλυτική του συνέντευξη στα ΝΕΑ

Ήταν ο μόνος από τους μαθητές της τάξης του που κανείς δεν περίμενε ότι θα γίνει ιερέας· κι όμως έγινε τελικά ο επί σειράς ετών πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας. Ο άνθρωπος που δεν δίστασε να συγκρουστεί με τους θεσμούς στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των κληρικών, επισημαίνει σήμερα ότι οι ιερείς δεν μπορεί να είναι «δημόσιοι υπάλληλοι που κάνουν το οκτάωρο τους και μετά ξεκουράζονται στη ζεστή γωνιά του σπιτιού τους», υποστηρίζει πως τα γεγονότα στην Κιβωτό του Κόσμου θα είχαν αποφευχθεί αν ο πατέρας Αντώνιος δεν αυτονομείτο από την Εκκλησία και εξηγεί πως στο Άργος θεωρείται... γουρλής καθώς μετά τον ετήσιο αγιασμό στο γήπεδο του Παναργειακού και το πέναλτι που χτύπησε ο ίδιος, η ομάδα ανέβηκε κατηγορία...

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας, πατέρας Γεώργιος Σελλής, μιλά για όλα μέσα από μια αναλυτική του συνέντευξη στα ΝΕΑ.

Πατέρα Γεώργιε, γυρίζοντας πίσω, τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στην Εκκλησία;

Πρέπει να σας πω πως όταν ήμουν μικρός ο πατέρας μου, που είχε παντοπωλείο στον Αχλαδόκαμπο της Αργολίδας και μεταξύ των άλλων πωλούσε και εφημερίδες, μου ζητούσε να του κρατάω τα Νέα και το Βήμα κάθε μεσημέρι.

Στο δημοτικό σχολείο η τάξη μου είχε 26 κορίτσια και 4 αγόρια. Από τα τέσσερα αγόρια ήμουν ο πιο ζωηρός. Και οι τέσσερις λέγαμε πως θα γίνουμε ιερείς. Ο δάσκαλός μας απαντούσε «σιγά μη γίνει ο Γιώργος παπάς». Και όμως είμαι ο μόνος από τους τέσσερις που έγινα κληρικός.

Αυτό που οδηγεί κάποιον να γίνει κληρικός είναι η κλήση με “ήτα”, όπως λέγει ο απόστολος Παύλος, “κλήσει ἁγίᾳ, οὐ κατά τά ἔργα ἡμῶν ἀλλά κατά ἰδίαν πρόθεσιν καί χάριν” είναι δηλαδή η ενέργεια της προνοίας του Θεού, η Χάρις του Θεού η οποία οδηγεί τον υποψήφιο κληρικό ενώπιον του Επισκόπου για να λάβει το χάρισμα της ιεροσύνης. Υπάρχει και η κλίση με “γιώτα”, αυτή η φυσική έφεση του υποψηφίου κληρικού για διακονία μέσα στο Σώμα της Εκκλησίας. Θεωρώ ότι και τα δύο αυτά συνέβησαν σε μένα, όπως βέβαια και στον καθένα κληρικό.

Σε έναν πλανήτη που μαστίζεται από τη βία, τον πόλεμο, την πείνα, τη φτώχεια και τις ανισότητες ποια είναι κατά τη γνώμη σας η χριστιανική στάση ζωής;

Ο απόστολος Παύλος λέγει ότι ο Ιησούς “ἔξω τῆς πύλης ἔπαθε” και ο ιερέας εξερχόμενος “ἔξω τῆς παρεμβολῆς” καλείται να απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους και να ενδιαφέρεται για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κόσμο. Η τοπική εκκλησιαστική κοινότητα δεν είναι ένα απομονωμένο θρησκευτικό σωματείο, ένα γκέτο θρησκευομένων, αλλά η ενέργειά της οφείλει να διαποτίζει όλη την κοινωνία.

Ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο και δεν έπαψε να φροντίζει για αυτόν. Κατά συνέπεια, έργο της Εκκλησίας δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο παρά μίμηση της Θείας Πρόνοιας. Όπως ο Θεός προνοεί για όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους, διότι στο Θεό δεν υπάρχει προσωποληψία, έτσι και η εκκλησιαστική κοινότητα καλείται να μεριμνήσει υλικά αλλά και πνευματικά για τον ενδεή συνάνθρωπο, ο οποίος είναι ο πλησίον μας.

Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι σήμερα ο ρόλος του κληρικού μέσα στην κοινωνία;

Τι είναι αλήθεια ο κληρικός; Οπωσδήποτε όχι ένας δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος κάνει το οκτάωρο του και μετά ξεκουράζεται στη ζεστή γωνιά του σπιτιού του. Όσοι τα σκέφτονται αυτά ξεχνούν ότι ο κληρικός καλείται να υλοποιήσει το τριπλό αξίωμα του Κυρίου, δηλαδή το αξίωμα του λειτουργού, του διδασκάλου και του ποιμένα. Έτσι από τη στιγμή της χειροτονίας του επωμίζεται μια μεγάλη ευθύνη και αποστολή. Με άλλα λόγια κουβαλάει ολόκληρη τη ζωή του ένα βαρύ σταυρό, ένα ασήκωτο φορτίο, αφού στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια πρέπει να είναι λειτουργός, διδάσκαλος και ποιμένας.

Αυτό ακριβώς θέλει σήμερα ο κόσμος από τους ιερείς: να του δείξουμε εμπράκτως το δρόμο της αγιότητας και της θεραπείας από τη νόσο της κακίας, διότι εμείς είμαστε οι διάκονοι της Εκκλησίας η οποία αποτελεί εργαστήριο αγιότητας. Πολλές φορές όμως η ποιμαντική δράση χαρακτηρίζεται από μια υπερβολική εξωστρέφεια, υιοθετούμε άκριτα τρόπους και μέσα κοσμικού χαρακτήρα ώστε να προσελκύσουμε τους ανθρώπους στην Εκκλησία σαν να είμαστε ένα σωματείο που θέλει να εγγράψει νέα μέλη. Ασφαλώς ο ιερέας θα πρέπει να αφουγκράζεται τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, τα νέα δεδομένα και τις νέες προκλήσεις, να χρησιμοποιεί τους νέους τρόπους επικοινωνίας και μέσα κηρύγματος αλλά δεν πρέπει να αγνοεί αυτό που περιμένει από εμάς ο σύγχρονος κόσμος, να του προσφέρουμε νόημα στην ταλαίπωρη ζωή του, να εργαζόμαστε “ἵνα ζωήν ἔχωσι καί περισσόν ἔχωσιν”.

Ως πρόεδρος του συνδέσμου Κληρικών καλείστε καθημερινά να διαπραγματευτείτε μια σειρά ζητημάτων. Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της θητείας σας;

Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος είναι ο εκπρόσωπος και το θεσμικό όργανο του Κλήρου της Ελλάδος, και αφουγκράζεται τα βάσανα, τους κόπους και τις αγωνίες του απλού παπά που ζει ανάμεσα και μαζί με τον απλό λαό, αυτών που κατοικούν τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στον ακριτικό Έβρο και το Καστελόριζο. Η μεγαλύτερη λοιπόν πρόκληση είναι να μην σταματήσει να επιτελεί αυτό το έργο. Και η πρόκληση αυτή είναι καθημερινή.

Μέλημά μας είναι να προβάλλουμε στην κοινωνία και τις ανάγκες βιοπορισμού που έχει ο κάθε Ιερέας, πολλές φορές και πολύτεκνος, ο οποίος καλείται να ανταπεξέλθει σε όλες αυτές τις οικονομικές δυσκολίες που ταλανίζουν και το λαό βέβαια. Έτσι, όταν επιχειρήθηκε να γίνει μία συμφωνία μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους και που αφορούσε τον τρόπο μισθοδοσίας των Κληρικών, αντέδρασε ο Ιερός Σύνδεσμος και δεν πραγματοποιήθηκε αυτή η συμφωνία, η οποία ομόφωνα, και από τη Σύνοδο και από το σύνολο των κληρικών, θεωρήθηκε άκρως επικίνδυνη για τη συνέχεια της μισθοδοσίας των κληρικών.

Έχετε μια παράδοση στο Άργος- η ποδοσφαιρική χρονιά του Παναργειακού ξεκινά πάντα με αγιασμό και πέναλτι από εσάς. Πώς ξεκίνησε;

Έκανα φέτος τον αγιασμό στο γήπεδο του Παναργειακού, γιατί πέρυσι, που τον έκανα για πρώτη φορά, ανέβηκε κατηγορία. Φέτος δεν ξέρω τι θα γίνει. Το πέναλτι καθιερώθηκε πλέον και σαν παλιός ποδοσφαιριστής δοκιμάζω τα κότσια μου.


Έχετε πει σε ανύποπτο χρόνο μια πολύ ωραία φράση, ότι “οι τοίχοι του σπιτιού ενός ιερέα πρέπει να είναι γυάλινοι”. Τα πρόσφατα περιστατικά με επίκεντρο την Κιβωτό του Κόσμου προκάλεσαν σοκ στους πιστούς. Πώς φτάσαμε εδώ; Γιατί αυτός ο άνθρωπος κυκλοφορούσε ανεξέλεγκτος τόσα χρόνια; Και τελικά μπορεί ένας ιερέας, που δεν είναι ειδικός, να διοικεί τέτοιες δομές;

Την φράση αυτή την είχε πει ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και είναι αλήθεια. Όσον αφορά την Κιβωτό του Κόσμου μιλάμε για μια ΜΚΟ, η οποία δεν είναι μέρος του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας αλλά ιδιωτική πρωτοβουλία. Ασφαλώς ο πρωτεργάτης είναι κληρικός, αλλά στη συνέχεια αυτονόμησε το έργο του από αυτό της Εκκλησίας. Θεωρώ πως εάν το έργο του ήταν υπό την επίβλεψη των θεσμικών οργάνων της διοικούσας Εκκλησίας δεν θα είχαμε φθάσει στα γεγονότα των ημερών.

Το έργο του συγκεκριμένου κληρικού προβαλλόταν ιδιαίτερα από τα Μ.Μ.Ε. με σπόνσορες ηθοποιούς, τραγουδιστές, σε αντίθεση όμως με το αθόρυβο φιλανθρωπικό έργο των χιλιάδων ενοριών, το οποίο παραμένει στην αφάνεια. Τα Μ.Μ.Ε, τα οποία “θεοποίησαν” τον συγκεκριμένο Ιερέα, τα ίδια σήμερα οργανώνουν τηλεδικαστήρια διασύροντας το ράσο. Όμως έτσι χάνεται το τεκμήριο της αθωότητας, το οποίο είναι ύψιστο νομικό δικαίωμα.

Τι αισθάνεστε όταν ακούτε τέτοιου είδους καταγγελίες για κληρικούς;

Μόνο θλίψη και απογοήτευση. Όμως οι άγιοι Πατέρες μας δίδαξαν ότι οι πειρασμοί και τα παθήματα πρέπει να γίνουν μαθήματα για αποφυγή μελλοντικών τέτοιων πράξεων. Γι’ αυτό θέλω να τονίσω, και απευθύνομαι σε όλους του κληρικούς, ότι η υπακοή και η ταπείνωση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία του εκκλησιαστικού σώματος ώστε να μην ανακύπτουν τέτοια νοσηρά φαινόμενα. Εάν ο συγκεκριμένος ιερέας έκανε υπακοή στον εκκλησιαστικό του προϊστάμενο είναι βέβαιο ότι δεν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο σκανδαλισμού της κοινωνίας.

Τρεις ήταν οι πειρασμοί με τους οποίους πολέμησε ο διάβολος τον Χριστό: η προσκόλληση στα υλικά αγαθά, η δόξα και η εξουσία. Αυτοί οι πειρασμοί αντιμετωπίζονται αντίστοιχα με την ασκητική ζωή, την ταπείνωση και την υπακοή στον Επίσκοπο, αρετές που πρέπει να διακρίνουν τον κληρικό ώστε να μην οδηγείται σε επικίνδυνες ατραπούς.

Πιστεύετε ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη σχέση Εκκλησίας Κράτους;

Από την εποχή του Βυζαντίου μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους ίσχυε το σύστημα της “συναλληλίας”, δηλαδή η διακριτή σχέση ρόλων και λειτουργιών μεταξύ των δύο θεσμών, του Κράτους και της Εκκλησίας. Από τη μια πλευρά, αυτό το σύστημα συμπόρευσης διέσωσε τους Έλληνες από τις ιστορικές καταστροφές και οδήγησε στη δημιουργία του σύγχρονου κράτους. Από την άλλη δεν πρέπει να υπάρχει υπέρβαση των ορίων, των ρόλων και των λειτουργιών ώστε να επιτυγχάνεται η αρμονία και η εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και των θεσμών.

Το δίλημμα χωρισμός ή μη Εκκλησίας και Κράτους, που προβάλλουν ορισμένοι, ουσιαστικά είναι ψευδο-δίλημμα, διότι αυτοί οι δύο θεσμοί επιτελούν δύο όψεις της ίδιας διακονίας, καθώς απευθύνονται και διακονούν όχι κάτι διαφορετικό αλλά τον ίδιο λαό.

Η Εκκλησία, αν και είναι “εν τω κόσμω”, δεν είναι “εκ του κόσμου”, διακρίνεται αλλά δεν χωρίζεται από τον κόσμο διότι η Εκκλησία οφείλει να συνέχει, να ζωοποιεί και να δίνει νόημα στον κόσμο.

Πηγή:ΤΑ ΝΕΑ

Ενημέρωση για αίτηση-όχληση μισθωτών προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

$
0
0
Πληροφορούμε τους εν Χριστώ αδελφούς συμπρεσβυτέρους, ότι την 27η Δεκεμβρίου μας ενημέρωσαν πως υποβάλλονται αιτήσεις - οχλήσεις από τους μισθωτούς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με σκοπό να μην παραγραφούν οι περιπτώσεις του παγώματος των μισθολογικών κλιμακίων των ετών 2016-2017 γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των αποδοχών έως και του έτους 2022.

Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι την 31/12/2022. Όσοι εκ των αδελφών επιθυμούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την σχετική αίτηση χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση μπορούν να ενημερωθούν σχετικά και να ακολουθήσουν τις οδηγίες του παρακάτω συνδέσμου.



Πρόσκληση στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Ι.Σ.Κ.Ε.

$
0
0
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Καλούνται τα μέλη του ΙΣΚΕ στην προγραμματισμένη ετήσια Γενική Συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9η Φεβρουαρίου 2023 στις 10:00 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών. (Για εύκολη πρόσβαση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο. Στάση: Αγίου Ελευθερίου).

Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γ.Σ. θα επαναληφθεί την Πέμπτη 16η Φεβρουαρίου 2023 στον ίδιο τόπο και ώρα 10:00 π.μ. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι ταμειακώς εντάξει και όσοι φροντίσουν να εγγραφούν καταθέτοντας τη συνδρομή τους (15 ευρώ) έγκαιρα στον τραπεζικό λογαριασμό του ΙΣΚΕ (IBAN: GR7401100650000006529600287) στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και στέλνοντας τη σχετική αίτηση που υπάρχει στον ιστότοπο του ΙΣΚΕ https://iersynklellados.blogspot.com/και το αποδεικτικό κατάθεσης στο email iske1890@gmail.comή στην Δ/ση: π. ΜΙΧΑΗΛ ΜΕΤΖΑΚΗ Ταμία ΙΣΚΕ Θεφανοπούλου 33 Άργος Τ.Κ. 21231, ή την καταβάλλουν την ημέρα της Γ.Σ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α) 10:00 π.μ.Προσευχή εις Ιερόν Ναόν Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών. Επιμνημόσυνος δέησις υπέρ των κεκοιμημένων μελών.

Β) 10:30 π.μ. ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ.ΘΕΜΑΤΑ:

1) Χαιρετισμός Προέδρου Ι.Σ.Κ.Ε

2) Χαιρετισμός Προέδρων άλλων αδελφών Συνδέσμων

3) ψήφιση Προϋπολογισμού έτους 2023

4) Ψήφιση Απολογισμού έτους 2022. Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής.

5) Τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τον Εφημεριακό Κλήρο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

ΑΘΗΝΑ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023

                          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ

                  Πρ/ρος ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΕΛΛΗΣ    Πρ/ρος ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

Όποιος δεν μπορεί να προσέλθει μπορεί να  συμμετάσχει με την κάτωθι δήλωση την οποία θα αποστείλει μαζί με την συνδρομή του εάν δεν είναι ταμειακώς εντάξει στο email iske1890@gmail.com (σκαναρισμένα δήλωση και αποδεικτικό κατάθεσης συνδρομής) ή στη Δ/ση του ΙΣΚΕ:  (Τ.Θ. 8150   10210 ΑΘΗΝΑ ) μαζί με την συνδρομή του εάν δεν είναι ταμειακώς εντάξει.
-----------------------------------------------------------------------------------------
ΔΗΛΩΣΗ

Ο κάτωθι υπογεγραμμένος …………………………………………… ανήκων εις την Ι.Μ. ……………………………… ΔΗΛΩΝΩ με την παρούσα μου ότι συμμετέχω στην τακτική Γ.Σ. του ΙΣΚΕ της 9ης Φεβρουαρίου 2023 και αποδέχομαι ανεπιφύλακτα την απόφαση της πλειοψηφίας των παρόντων. Το αυτό ισχύει και στην περίπτωση επαναλήψεως της Γ.Σ.

Εν ………………………………………………………2023
Ο ΔΗΛΩΝ

Το Δ.Σ. του ΙΣΚΕ στην Δ.Ι.Σ., ο Αγιασμός στο νέο γραφείο και η Ετήσια Γενική Συνέλευση.

$
0
0

Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Ιερού συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών.

Αφού διαπιστώθηκε η προβλεπόμενη από το Καταστατικό απαρτία, ακολούθησε η τέλεση Τρισαγίου για όλα τα αείμνηστα μέλη του ΙΣΚΕ από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλο ο οποίος πλέον κατέχει τη θέση του Συνοδικού Συνδέσμου με τον Ιερό Σύνδεσμο.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής και κατατέθηκαν από τον Ταμία του Δ.Σ. π Μιχαήλ Μετζάκη ο Απολογισμός του έτους 2022 και ο Προϋπολογισμός του 2023 οι οποίοι και εγκρίθηκαν από το σώμα.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος π. Γεώργιος Σελλής, αναφέρθηκε στις ενέργειες που προέβη το Δ.Σ στις επαφές και επικοινωνίες που είχε τόσο με την Ιερά Σύνοδο όσο και με την Πολιτεία καθώς επίσης και στα πρόσφατα προεδρικά διατάγματα. Ιδιαίτερα επεσήμανε το πνεύμα αισιοδοξίας που διακατέχει τις σχέσεις του ΙΣΚΕ και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αφού έγινε κατανοητός ο καρπός της αγαστής συνεργασίας τα τελευταία χρόνια μεταξύ των μελών του Δ.Σ. του Συνδέσμου και των μελών της Ιεράς Συνόδου προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Ιερωνύμου, τον οποίο και ευχαρίστησε βαθέως, καθώς και τα σεπτά μέλη της Ιεράς Συνόδου, εισέρχεται σε μία νέα πορεία. Αυτό άλλωστε διατυπώθηκε και από το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες η Ιερά Σύνοδος.
 
Η κορύφωση της συνεργασίας αυτής ήταν εισήγηση του ΙΣΚΕ στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο αφ’ ενός μεν για την εγγραφή όλων των κληρικών στον Ιερό σύνδεσμο, αφετέρου δε, η παραχώρηση γραφείου εκ μέρους του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Για πρώτη δε φορά ορίστηκε μεταξύ Ιεράς Συνόδου και Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος Συνοδικός Σύνδεσμος ο Σεβ. Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος, ο οποίος υπήρξε ενεργό μέλος του ΙΣΚΕ δεδομένου ότι και σήμερα είναι επίτιμο μέλος του και ο οποίος ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου τέλεσε τον Αγιασμό στα νέα γραφεία του Ιερού Συνδέσμου την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου.

Αμέσως μετά το λόγο έλαβαν πολλοί κληρικοί και ακολούθησε δημιουργικός διάλογος μεταξύ των μελών και αποφασίστηκε, πέραν των συντονισμένων προσπαθειών για την περαιτέρω προβολή και επίλυση των προβλημάτων που αφορούν τον Εφημεριακό Ιερό Κλήρο, να ανακηρυχθεί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ως επίτιμο μέλος του ΙΣΚΕ και να τιμηθεί σε ειδική εκδήλωση η οποία και θα πραγματοποιηθεί κατόπιν συνεννοήσεως.

Τέλος ανακοινώνεται ότι τα νέα Γραφεία του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος βρίσκονται πλέον επί της οδού Ακαδημίας αρ. 95 – πλατεία Κάνιγγος (7ος όροφος) Τ.Κ. 10677 στο κέντρο των Αθηνών και η όποια επιστολική αλληλογραφία θα πρέπει να απευθύνεται στη νέα του διεύθυνση ή στην ταχυδρομική θυρίδα (Τ.Θ.: 8150 10210 ΑΘΗΝΑ).

Εκ του Γραφείου Τύπου του ΙΣΚΕ.


Ο Ι.Σ.Κ.Ε. ενημερώνει για παραπλανητικά τηλεφωνήματα σε Κληρικούς

$
0
0
ΑΘΗΝΑ 16/2/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Ι.Σ.Κ.Ε. ενημερώνει για παραπλανητικά τηλεφωνήματα σε Κληρικούς

Σας ενημερώνουμε ότι λάβαμε τηλεφωνήματα από κληρικούς οι οποίοι μας αναφέρουν ότι έγιναν αποδέκτες παραπλανητικών τηλεφωνημάτων από αγνώστους που συστήνονται ως μέλη του Δ. Σ. του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, οι οποίοι υπόσχονται διευκολύνσεις για την καταβολή του εφάπαξ ή της σύνταξης και ζητούν την καταβολή χρημάτων.

Ο ΙΣΚΕ ζητά από τους Κληρικούς να μην ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ενέργειες που σκοπό έχουν την εξαπάτηση τους, προφανώς για την απόσπαση χρηματικού ποσού.

Τα θέματα της σύνταξης και του εφάπαξ διεκπεραιώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Ιερών Μητροπόλεων, στις οποίες ανήκουν οι Κληρικοί σε συνεργασία με το ΕΦΚΑ.

Για να αντιμετωπιστεί η απάτη αυτή, ο ΙΣΚΕ καλεί όσους γίνονται δέκτες τέτοιων τηλεφωνημάτων, να υποβάλλουν αμέσως καταγγελία στην Αστυνομία.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΣΚΕ

Κατανομή του συνολικού αριθμού των οργανικών θέσεων κληρικών και εκκλησιαστικών υπαλλήλων στην Εκκλησία της Ελλάδος (ΦΕΚ)

$
0
0
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 14 

Κατανομή του συνολικού αριθμού των οργανικών θέσεων κληρικών (Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Μητροπολιτών, Βοηθών Επισκόπων, Εφημερίων, Ιεροκηρύκων και Διακόνων) και εκκλησιαστικών υπαλλήλων στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στις Ιερές Μητροπόλεις και στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος .

Viewing all 364 articles
Browse latest View live