Quantcast
Channel: ΙΕΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Viewing all 364 articles
Browse latest View live

Ο Ι.Σ.Κ.Ε. για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην κοιλάδα των Τεμπών

$
0
0
ΑΘΗΝΑ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Εδώ και λίγες μέρες η ελληνική κοινωνία θρηνεί τον αδόκητο χαμό 57 συνανθρώπων μας στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην κοιλάδα των Τεμπών. Ανείπωτη θλίψη και πόνος. Νέοι άνθρωποι, κατά πλειονότητα, γεμάτοι ζωή και παλμό, εναπόθεσαν βιαίως στον τόπο του δυστυχήματος τα όνειρά τους, τα σχέδια τους, τις προοπτικές τους, το ίδιο τους το μέλλον.

Ταυτόχρονα, επεβλήθη στους οικείους τους το τίμημα να άρουν το βαρύ Σταυρό της λύπης, του πόνου και της μοναξιάς.

Βιώνοντας τέτοιες τραγικές καταστάσεις, σκέψεις σκοτεινές μάς πνίγουν και προκαλούν στα βάθη της ψυχής μας αισθήματα πόνου. Η χρήση της ανθρώπινης λογικής δεν είναι ικανή να δώσει εξηγήσεις για τις βουλές του Θεού ιδιαίτερα όταν ευσεβείς και αθώοι υποφέρουν χωρίς την γνώση των αιτιών. Εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε μια ολοκληρωμένη απάντηση στο “γιατί” συμβαίνουν όλα αυτά διότι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το μέλλον ως παρόν όπως ο Θεός. Στην παρούσα ζωή δεν μπορούμε να εξηγήσουμε το σχέδιο του Θεού και κατά συνέπεια να ερμηνεύσουμε ορθώς όλα όσα συμβαίνουν μέσα στη ζωή μας διότι τώρα η γνώση μας είναι περιορισμένη, τα πάντα βλέπουμε σαν μέσα από μεταλλικό καθρέπτη, “δι ̓ ἐσόπτρου ἐν αἰνίγματι”, όπως λέγει και ο Απ. Παύλος (Α ́Κορ.13,12), αμυδρά, θαμπά και ακαθόριστα, ώστε μας μένουν πολλά ασαφή και σκοτεινά, άλυτα προβλήματα και απορίες.

Όμως αυτά τα τραγικά γεγονότα αποκαλύπτουν την παροδικότητα και το ευμετάβλητο των ανθρωπίνων πραγμάτων, ότι η επίγεια ζωή του ανθρώπου είναι μια στιγμή μπροστά στην αιωνιότητα. Ο άνθρωπος αναπόφευκτα καλείται να ζήσει και να πορευθεί μέσα στον παρόντα κόσμο, σε αυτήν την “κοιλάδα του κλαυθμώνος” και των θλίψεων, με υπομονή, ελπίδα και προπαντός πίστη.

Ως Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος προσευχόμαστε όπως ο Πανάγαθος Θεός αναπαύσει τις ψυχές των αδίκως και βιαίως φονευθέντων αδελφών μας και ευχόμαστε να εκχύσει το έλεος της παρηγορίας, της δύναμης και της υπομονής στις ψυχές των οικείων τους.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΣΚΕ

Η Ιερά Σύνοδος περί θεμάτων αφορώντων εις τον Ιερόν Σύνδεσμον Κληρικών Ελλάδος.

Ο ΙΣΚΕ τίμησε τους Μητροπολίτες Παροναξίας Καλλίνικο και Κίτρους Γεώργιο.

$
0
0

Ο ΙΣΚΕ τίμησε τους Μητροπολίτες Παροναξίας Καλλίνικο και Κίτρους Γεώργιο.

Στα πλαίσια των εορτασμών του πολιούχου της πόλεως του Άργους αρχιεπισκόπου Πέτρου του θαυματουργού το Δ.Σ του ΙΣΚΕ μετά από συνέλευση του αποφάσισε να τιμήσει στο Αργος τους Μητροπολίτες Παροναξίας Καλλίνικο και τον Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιο και να τους ανακηρύξει επίτιμα μέλη του. Ο πρόεδρος του ΙΣΚΕ Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σελλής, ο Αντιπρόεδρος Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βαμβακίδης (Ιερά Μητρόπολις Ζιχνών και Νευροκοπίου)και Ταμίας πρεσβύτερος Μιχαήλ Μετζάκης (Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος) εκ μέρους του Δ.Σ. επέδωσαν τιμητική πλακέτα και στους δύο. Οι Μητροπολίτες ευχαρίστησαν τα μέλη του Δ.Σ. για την απόφαση τους αυτή και δήλωσαν πώς θα είναι αρωγοί στην προσπάθεια των μελών του Ιερού Συνδέσμου για την εκπλήρωση των στόχων τους. Στην τελετή τιμής που έγινε στο Αργος γενέτειρα του προέδρου του ΙΣΚΕ πρωτοπρεσβύτερου π. Γεωργίου Σελλή , παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος, ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δ. Καμπόσος ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Μητροπόλεως Αργολίδος π. Πέτρος Αθανασόπουλος ,κα.

Μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος.


Γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα, με γονείς από τη Νάξο. Αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Σχολή Αθηνών, Σπούδασε Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου έκανε και Μεταπτυχιακές Σπουδές στον τομέα του Κανονικού Δικαίου. Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός θεολόγος στο Αρσάκειο Σχολείο Ψυχικού. Στις 25 Οκτωβρίου 1986 χειροτονήθηκε Διάκονος και στις 29 Οκτωβρίου 1989 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος - Αρχιμανδρίτης από τον τότε Μητροπολίτη Ύδρας Ιερόθεο.

Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στις Μητροπόλεις Νέας Σμύρνης, Ύδρας και Παροναξίας. Για δέκα έτη υπηρέτησε ως Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στις 24 Ιουνίου 2008 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Παροναξίας.

Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος.


Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 3 Αυγούστου 1964. Είναι πτυχιούχος Θεολογικής και της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. (1986 και 1990, αντίστοιχα). Έλαβε επίσης από το Α.Π.Θ. δίπλωμα στη θεολογία το 1989 με ειδικότητα στη λειτουργική και διδακτορικό στη Φιλολογία το 1994 με ειδικότητα στη βυζαντινή φιλολογία, από το ίδιο πανεπιστήμιο. Έχει παρακολουθήσει περεταίρω σπουδές στη Γαλλία και στην Ιταλία. Η Διδακτορική του διατριβή εκδόθηκε από τον «Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Θεσσαλονίκη 1997» το έτος 1997 με τίτλο «Ο Υμνογράφος Γεράσιμος Μοναχός Μικραγιαννανίτης και οι Ακολουθίες του σε Αγίους της Θεσσαλονίκης: Συμβολή στη μελέτη του βίου και του έργου του». Διετέλεσε καθηγητής της Ανώτερης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας της Θεσσαλονίκης μεταξύ των ετών 1995-2007 και της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας της Θεσσαλονίκης, πρώτα στην τάξη του Αναπληρωτή Καθηγητή από το 2008 έως το 2012 και ύστερα του Τακτικού Καθηγητή από το 2012 έως σήμερα. Έχει υπηρετήσει ως Επισκέπτης Καθηγητής στη Σχολή Θεολογίας που βρίσκεται στο Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο της Δημοκρατίας του Κονγκό το 2010 και στην Ακαδημία Θεολογίας στην πόλη του Κιέβου το 2011 και το 2013. Το 2016 έγινε πρόεδρος της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. Το 1989 χειροτονήθηκε διάκονος στη Θεσσαλονίκη και υπηρέτησε στον Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης της πόλης για ένα χρόνο. Το 1990 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και υπηρέτησε ως εφημέριος στον Ι.Ν.Αγίων Αναργύρων Θεσσαλονίκης έως το 1994. Το 1995 μετατέθηκε στην Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, όπου υπηρέτησε ως εφημέριος στον Ι.Ν.Αγίων Αναργύρων Βέροιας έως την εκλογή του σε Μητροπολίτη. Κατά τη διάρκεια της διακονίας του στην ενορία αυτή εξωραΐστηκαν το σύνολο των παρεκκλησίων της και πραγματοποιήθηκε πλήθος άλλων ανακαινιστικών έργων. Παράλληλα, διετέλεσε Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης κατά το χρονικό διάστημα 1995-2014. Εκλέχθηκε μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος στις 27 Φεβρουαρίου 2014 από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών την 1η Μαρτίου 2014 και ενθρονίστηκε στην Κατερίνη την 29η Μαρτίου του ίδιου έτους.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΙΣΚΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

$
0
0
Στην εορτάζουσα ενορία Γεννήσεως της Θεοτόκου Γραμμένης της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου παρευρέθη ο Πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σελλής. Εφημέριος της ως άνω ενορίας είναι ο Αντιπρόεδρος του Ι.Σ.Κ.Ε. Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βαμβακίδης.

Με την ευκαιρία αυτή και κατόπιν εξουσιοδοτήσεως του Δ. Σ. του Συνδέσμου οι δύο ιερείς επισκέφτηκαν τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δράμας κ. Παύλο, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομο, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα και Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανο. Οι συναντήσεις έγιναν σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα. Συζητήθηκαν επίκαιρα και σημαντικά θέματα που αφορούν τον Εφημεριακό Κλήρο και την Εκκλησία γενικότερα.

Τα μέλη του Δ.Σ. εκφράζουν θερμότατες ευχαριστίες προς τους Αγίους Αρχιερείς για την εγκάρδια υποδοχή των μελών του και ταπεινά εύχονται προς αυτούς καλή δύναμη στο δύσκολο και πολυποίκιλο έργο τους.

Στο εγγύς μέλλον θα πραγματοποιηθούν και άλλες συναντήσεις μελών του Δ. Σ και Αρχιερέων.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΣΚΕ



Ο Ι.Σ.Κ.Ε. για τις πυρκαγιές και την αντιμετώπισή τους.

$
0
0
Αθήνα 24/07/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος παρακολουθεί με συνοχή καρδίας τις επιπτώσεις των πυρκαγιών που κατακαίουν σε πολλά σημεία την πατρίδα μας.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς όλους τους πληγέντες από τη λαίλαπα της φωτιάς. Στεκόμαστε ιδιαίτερα στις εικόνες που έρχονται από το νησί της Ρόδου. 

Θεωρούμε ότι προτεραιότητα παραμένει η διάσωση της ανθρώπινης ύπαρξης, συγχρόνως εκφράζουμε τη θλίψη μας για την καταστροφή της πανίδας και της χλωρίδας, που είναι αναπόσπαστα και απαραίτητα κομμάτια της δημιουργίας, αλλά και της καταστροφής οικιών και επαγγελματικών χώρων. 

Απευθύνουμε ευγνώμονες ευχαριστίες προς όλους εκείνους που από την πρώτη στιγμή παλεύουν κάτω από δύσκολες κλιματικές συνθήκες για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας, ένστολους αδελφούς του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας (πυροσβεστικής, αστυνομίας και λιμενικού), τους εθελοντές πυροσβέστες και δασοπυροσβέστες, όλες τις εθελοντικές ομάδες, αλλά και τον υπέροχο λαό, που εκπλήσσει με το φιλότιμο και την αλληλεγγύη του. Πολλά τα παραδείγματα και ιδιαίτερα από το εμπερίστατο νησί της Ρόδου.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΣΚΕ

Το Δ.Σ. του Ι.Σ.Κ.Ε. στον Αρχιεπίσκοπο, στο Ε.Φ.Κ.Α., στο συνέδριο του περιοδικού «Θεολογία» και στον Υπουργό Εργασίας.

$
0
0
ΑΘΗΝΑ 13/10/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Δ.Σ. του Ι.Σ.Κ.Ε. στον Αρχιεπίσκοπο, στο Ε.Φ.Κ.Α., στο συνέδριο του περιοδικού «Θεολογία» και στον Υπουργό Εργασίας.

Το Δ.Σ. του Ι.Σ.Κ.Ε. την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου επισκέφτηκε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο στο διάλειμμα των συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και μίλησαν επ'ολίγον για τρέχοντα θέματα.

Στη συνέχεια σε πολύ καλό κλίμα έγινε η συνάντηση με φορείς του ΕΦΚΑ. Το θετικό που αποκόμισαν τα μέλη του Δ.Σ. από τη συνάντηση αυτή είναι ότι έχει ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος για την απόδοση του εφάπαξ και της επικουρικής σύνταξης.


Το απόγευμα της ίδιας ημέρας το Δ.Σ. του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (Ι.Σ.Κ.Ε.) παρευρέθη, μετά από πρόσκληση, στην έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου, στο Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση και πρώτη κυκλοφορία του περιοδικού «Θεολογία». Στο συνέδριο, το οποίο διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος συμμετείχαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών, καθώς και οι Αρχιεπίσκοποι Κύπρου και Αλβανίας και εκπρόσωποι των λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών


Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου το μέλη του ΔΣ του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (Ι.Σ.Κ.Ε.) και μέλη της Ενώσεως Συνδέσμων Κληρικών της Εκκλησίας της Κρήτης (Ε.Σ.Κ.Ε.Κ) πραγματοποίησαν προγραμματισμένη επίσκεψη στο γραφείο του Υπουργού Εργασίας κ.κ Άδωνι Γεωργιάδη όπου μαζί με τον Υφυπουργό κ.κ Παναγιώτη Τσακλόγλου και τον Γ.Γ. του Υπουργείου κ.κ. Νικόλαο Μηλαπίδη συζήτησαν ασφαλιστικά & συνταξιοδοτικά θέματα που αφορούν τον Εφημεριακό Κλήρο της Ελλάδος.

Το Δ.Σ. του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος αγωνίζεται σε καθημερινή βάση για τα δικαιώματα των Κληρικών της Ελλάδος και των οικογενειών τους. Αγανακτεί όμως από την στάση των Κληρικών οι οποίοι αδιαφορούν δια τον Ιερό Σύνδεσμο λησμονώντας το τι έχει προσφέρει σ'αυτούς. Τα μέλη του ΔΣ ευελπιστούν στην συνδρομή όλων των Κληρικών στο δύσκολο έργο τους έτσι ώστε να ευοδωθούν οι στόχοι του Ιερού Συνδέσμου.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΣΚΕ

Ίδρυση Σχολής Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής (Σ.Μ.Υ.Κ. της Ρ.Ε.Σ.)

$
0
0

ΦΕΚ Β 6293/2-11-2023

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 

Αριθμ. 125112/Θ2 

(1) Ίδρυση Σχολής Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής (Σ.Μ.Υ.Κ. της Ρ.Ε.Σ.) 

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Έχοντας υπόψη: 

1) Την παρ. 1 του άρθρου 163, σε συνδυασμό με την παρ. 1 του άρθρου 142, το άρθρο 154 και τo άρθρο 162 του ν. 4823/2021 «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις» (Α’ 119). 

2) Tον ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α’133). 

3) Tο άρθρο 20 του ν. 4270/2014 «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011//85/ΕΕ) - δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις» (Α’ 143). 

4) Tο π.δ. 77/2023 «Σύσταση Υπουργείου και μετονομασία Υπουργείων - Σύσταση, κατάργηση και μετονομασία Γενικών και Ειδικών Γραμματειών - Μεταφορά αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων» (Α’ 130). 

5) Tο π.δ. 79/2023 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 131). 

6) Tην παρ. 1 και την περ. α της παρ. 3 του άρθρου 59 του π.δ. 18/2018 «Οργανισμός Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων» (Α’ 31). 

7) Tο άρθρο 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α’ 98), όπως διατηρήθηκε σε ισχύ με την περ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019. 

8) Το π.δ. 142/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α’ 181). 

9) Το π.δ. 80/2016 «Ανάληψη υποχρεώσεων από τους διατάκτες» (Α’ 145). 

10) Την υπό στοιχεία 102928 ΕΞ 2023/10.07.2023 απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών, Αθανάσιο Πετραλιά» (Β’ 4441). 

11) Την παρ. 2 του άρθρου 1 του Οργανισμού της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής (β.δ. της 8ης/17.05.1958, Α’ 81). 

12) την υπ’ αρ. 11η/2023 πράξη εισήγησης του Εποπτικού Συμβουλίου Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης (Ε.Σ.Ε.Ε), υπό τη διευρυμένη του σύνθεση. 

13) Τη σύμφωνη γνώμη του Πολυμελούς Συμβουλίου της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, που διατυπώθηκε στη υπ’ αρ. 7η/06.07.2021 συνεδρίαση. 

14) Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται επιπλέον επιβάρυνση, πέραν αυτής που προκλήθηκε κατ’ άρθρα 142 και 154 του ν. 4823/2021, στον κρατικό προϋπολογισμό και τον προϋπολογισμό του ιδρύματος με την επωνυμία «Ριζάρειος Εκκλησιαστικής Σχολή». 

15) Την υπό στοιχεία Φ.1/Γ/373/53753/Β1/15.05.2023 εισήγηση του άρθρου 24 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 6 του άρθρου 10 του ν. 4337/2015 (Α’ 129), της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αποφασίζουμε: 

Ιδρύεται στην Αθήνα Σχολή Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών στο ίδρυμα με την επωνυμία «Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή» (Σ.Μ.Υ.Κ. της Ρ.Ε.Σ.).

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μαρούσι, 1 Νοεμβρίου 2023 
Οι Υπουργοί 
Υφυπουργός Εθνικής                     Παιδείας, Θρησκευμάτων  
Οικονομίας και Οικονομικών         και Αθλητισμού 
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑΣ                ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ

Ενημέρωση για τη λειτουργία του γραφείου του ΙΣΚΕ

$
0
0

Εις το υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος παραχωρηθέν γραφείο επί της οδού Ακαδημίας 95 (7ος όροφος, γραφείο 702) κάθε Πέμπτη, κατά τας ώρας 10π.μ. έως 1μμ, θα ευρίσκεται εντεταλμένος του Δ.Σ. του Ι.Σ.Κ.Ε.  ο οποίος στο τηλέφωνο του γραφείου 2103248877θα απαντά και θα ενημερώνει τους ενδιαφερομένους Κληρικούς για συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά, καθώς και για τις βαθμολογικές εξελίξεις των ενδιαφερομένων.


Για άλλα θέματα εκτός των ανωτέρω οι Κληρικοί θα μπορούν να επικοινωνούν με το ως άνω τηλέφωνο καθημερινά 9πμ έως 12μ. από Δευτέρα έως και Παρασκευή.

ΙΕΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 95      106 77 ΑΘΗΝΑ

Τηλέφωνο: 2103248877

Ιστοσελίδα: https://iersynklellados.blogspot.com/ 



Ο μεγάλος ασκητής, ο χαριτόβρυτος και θεοφόρος, Όσιος Πατάπιος (8 Δεκεμβρίου).

$
0
0
Ο μεγάλος ασκητής, ο χαριτόβρυτος και θεοφόρος Πατάπιος, το σέμνωμα των θεοειδών πατέρων και καύχημα των Γερανείων ορέων, γεννήθηκε στή χώρα πού διαβρέχει ό Νείλος ποταμός και μάλιστα στην πόλη Θήβα τής Άνω Αιγύπτου. Οι γονείς του πλούσιοι, άλλα και πιστοί χριστιανοί, ανέθρεψαν το τέκνο πού ο καλός Θεός τους εμπιστεύθηκε με χριστιανικές αρχές, σύνεση και σοφία. Ενωρίς, όμως, ο Πατάπιος αναχώρησε για την έρημο, για τό φιλοσοφικό πανεπιστήμιο της μοναχικής και μοναδικής πολιτείας και αγωγής, πού παρέχει το πτυχίο της ατελεύτητης χαράς και αγαλλιάσεως της Βασιλείας των ουρανών. Εκεί, απερίσπαστος από τις βιοτικές μέριμνες και φροντίδες ο Πατάπιος επιδόθηκε ολοκληρωτικά στην αδιάλειπτη προσευχή, τη νυχθήμερη άσκηση, τη σκληραγωγία και την αύξηση των αρετών με τη νέκρωση των σαρκικών επιθυμιών. Ενώθηκε μέ τό Θεό με την αδιάλειπτη προσευχή του. "Έγινε θεοείκελος, άνθρωπος πού ζούσε μόνο, γιά νά ευαρεστεί τό Θεό.

Ζούσε τήν ολοκλήρωση, πού προϋποθέτει νέκρωση του χοϊκού φρονήματος και ζώωση της ψυχής, για νά πετάξει σέ σφαίρες υψηλές και να ενωθεί μέ τό ακρότατο τών εφετών, τό οποίο γιά τον όσιό μας ήταν ό ίδιος μας ό Κύριος. Με αείρρυτα δάκρυα και ποταμούς ιδρώτων ό Πατάπιος καλλιέργησε το γεώργιο της ψυχής του κι έφερε πλούσια καρποφορία ταπεινώσεως, υπακοής, ακτημοσύνης και παρθενίας, καρπούς δηλαδή αρετών θεαρέστων και ψυχοτρόφων. Ό καλός μας Θεός δείχνοντας την ευχαρίστηση Του στον αγώνα του Παταπίου τον χαρίτωσε και του παραχώρησε τή δωρεά των ιάσεων.

Η φήμη της αγιότητος του Παταπίου σύντομα ξεπέρασε τά όρια της ερήμου και πλήθη πιστών συνέρρεαν, για να τόν συμβουλευθούν, νά ξεδιψάσουν στις πηγές των γάργαρων νουθεσιών του, νά πάρουν την ευχή του και να ακούσουν τά θεόσοφα λόγια του, αφού είχε καταφέρει νά κάνει την ένθεη σοφία σύνοικο τής ζωής του ακόμη να τόν παρακαλέσουν, νά μεσιτεύσει στον εύσπλαχνο και φιλάνθρωπο Κύριο, για νά θεραπευθούν από τά αλγεινά τής σαρκός τους άσθενήματα. Αυτός, όμως, πού πράγματι σαν φιλέρημο στρουθίο, ποθούσε την ησυχία και την κατά Χριστόν μόνωση και απέφευγε τη δόξα και την τιμή των ανθρώπων, κρυφά έφυγε γιά τήν Κωνσταντινούπολη, γιά νά κτίσει εκεί την ασκητική φωλιά του και νά συνεχίσει, άγνωστος μεταξύ άγνωστων, τήν ισάγγελη βιοτή του.

Με δύο συνασκητές του ήταν αχώριστος. Δυο ασκητικές πατερικές οντότητες, πού ζούσαν. Όπως και εκείνος, μόνο για τό Χριστό, αφού είχαν γευθεί τό γλυκύτατο μέλι της μέ Αυτόν επικοινωνίας και αναστροφής: Με τό θείο Βάρα και τό θεόφρονα Ραβουλά, που αμιλλώμενοι στην πνευματική πρόοδο και την αρετή κατέλαβαν την περιοχή έξω από τά τείχη τής Βασιλίδος των Πόλεων. Ό θεοφόρος Πατάπιος επέλεξε τη βορειότερη περιοχή, κοντά στις Βλαχέρνες, γιά τά κτίσει τήν ασκητική του παλαίστρα. Ο όσιος Βάρας έκτισε τή μονή του Προδρόμου τής Πέτρας στό ενδιάμεσο των μονών του όσιου Παταπίου και του οσίου Ραβουλά, πού εγκατεστάθη κοντά στην πύλη τού Ρωμανού. Ως ησυχαστής ο Πατάπιος ήθελε μόνος μόνο στο Χριστό νά ομιλεί, άλλα και γιά λόγους παρηγορίας δεν ήθελε να απομακρυνθεί πολύ άπό τους δύο συνασκητές και φίλους του «έν Χριστώ».


Επειδή, όμως, «ου καίουσι τον λύχνον και τιθέασιν αυτόν υπό τον μόδιον, αλλά επί τήν λυχνίαν» (Ματθ. ε' 15), ό Κύριος μας τον ταπεινό ασκητή Πατάπιο, πού έλαμπε άπό αρετές, τόν κατέστησε γνωστό στους ευσεβείς της πρωτεύουσας τού Βυζαντίου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πλήθος μοναχών να συγκεντρωθεί δίπλα του και νά συσταθεί ή περίφημη μονή των Αιγυπτίων, της οποίας ό όσιος Πατάπιος υπήρξε όχι μόνο δομήτορας, άλλα και αλάνθαστος πνευματικός καθοδηγητής. Εδώ ό πράος και ταπεινός ασκητής έκανε τόσα θαύματα με τη χάρη του Θεοΰ, που όλοι οί νοσούντες και δεινώς πάσχοντες της Κωνσταντινουπόλεως έτρεχαν σε αυτόν και έβρισκαν θεραπεία. Σέ αυτή τή μονή ό όσιος Πατάπιος κοιμήθηκε τον ύπνο των δικαίων και παρέδωσε τήν άγια του ψυχή στά χέρια του αγαπημένου του Ιησού, πού του αφθάρτισε το σκήνωμα και το κατέστησε πηγή αστείρευτη θαυμάτων. Λίγο αργότερα επέτρεψε ο Θεός νά καταστραφεί ή μονή των Αιγυπτίων και το ιερό λείψανο του οσίου Παταπίου μεταφέρθηκε γιά ασφάλεια από τό συνασκητή του όσιο Βάρα στή μονή του άγιου Ιωάννου της Πέτρας, που ό ίδιος είχε συστήσει. Ή μονή αύτη βρισκόταν υπό τήν υψηλή προστασία των Παλαιολόγων και μάλιστα της αγίας Υπομονής, της μητέρας του τελευταίου αυτοκράτορος Κωνσταντίνου, τού ηρωικού και θρυλικού εθνομάρτυρος της αλώσεως.Μετά την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως ο Αγγελίας Νοταράς, συγγενής των Παλαιολόγων, για να γλυτώσει τό ιερό του οσίου Παταπίου σκήνωμα άπό τη μανία των απογόνων της Αγαρ, το μετέφερε στά Γεράνεια όρη, τά όποια την εποχή εκείνη παρείχαν ασφάλεια για τη φύλαξη του άγιου σκηνώματος. Εκεί τό έκρυψε σέ δυσπρόσιτο σπήλαιο, όπου βρέθηκε τυχαίος στις αρχές του περασμένου αιώνος μας, το 1904.

Γύρω από τό σπήλαιο του ιερού λειψάνου συστήθηκε τό 1952 κοινόβιο μοναζουσών, πού φέρει τό όνομα του οσίου Παταπίου. Ψυχή, δομήτορας και πνευματικός οδηγός τού κοινοβίου είναι ό ακάματος και πολιός πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κορινθίας, αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Μαρμάρινος. Το μοναστήρι σήμερα αποτελεί πόλο έλξεως πλήθους ευσεβοφρόνων, πού καταφεύγουν στον Άγιο, για να λάβουν την ίαση, ψυχών και σωμάτων και νά πάρουν δύναμη για τό δρόμο της αρετής και της κατά Χριστόν τελειώσεως. Έκτος τούτου, όμως. συντηρεί και γηροκομείο με τη χάρη τού Όσιου. Επιτελεί έτσι, ταυτόχρονα με την πνευματική πρόοδο και ολοκλήρωση των μοναζουσών, και κοινωνικό έργο με προσφορά στους κάμνοντες και ενδεείς της τρίτης ηλικίας.Τά θαύματα του οσίου Παταπίου είναι αμέτρητα σάν την άμμο τής θάλασσας. Ή έκφραση, όμως, ευγνωμοσύνης πολλών ευσεβών πού ευεργετήθηκαν από τον Άγιο εκδηλώνεται μέ ένα κομμάτι χαρτί, τό όποιο παραδίδεται από αυτούς στό μοναστήρι και στό οποίο καταγράφεται ή θαυματουργική επέμβαση του Αγίου στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο αρχικός βίος και τά πρώτα θαύματα του οσίου Παταπίου γράφηκαν από δύο αγίους τής Εκκλησίας μας, τον όσιο Συμεών, το Μεταφραστή, και τον άγιο Ανδρέα, Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, τον ποιητή του Μεγάλου Κανόνος. Και στους δύο αυτούς αγίους είμαστε ευγνώμονες, γιατί μας διέσωσαν τη μνήμη του μεγάλου ασκητού, του θαυματουργού οσίου Παταπίου.

Γιορτές της Ιεράς Μονής.

Οσίου Παταπίου 8 Δεκεμβρίου-Οσίου Παταπίου εύρεσης ιερού Λειψάνου Τρίτη της Δικαινησίμου-Οσίας Υπομονής 29 Μαΐου-Οσίας Υπομονής κοίμησης 13 Μαρτίου-Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας Ε'Κυριακή Νηστειών-Αγίας Τριάδος Δευτέρα του Άγιου Πνεύματος-Οσίας Ισιδώρας της κατά Χριστόν Σαλής 1 Μαΐου-Οσίας Φοίβης της Διακόνου (Μετόχι Κεγχρεών) 2 Σεπτεμβρίου-Αγίας Ελένης (Γηροκομείου) 21 Μαΐου-Οσίας Ξένης (Γηροκομείου) 24 Ιανουαρίου-Μεταμορφώσεως Σωτήρος (Κατασκηνώσεως) 6 Αυγούστου.


Απολυτίκιον παλαιόν
Ήχος α΄ Της ερήμου πολίτης

Γερανείων το κλέος, Κορινθίας το καύχημα
και μοναζουσών νυν προστάτης
ανεδείχθης, πατήρ ημών, Πατάπιε
ασκήσεσι, νηστείαις, προσευχαίς
νυν έχεις παρρησίαν προς Θεόν
αδιαλείπτως ικετεύειν
υπέρ ημών των κατακρίτων και αμαρτωλών χριστιανών
Δόξα τω δοξασθέντι δια σου,
δόξα τω σε ενισχύσαντι,
δόξα τω φωτίσαντι ημάς δια της σης ασκήσεως.

Στοιχεία από την Ιερά Μονή Λουτρακίου Κορινθίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ 29/12/2023

$
0
0
ΑΘΗΝΑ 29/12/2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Το Δ.Σ. του ΙΣΚΕ εκφράζοντας εόρτιες ευχές για το Άγιο Δωδεκαήμερο προς τους εν Χριστώ αδελφούς συμπρεσβυτέρους και Διακόνους και ευχόμενο το νέο έτος, 2024 μ.Χ., να είναι ευλογημένο, ειρηνικό και σωτήριο, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει τα εξής:

Με το άρθρο 122 του νόμου N. 5078/23 (ΦΕΚ 211 Α/20-12-2023), που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, όσοι κληρικοί συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους μπορούν να λαμβάνουν την παροχή του εφάπαξ βοηθήματος που τους αναλογεί βάσει των χρόνων υπηρεσίας τους.

Ένα πάγιο αίτημα των κληρικών, που ήταν η αποδέσμευση του εφάπαξ βοηθήματος από τη σύνταξη έγινε πράξη μετά από τις άοκνες, αποτελεσματικές και ουσιαστικές ενέργειας τόσο του Δ.Σ. του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, όσο και του Δ.Σ. της Ενώσεως Συνδέσμων Κληρικών της Εκκλησίας της Κρήτης, η συνεργασία των οποίων υπήρξε άψογη.

Η προσπάθεια αυτή βέβαια έτυχε από την πρώτη στιγμή και της πλήρους στηρίξεως από τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό Εργασίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του οποίου η δέσμευση ήταν εκ των προτέρων θετική, κάτι για το οποίο εκφράζουμε τις άπειρες ευχαριστίες μας.

Καθοριστική υπήρξε και η συμβολή των συνεργατών του Υφυπουργών κ. Κ. Τσακλόγλου και ιδιαιτέρως του κ. Β. Σπανάκη, στους οποίους επίσης εκφράζουμε τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας.

Από το νέο έτος όσοι λοιπόν κληρικοί πληρούν τις προϋποθέσεις του συγκεκριμένου άρθρου μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέσω των Ιερών Μητροπόλεων στον ΕΦΚΑ για να λαμβάνουν το εφάπαξ βοήθημα.

Το Δ.Σ του ΙΣΚΕ καθημερινά αγωνίζεται, μεριμνά και ενεργεί υπέρ των κληρικών και των οικογενειών τους και ευελπιστούμε ότι είναι πλέον καιρός όλοι και οι κληρικοί της Εκκλησίας της Ελλάδος να ενταχθούν ουσιαστικά στο θεσμικό τους όργανο, τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος (σχετικό είναι και το υπ’ αριθ. 1597/659/29-3-2023 εγκύκλιο σημείωμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος), όπως συμβαίνει με τους κληρικούς της Εκκλησίας της Κρήτης που όλοι είναι εγγεγραμμένοι στο δικό τους θεσμικό όργανο και κάθε χρόνο καταθέτουν τις συνδρομές τους. Έτσι η "φωνή"του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, «του κατ’ εξοχήν θεσμικού οργάνου ενιαίας μαρτυρίας και εκπροσωπήσεως του Ιερού Κλήρου εις τον σύγχρονον κόσμον», καθίσταται δυνατότερη και αποτελεσματικότερη. 

ΕΚ ΤΟΥ ΙΣΚΕ

Δελτίο τύπου του ΙΣΚΕ για σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης και εφάπαξ.

$
0
0
ΑΘΗΝΑ 12/1/2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Το Δ.Σ. του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος συνεδρίασε την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024 και αποφάσισε την σύγκλιση της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΙΣΚΕ την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 10.00 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά Αιτωλού Αμαρουσίου Αττικής. 
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος, Συνοδικός Σύνδεσμος μεταξύ Ιεράς Συνόδου και ΙΣΚΕ, θα ευλογήσει τη Βασιλόπιτα του ΙΣΚΕ και θα απευθύνει χαιρετισμό στο σώμα.

Το Δ.Σ. κατάρτισε την ημερήσια διάταξητης Γ.Σ. με τα εξής θέματα: 1) ψήφιση οικονομικού απολογισμού 2023 και έκθεσης εξελεγκτικής επιτροπής, 2) ψήφιση οικονομικού προϋπολογισμού 2024, 3) συζήτηση επί της σχεδιαζόμενης νομοθετικής ρύθμισης για τα ομόφυλα ζευγάρια και 4) Τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα, που αφορούν στις υπηρεσιακές και μισθολογικές εξελίξεις των κληρικών.

Το Δ.Σ. παρακαλεί τους κληρικούς να μην προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια για το εφάπαξ, έως ότου διευκρινιστούν από τη γενική διεύθυνση του ΕΦΚΑ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Υπεύθυνη ενημέρωση επί του θέματος θα γίνει στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΣΚΕ

Διευκρινίσεις περί τῆς ἐφ΄ ἅπαξ παροχῆς σἐ κληρικούς (Εγκύκλιο Σημείωμα Ιεράς Συνόδου)

$
0
0
Ἀριθ. Πρωτ. 150
Ἀριθ. Διεκπ. 108
Ἀθήνησι, τῇ 12ῃ Ἰανουαρίου 2024

Πρός τήν Ἱεράν Ἀρχιεπισκοπήν Ἀθηνῶν
καί τάς Ἱεράς Μητροπόλεις τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος
Εἰς τάς ἕδρας αὐτῶν

ΕΓΚΥΚΛΙΟΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Θέμα: Διευκρινίσεις περί τῆς ἐφ΄ ἅπαξ παροχῆς σἐ κληρικούς

Ἐν συνεχείᾳ τοῦ ὑπ΄ ἀριθ. 6421/2950/28.12.2023 Ἐγκυκλίου Σημειώ-ματος περί τῆς ἐφ΄ ἅπαξ παροχῆς τῶν κληρικῶν, καί κατόπιν ἐρωτημάτων περί τῆς ἐν γένει διαδικασίας, σᾶς γνωρίζουμε τά ἑξῆς:

α΄. Μέ τό ἄρθρο 122 τοῦ ν. 5078/2023 συμπληρώνεται τό ἄρθρο 35 «Εφάπαξ παροχή» τοῦ ν. 4387/2016 «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας, Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού συστήματος, Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις», ὅπως ἰσχύει σήμερα (βλ. ἐνδεικτικῶς, https://www.kodiko.gr/nomothesia/ document/198288/nomos-4387-2016).

β΄. Σύμφωνα μέ τήν νέα διάταξη, οἱ κληρικοί πού ἔχουν συμπληρώσει τό 67ο ἔτος τῆς ἡλικίας τους, ἔχουν τό δικαίωμα νά ὑποβάλουν αἴτηση γιά τήν καταβολή τοῦ ἐφ΄ ἅπαξ καί νά συνεχίσουν νά ἀσκοῦν τό λειτούργημά τους, μέχρις ὅτου ἀποφασίσουν νά συνταξιοδοτηθοῦν, ὅπως προβλέπει τό ἄρθρο 37 τοῦ ν. 590/1977 καί ὁ ἰσχύων Κανονισμός περί Ἐφημερίων.

γ΄. Ἡ αἴτηση γιά τήν καταβολή τῆς ἐφ΄ ἅπαξ παροχῆς ὑποβάλλεται ἀπό τόν ἐνδιαφερόμενο ἠλεκτρονικῶς στόν e-ΕΦΚΑ, μέσῳ τῆς εἰδικῆς πλατφόρμας https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/syntaxioychoi/aitisi καί μέ τήν χρήση τῶν προσωπικῶν κωδικῶν Τaxisnet.

δ΄. Ὅσοι λάβουν τήν ἐφ΄ ἅπαξ παροχή, ὅταν συνταξιοδοτηθοῦν δέν δικαιοῦνται συμπληρωματικῆς ἐφ΄ ἅπαξ παροχῆς. Γιά τόν ὑπολογισμό τῆς ἐφ’ ἅπαξ παροχῆς, ἡ ἡμερομηνία ὑποβολῆς τῆς αἰτήσεως λαμβάνεται ὑπ’ ὄψιν ὡς «ἡμερομηνία ἀποχωρήσεως».

ε΄. Ὅσοι λάβουν τήν ἐφ’ ἅπαξ παροχή ἀπαλλάσσονται τῶν κρατήσεων πού ἀφοροῦν στό ἐφ΄ ἅπαξ, ἀπό τήν πρώτη τοῦ ἑπομένου μήνα τῆς ὑποβολῆς τῆς αἰτήσεως μέχρι καί τήν συνταξιοδότησή τους. Γιά τήν ἐφαρμογή τῆς διατάξεως αὐτῆς, ὁ ἐνδιαφερόμενος, ἀφοῦ ὑποβάλει ἐπιτυχῶς τήν αἴτηση στόν e-ΕΦΚΑ, ὑποβάλλει ἀντίγραφο αὐτῆς στήν οἰκεία Ἱερά Μητρόπολη, καί αἴτηση περί διακοπῆς τῶν ἐν λόγῳ κρατήσεων, σύμφωνα μέ τό συνημμένο ὑπόδειγμα.

στ΄. Γιά τήν καταβολή τῆς ἐφ’ ἅπαξ παροχῆς, εἶναι ἀπαραίτητο κατά τόν χρόνο ὑποβολῆς τῆς αἰτήσεως νά ἔχει συμπληρωθεῖ συντάξιμος χρόνος ἀσφάλισης στόν φορέα κύριας ἀσφάλισης τοῦ ΕΦΚΑ, σύμφωνα μέ τήν συνταξιοδοτική νομοθεσία. Σέ διαφορετική περίπτωση, ὁ ΕΦΚΑ θά ζητήσει τήν ἐπιστροφή τοῦ ἐφ΄ ἅπαξ, ὡς ἀχρεωστήτως καταβληθέντος.

Κατόπιν τῶν ἀνωτέρω, παρακαλοῦμε ὅπως ἐνημερώσετε τούς παρ΄ ὑμῖν κληρικούς, καί δή τούς ἐνδιαφερομένους, περί τῶν ὅρων καί τῶν προϋποθέσεων τῆς καταβολῆς τῆς ἐφ’ ἅπαξ παροχῆς, ὡς καί τῆς ἀκολουθητέας διαδικασίας, κατά τά ἀνωτέρω.

Ἐντολῇ καί ἐξουσιοδοτήσει τῆς Ἱερᾶς Συνόδου
Ὁ Ἀρχιγραμματεύς

☩ Ἀρχιμ. Ἰωάννης Καραμούζης

Κοινοποίηση:
1. Ὑπουργεῖο Ἐργασίας καί Κοινωνικῆς Ἀσφάλισης
Διεύθυνση Πρόσθετης καί Ἐπαγγελματικῆς Ἀσφάλισης
Τμῆμα Ἐφάπαξ Παροχῶν
Σταδίου 29, 105 59 Ἀθήνα
2. e-EΦΚΑ
protocol@efka.gov.gr
3. Διεύθυνση Προσωπικοῦ Ἱερᾶς Συνόδου

(Για να διαβάσετε το κείμενο σε μορφή PDF, επιλέξτε εδώ)

O εκπρόσωπος Τύπου του Ιερού συνδέσμου κληρικών για το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών (Open tv)

Ανακοίνωση Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για «Ομόφυλο Γάμο» - Ομόφυλη γονεϊκότητα»

$
0
0

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας (Ι.Σ.Ι.) της Εκκλησίας της Ελλάδος συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση, σήμερα Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024, με μοναδικό θέμα την εξαγγελθείσα νομοθέτηση γάμου και «τεκνοθεσίας» υπέρ ζευγαριών του ιδίου φύλου.Μετά την καθιερωμένη προσευχή, η Ι.Σ.Ι. άκουσε την εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, επί της οποίας ακολούθησε διάλογος, και εκφράζει ομόφωνα τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος επί του θέματος, ως εξής:

1. Η θεολογία της Εκκλησίας για τον γάμο απορρέει από την Αγία Γραφή, τη διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας και τη διάταξη του Μυστηρίου του Γάμου και φαίνεται καθαρά στην Ακολουθία του Μυστηρίου αυτού. Ο σκοπός του χριστιανικού γάμου είναι η δημιουργία καλής συζυγίας και οικογένειας, η ανάπτυξη παιδιών ως καρπών της εν Χριστώ αγάπης των δύο συζύγων και η σύνδεσή τους με την εκκλησιαστική ζωή.

Η Εκκλησία αποδέχεται για τη σχέση άνδρα-γυναίκας και παιδιών ότι:

α) η δυαδικότητα των φύλων και η συμπληρωματικότητά τους δεν αποτελούν κοινωνικές επινοήσεις, αλλά προέρχονται από τον Θεό («... καὶ ἐποίησεν ὁ Θεὸς τὸν ἄνθρωπον, κατ᾿ εἰκόνα Θεοῦ ἐποίησεν αὐτόν, ἄρσεν καὶ θῆλυ ἐποίησεν αὐτούς. καὶ εὐλόγησεν αὐτοὺς ὁ Θεός, λέγων· αὐξάνεσθε καὶ πληθύνεσθε...», Γένεσις 1, 27-28),

β) η ιερότητα της ένωσης άνδρα και γυναίκας παραπέμπει στη σχέση του Χριστού και της Εκκλησίας («... ὁ ἀγαπῶν τὴν ἑαυτοῦ γυναῖκα ἑαυτὸν ἀγαπᾷ... τό μυστήριον τοῦτο μέγα ἐστίν, ἐγὼ δὲ λέγω εἰς Χριστὸν καὶ εἰς τὴν Ἐκκλησίαν», Απ. Παύλου, Προς Εφεσίους 5, 28),

γ) ο χριστιανικός γάμος δεν είναι απλή συμφωνία συμβίωσης, αλλά Ιερό Μυστήριο, μέσω του οποίου παρέχεται η χάρη του Θεού στη σχέση κοινωνίας άνδρα και γυναίκας με στόχο την κοινή τους πορεία προς τη θέωση –και αυτή η ευλογημένη πορεία αφορά όλα τα ζεύγη με ή χωρίς παιδιά,

δ) ο πατέρας και η μητέρα είναι συστατικά στοιχεία της παιδικής και της ενήλικης ζωής («Τίμα τόν πατέρα σου καί τήν μητέρα σου»,Έξοδος 20, 12).

2. Προφανώς η Πολιτεία νομοθετεί, αλλά αυτή η παράμετρος ούτε στερεί την ελευθερία του λόγου από την Εκκλησία ούτε απαλλάσσει την Εκκλησία από το καθήκον ενημέρωσης του πιστού λαού ούτε μπορεί να της υποδείξει σε τι συνίσταται η αμαρτία. Η Εκκλησία δεν νομοθετεί και δεν φέρει ευθύνη για τους νόμους. Αν σιωπήσει, όμως, φέρει βαρύτατη ευθύνη και αυτοκαταργείται.

3. Από το 2015 το σύμφωνο συμβίωσης παρέχει σε ζευγάρια του ιδίου φύλου όλα τα δικαιώματα και τις δυνατότητες του γάμου με κύρια εξαίρεση τη δυνατότητα απόκτησης παιδιών με υιοθεσία ή παρένθετη κύηση. Το σύνθημα της «ισότητας στον γάμο» αποβλέπει σε ένα στόχο, στην απόκτηση παιδιών από «ομόφυλα ζευγάρια».

4. Ανακοινώθηκε ότι θα επιτρέπεται ο «ομόφυλος γάμος» και η «ομόφυλη γονεϊκότητα» μέσω υιοθεσίας και (με διάφορες διόδους) μέσω παρένθετης κύησης. Οι εμπνευστές του νομοσχεδίου και οι συνευδοκούντες σε αυτό προωθούν την κατάργηση της πατρότητας και της μητρότητας και τη μετατροπή τους σε ουδέτερη γονεϊκότητα, την εξαφάνιση των ρόλων των δύο φύλων μέσα στην οικογένεια και θέτουν πάνω από τα συμφέροντα των μελλοντικών παιδιών τις σεξουαλικές επιλογές των ομοφυλόφιλων ενηλίκων. Με βάση το νομοσχέδιο, ομοφυλόφιλοι μονογονείς θα μπορούν να επιβάλουν στο παιδί τους τον σύντροφό τους ως «πατέρα 2» ή ως «μητέρα 2».

5. Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία καταδικάζει μελλοντικά παιδιά να μεγαλώσουν χωρίς πατέρα ή μητέρα σε ένα περιβάλλον σύγχυσης των γονεϊκών ρόλων. Η μονογονεϊκή οικογένεια είναι διαφορετική περίπτωση. Προκαλεί στέρηση του ενός γονέα, αλλά όχι σύγχυση των ρόλων των γονέων. Αντίθετα, η ομοφυλοφιλική συμβίωση προξενεί και τα δύο. Επιπλέον, τα παιδιά αυτά συχνά δεν θα έχουν δυνατότητα γνωριμίας με τον άλλο βιολογικό γονέα τους. Δεν θα έχουν επίσης το προσωπικό βίωμα της παρουσίας του άλλου φύλου (αντίθετου των «ομόφυλων γονέων» τους) μέσα σε μία ετερόφυλη σχέση. Τα παιδιά με πατέρες 1 και 2 ή με μητέρες 1 και 2 (ή και παραπάνω) θα είναι τα θύματα ενός αφύσικου μηχανισμού τεκνοθεσιών.

6. Δημοσιοποιήθηκε ότι: α) θα επιτρέπεται στα «ομόφυλα ζευγάρια» η από κοινού υιοθεσία και η υιοθεσία από τον «ομόφυλο σύζυγο» του γονέα (θα ισχύσει και για τα σημερινά παιδιά από παρένθετη κύηση), β) δεν θα επιτρέπεται στην Ελλάδα η παρένθετη κύηση υπέρ «ομόφυλου ζευγαριού», αλλά αυτή θα αναγνωρίζεται, αν έγινε νόμιμα σε άλλο κράτος. Οι ρυθμίσεις αυτές θα αποτελέσουν κίνητρα για την εκμετάλλευση ευάλωτων γυναικών.

Εάν τα προαναφερθέντα ισχύσουν, πρόκειται για ένα ναρκοθετημένο νομοσχέδιο με αντιφάσεις και τρόπους παράκαμψης των απαγορεύσεών του (μέσω κυήσεων στο εξωτερικό) και είναι πιθανή η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λόγω διακρίσεων, οπότε η χώρα θα αναγκασθεί να νομοθετήσει και στο έδαφός της την παρένθετη κύηση.

7. Το νομοσχέδιο καταργεί όχι μόνο κανόνες βιοηθικής, χριστιανικές αξίες και την ελληνική οικογενειακή παράδοση, αλλά ανατρέπει τα δικαιώματα μελλοντικών παιδιών και τους ρόλους των φύλων ως στοιχείων συνοχής της κοινωνίας –και αυτό αφορά τον καθένα, έστω και αν δεν αποδέχεται τη χριστιανική ηθική. Το ερώτημα που αιωρείται αναπάντητο είναι τελικά: Ποιος είναι ο ουσιαστικός λόγος αυτής της απόφασης που αλλάζει συνολικά και άρδην τον θεσμό του γάμου και την ιδιότητα του γονέα και γιατί προωθείται με τόση επιμονή;

8. Η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνωρίζει μόνο το Ιερό Μυστήριο του χριστιανικού γάμου και απορρίπτει τον πολιτικό γάμο ασχέτως φύλου. Εν προκειμένω τάσσεται κατά του πολιτικού γάμου «ομόφυλων ζευγαριών» για τον πρόσθετο λόγο ότι αυτός οδηγεί αναπόδραστα σε «ομόφυλη γονεϊκότητα» μέσω υιοθεσίας ή παρένθετης κύησης. Η νομοθέτηση αυτή συγκρούεται τόσο με τη χριστιανική ανθρωπολογία, όσο και με το καθήκον της κοινωνίας να εξασφαλίζει στα παιδιά ευημερία και σωστή ανατροφή, αλλά και με το δικαίωμα των παιδιών να έχουν πατρική και μητρική παρουσία και φροντίδα. Για όλους τους προηγούμενους λόγους και με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης και αγάπης, η Αγία Εκκλησία μας είναι κάθετα αντίθετη προς το προωθούμενο νομοσχέδιο.

9. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας αποφάσισε: α) τη σύνταξη σχετικής επιστολής με τις θέσεις της προς τα αξιότιμα μέλη της Βουλής των Ελλήνων, β) την ανακοίνωση των θέσεών της στους Ιερούς Ναούς την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024 και τη διάθεση σχετικού φυλλαδίου «Προς τον Λαό» μέσω των Ιερών Ναών και της ιστοσελίδας της, γ) την παροχή εξουσιοδότησης προς κάθε Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη να προχωρήσει, εντός της επαρχίας του και κατά την έμφρονα ποιμαντική κρίση του, σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ως προς την επικείμενη νομοθέτηση και τον θεσμό της οικογένειας.

Εκ της Ιεράς Συνόδου της
Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Θέσεις του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος για το νομοσχέδιο περί του Γάμου των ομοφύλων ζευγαριών και για τη συνεπαγόμενη τεκνοθεσία.

$
0
0
ΑΘΗΝΑ, 1/2/2024


ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ


Θέσεις του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος για το νομοσχέδιο περί του Γάμου των ομοφύλων ζευγαριών και για τη συνεπαγόμενη τεκνοθεσία.

Είναι γεγονός, το οποίο απασχολεί σύσσωμη την ελληνική κοινωνία, ότι εντός ολίγων ημερών επίκειται να κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τον γάμο ζευγαριών του ιδίου φύλου και θα δίνει το πράσινο φως σε αυτά για τεκνοθεσία. Ασφαλώς, η Ελλάδα, ως κράτος, είναι δυνατόν να προβαίνει σε νομοθετήματα που αντιβαίνουν τους θρησκευτικούς κανόνες. Θα πρέπει όμως ο νομοθέτης, αν θέλει να νομοθετεί ουσιαστικά και με σκοπό το κοινό αγαθό, να λαμβάνει υπόψιν τη μακραίωνη παράδοση -θρησκευτική και κοινωνική- και τα ήθη του τόπου και των ανθρώπων στους οποίους ο νόμος μέλλεται να εφαρμοστεί. Είμαστε αναγκασμένοι να πούμε ότι τέτοιου είδους νομοθετήματα δεν ανταποκρίνονται σε ανάγκες και αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας, όπως ενδεικτικά είναι το δημογραφικό πρόβλημα και η υπογεννητικότητα που ταλανίζουν τον τόπο μας, αλλά αποτελούν απομιμήσεις πρακτικών κάποιων άλλων κοινωνιών, οι οποίες τα τελευταία χρόνια προβαίνουν σε τέτοιου είδους νομοθετικές ρυθμίσεις, στηριζόμενες σε αυθαίρετες εννοιολογικές κατασκευές περί προτεραιότητας του λεγόμενου κοινωνικού φύλου (Gender) έναντι του βιολογικού, έχοντας χάσει πραγματικά κάθε μέτρο και όριο, όπως θα έλεγε και ο λαός μας. Από συστάσεως ελληνικού κράτους, δυστυχώς έχει επικρατήσει μια στρεβλή αντίληψη: ότι πρόοδος είναι να ακολουθούμε ξένα πρότυπα, τα οποία μεταφέρονται άκριτα στην ελληνική κοινωνία και γίνεται προσπάθεια να επιβληθούν, με αποτέλεσμα το διχασμό και τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας. Η ελληνική κοινωνία ήταν πάντοτε συμπεριληπτική, με το κυριολεκτικό νόημα του όρου: νοιαζόταν για το «εμείς». Τώρα, με όλες αυτές τις καινοφανείς θεωρίες που προαναφέραμε, οδηγείται στο «εμείς» και «εσείς»: από τη μια οι ετεροφυλόφιλοι και από την άλλη οι ομοφυλόφιλοι, δηλαδή σε γκετοποίηση και διχασμό. Δίνεται η εντύπωση πως κάποιες δυτικές κοινωνίες θέλουν να ξορκίσουν το σκοτεινό παρελθόν τους, όπως αυτό των διώξεων και της φυλάκισης ανθρώπων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του συγγραφέα Όσκαρ Ουάιλντ, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού στην κατά τα άλλη Διαφωτισμένη Αγγλία. Αυτές όμως οι ακρότητες δεν συνέβησαν στην καθ’ ημάς Ανατολή, η οποία ήταν ανεκτική στη διαφορετικότητα. Πάντοτε υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν ομοφυλόφιλοι μέσα στην κοινωνία, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι ποτέ δεν θεώρησαν ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είχε κάποια εχθρότητα απέναντί τους. Απεναντίας, πολλοί από αυτούς, επώνυμοι μάλιστα αλλά και μη επώνυμοι, πίστευαν και πιστεύουν βαθύτατα στον Θεό, εναποθέτουν στον Θεό την ελπίδα της σωτηρίας τους, ζούσαν και ζουν με εξομολόγηση και μετάνοια. Όσοι από εμάς τους Κληρικούς είμαστε Πνευματικοί γνωρίζουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, διότι αυτοί οι άνθρωποι αναγνωρίζουν την ιδιοπροσωπία τους. Και υπάρχει αυτή η στάση και φιλοσοφία ζωής, διότι η Ορθόδοξη παράδοση είδε τη ζωή του ανθρώπου όχι ως εφαρμογή ενός καταλόγου άτεγκτων ηθικών νόμων, που πρέπει να τηρήσει ο άνθρωπος ώστε να ικανοποιήσει την θεία δικαιοσύνη και τη δική του αυτοδικαίωση, όπως διατείνεται η δυτική θρησκευτικότητα, αλλά ως μια περιπέτεια ανάμεσα στην αμαρτία και την αγιότητα. Η δική μας παράδοση εμπνέεται από την ειλικρινή μετάνοια του ευγνώμονος ληστού, είναι εργασία θεραπείας από τα διάφορα πάθη που καταδυναστεύουν την ανθρώπινη φύση μέσω των ευαγγελικών εντολών, διότι «πάντεςἥμαρτονκαὶὑστεροῦνταιτῆςδόξηςτοῦΘεοῦ¨(Ρωμ.3,23): όλοι υποφέρουμε από τη δουλεία των διαφόρων παθών και για αυτό όλοι καλούμαστε σε μετάνοια και σωτηρία. Αυτό είναι ακριβώς και το καίριο ζήτημα της συζήτησης που γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα περί γάμου ομοφυλοφίλων: δεν είναι δήθεν, όπως διατείνονται, η αποδοχή και απόδοση δικαιωμάτων στους ομοφυλόφιλους, αλλά γίνεται αγώνας και προσπάθεια, η αδυναμία, να καταστεί κανονικότητα. Δίνεται εσφαλμένα η εντύπωση ότι το ζήτημα είναι σεξουαλικό, αλλά όμως στην πραγματικότητα κατά βάθος είναι ζήτημα έπαρσης και εγωισμού: ο σύγχρονος άνθρωπος δεν αναγνωρίζει την αδυναμία των παθών που τον καταδυναστεύουν, αλλά θέλει να επιβάλλει πως οτιδήποτε σκέφτεται, αισθάνεται και νιώθει αποτελεί τον υπέρτατο νόμο και κανονικότητα και καλεί τους υπολοίπους να το αποδεχτούν. Δεν ζητούν ανοχή στη διαφορετικότητα, αλλά άνευ όρων αποδοχή. Δεν υπάρχει ίχνος συναίσθησης ότι ίσως σφάλλει, από έναν ιδιότυπο ναρκισσισμό. Είναι ακριβώς η επανάληψη του προπατορικού αμαρτήματος, η αυτοθεοποίηση και αυτοδικαίωση, η προσπάθεια του ανθρώπου να θεωρήσει πως οτιδήποτε σκέφτεται και νιώθει αποτελεί κριτήριο και κανόνας των πάντων. Δεν θα προσκομίσουμε περίπλοκα φιλοσοφικά επιχειρήματα, ούτε χρειάζεται κάποιος να έχει ιδιαίτερες επιστημονικές γνώσεις για να αποδείξουμε ότι ο οποιοσδήποτε γάμος μεταξύ ζευγαριών του ιδίου φύλου δεν είναι δυνατόν ποτέ να είναι κυριολεκτικά και ουσιαστικά γάμος, έστω και εάν οι υπέρμαχοί του τον ονομάζουν έτσι. Η βιολογική τάξη, η οποία υπάρχει στη φύση, μαρτυρά ότι η ένωση ομόφυλων ζευγαριών μπορεί να είναι συμβολαιογραφική και γραφειοκρατική ή σε επίπεδο συναισθηματισμών, αλλά ποτέ γάμος, διότι δεν μπορεί να οδηγήσει στην βιολογική απόκτηση τέκνων, τα οποία θα είναι ο συνδυασμός του γενετικού υλικού αυτών των δύο ατόμων που ήρθαν σε γαμική ένωση. Για αυτό το λόγο οι θιασώτες αυτών των θεωριών προτείνουν ως λύση την τεκνοθεσία. Όμως, εάν γίνεται λόγος για υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, ποιος θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των βρεφών που θα υιοθετηθούν από ζευγάρια ομοφυλοφίλων και τα οποία θα στερηθούν είτε το πατρικό είτε το μητρικό πρότυπο; Ποιος θα τα ερωτήσει αυτά; Ποιος θα ομιλήσει για τα δικαιώματα των παρένθετων μητέρων, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για αυτόν τον σκοπό, ποιος θα ομιλήσει για την εργαλειοποίηση πολλές φορές φτωχών γυναικών, οι οποίες θα κληθούν να γεννήσουν παιδιά, τα οποία θα δοθούν για υιοθεσία σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια; Είναι δυνατόν να ομιλούμε υποκριτικά στην εποχή του δικαιωματισμού για à lacarte δικαιώματα; Βλέπουμε, λοιπόν, ότι όλο αυτό το εγχείρημα δεν έχει ούτε βιολογικές ούτε κοινωνικές βάσεις, βασίζεται επάνω σε μια αυταπάτη στην οποία είναι καθηλωμένα τα ζευγάρια ιδίου φύλου, τα οποία δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι η βιολογία και η φυσική τάξη δεν είναι ιδεολογία και συναισθηματισμός, αλλά απτή και χειροπιαστή πραγματικότητα, την οποία κανένα έμβιο όν δεν μπορεί να την υπερβεί. Η βιολογία, οι φυσικές λειτουργίες του ανθρωπίνου σώματος εκφράζουν μια αδήριτη αναγκαιότητα και νομοτέλεια, την οποία κανείς δεν μπορεί να την υπερβεί και να την υπερνικήσει, όσα νομοθετήματα και εάν φέρει στη Βουλή.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΣΚΕ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΙΣΚΕ

$
0
0

Καλούνται  τα μέλη του ΙΣΚΕ στην προγραμματισμένη ετήσια  Γενική Συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024στις 10:00 π.μ.στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά Αιτωλού Αμαρουσίου. (Για εύκολη πρόσβαση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ηλεκτρικό ή τον προαστιακό σιδηρόδρομο, με αποβίβαση στον σταθμό Νερατζιώτισσα).

Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γ.Σ. θα επαναληφθεί την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 στον ίδιο τόπο και ώρα 10:00 π.μ.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι ταμειακώς εντάξεικαι όσοι φροντίσουν να εγγραφούν καταθέτοντας τη συνδρομή τους (15 ευρώ) έγκαιρα στον τραπεζικό λογαριασμό του  ΙΣΚΕ (IBAN: GR7401100650000006529600287) στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και στέλνοντας τη σχετική αίτηση που υπάρχει στον ιστότοπο του ΙΣΚΕ https://iersynklellados.blogspot.com/και το αποδεικτικό κατάθεσης στο email iske1890@gmail.comή στην Δ/ση: π. ΜΙΧΑΗΛ ΜΕΤΖΑΚΗ  Ταμία ΙΣΚΕ Θεφανοπούλου 33  Άργος Τ.Κ. 21231, ή την καταβάλλουν την ημέρα της Γ.Σ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α) 10:00 Προσευχή. Επιμνημόσυνος δέησις υπέρ των κεκοιμημένων μελών.

Β)Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος, Συνοδικός Σύνδεσμος μεταξύ Ιεράς Συνόδου και ΙΣΚΕ, θα ευλογήσει τη Βασιλόπιτα του ΙΣΚΕ και θα απευθύνει χαιρετισμό στο σώμα.

Γ) 11:00 ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ.   

                                                                         ΘΕΜΑΤΑ:

1) Χαιρετισμός Αιδεσιμολογιωτάτου  Πρωτοπρ. Γεωργίου Σελλή, Προέδρου ΙΣΚΕ.

2)Ψήφιση οικονομικού  απολογισμού 2023 και έκθεσης εξελεγκτικής επιτροπής.

3)Ψήφιση οικονομικού προϋπολογισμού 2024. 

4)Τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα, που αφορούν στις υπηρεσιακές και μισθολογικές εξελίξεις των κληρικών.

ΑΘΗΝΑ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σελλής        Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Χρηστίδης

Όποιος δεν μπορεί να προσέλθει μπορεί να  συμμετάσχει με την κάτωθι δήλωση την οποία θα αποστείλει μαζί με την συνδρομή του εάν δεν είναι ταμειακώς εντάξει στο email iske1890@gmail.com (σκαναρισμένα δήλωση και αποδεικτικό κατάθεσης συνδρομής) ή στη Δ/ση του ΙΣΚΕ:  (Τ.Θ. 8150   10210 ΑΘΗΝΑ ) μαζί με την συνδρομή του εάν δεν είναι ταμειακώς εντάξει.

--------------------------------------------------------------------------------------------

ΔΗΛΩΣΗ

Ο κάτωθι υπογεγραμμένος ……………………………………………… ανήκων εις την Ι.Μ. ……………………………… ΔΗΛΩΝΩ με την παρούσα μου ότι συμμετέχω στην τακτική Γ.Σ. του ΙΣΚΕ της 22ας  Φεβρουαρίου 2024 και αποδέχομαι ανεπιφύλακτα την απόφαση της πλειοψηφίας των παρόντων. Το αυτό ισχύει και στην περίπτωση επαναλήψεως της Γ.Σ.

Εν ………………………………………………………2024

                                      Ο ΔΗΛΩΝ

«Ἐγκύκλιος τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος περί τοῦ Γάμου»

$
0
0

Ἀριθ.
 Πρωτ. 373 
Ἀριθ. Διεκπ. 204
Ἀθήνα, 29 Ἰανουαρίου 2024

Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ  3 0 8 5

Πρός
τό Χριστεπώνυμο Πλήρωμα
τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος

Θέμα: «Ἐγκύκλιος τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος περί τοῦ Γάμου»

Τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,

Ὅπως ἔχετε ἐνημερωθῆ, μόλις πρίν ἀπό λίγες ἡμέρες, δηλαδή τήν 23η Ἰανουαρίου 2024, συνῆλθε ἡ Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, πού εἶναι ἡ Ἀνωτάτη Ἀρχή τῆς Ἐκκλησίας μας, γιά νά μελετήση τό θέμα πού ἀνέκυψε στίς ἡμέρες μας, δηλαδή τήν θέσπιση τοῦ «πολιτικοῦ γάμου» τῶν ὁμοφυλοφίλων, μέ ὅλες τίς συνέπειες πού ἐπιφέρει αὐτό στό οἰκογενειακό δίκαιο.

Ἡ Ἱεραρχία συζήτησε ἐπαρκῶς τό θέμα αὐτό μέ ὑπευθυνότητα καί νηφαλιότητα, ἀποδεικνύοντας γιά μιά ἀκόμη φορά τήν ἑνότητά της, καί στήν συνέχεια ὁμόφωνα ἀποφάσισε τά δέοντα πού ἔχουν ἀνακοινωθῆ.

Μιά ἀπό τίς ἀποφάσεις πού ἔλαβε εἶναι νά ἐνημερώση τό πλήρωμά της, τό ὁποῖο θέλει νά ἀκούση τίς ἀποφάσεις της καί τίς θέσεις της. Μέσα στό πλαίσιο αὐτό, ἡ Ἱεραρχία ἀπευθύνεται πρός ὅλους ἐσᾶς, γιά νά διατυπώση τήν ἀλήθεια γιά τό σοβαρό αὐτό θέμα.

1.Τό ἔργο τῆς Ἐκκλησίας, διά μέσου τῶν αἰώνων, εἶναι διπλό, δηλαδή θεολογικό, μέ τό νά ὁμολογῆ τήν πίστη της, ὅπως τήν ἀποκάλυψε ὁ Χριστός καί τήν ἔζησαν οἱ Ἅγιοί της, καί ποιμαντικό, μέ τό νά ποιμαίνη τούς ἀνθρώπους στήν κατά Χριστόν ζωή.

Αὐτό τό ἔργο της φαίνεται στήν Ἁγία Γραφή καί στίς ἀποφάσεις τῶν Οἰκουμενικῶν καί Τοπικῶν Συνόδων, οἱ ὁποῖες θέσπισαν ὅρους γιά τήν ὀρθόδοξη πίστη καί ἱερούς κανόνες, πού καθορίζουν τά ὅρια μέσα στά ὁποῖα πρέπει νά κινοῦνται ὅλα τά μέλη της, Κληρικοί, Μοναχοί καί Λαϊκοί.

Ἔτσι, ἡ Ἐκκλησία ποιμαίνει, δηλαδή θεραπεύει τίς πνευματικές ἀσθένειες τῶν ἀνθρώπων, ὥστε οἱ Χριστιανοί νά ζοῦν σέ κοινωνία μέ τόν Χριστό καί τούς ἀδελφούς τους, νά ἀπαλλαγοῦν ἀπό τήν φιλαυτία καί νά ἀναπτυχθῆ ἡ φιλοθεΐα καί ἡ φιλανθρωπία, δηλαδή ἡ ἰδιοτελής, φίλαυτη ἀγάπη νά γίνη ἀνιδιοτελής ἀγάπη.

2.Ὁ Θεός ἀγαπᾶ ὅλους τούς ἀνθρώπους, δικαίους καί ἀδίκους, ἀγαθούς καί κακούς, ἁγίους καί ἁμαρτωλούς∙ αὐτό κάνει καί ἡ Ἐκκλησία. Ἄλλωστε, ἡ Ἐκκλησία εἶναι πνευματικό Νοσοκομεῖο πού θεραπεύει τούς ἀνθρώπους, χωρίς νά ἀποκλείη κανέναν, ὅπως δείχνει ἡ παραβολή τοῦ Καλοῦ Σαμαρείτου, τήν ὁποία εἶπε ὁ Χριστός (Λουκ. ι΄, 3037). Τό ἴδιο κάνουν καί τά νοσοκομεῖα καί οἱ ἰατροί γιά τίς σωματικές ἀσθένειες. Ὅταν οἱ ἰατροί κάνουν χειρουργικές ἐπεμβάσεις στούς ἀνθρώπους, κανείς δέν μπορεῖ νά ἰσχυρισθῆ ὅτι δέν ἔχουν ἀγάπη.

Ἀλλά οἱ ἄνθρωποι ἀνταποκρίνονται διαφορετικά σέ αὐτήν τήν ἀγάπη τῆς Ἐκκλησίας∙ ἄλλοι τήν ἐπιθυμοῦν καί ἄλλοι ὄχι. Ὁ ἥλιος ἀποστέλλει τίς ἀκτῖνες του σέ ὅλη τήν κτίση, ἄλλοι ὅμως φωτίζονται καί ἄλλοι καίγονται, καί αὐτό ἐξαρτᾶται ἀπό τήν φύση αὐτῶν πού δέχονται τίς ἡλιακές ἀκτῖνες.

Ἔτσι, ἡ Ἐκκλησία ἀγαπᾶ ὅλα τά βαπτισθέντα παιδιά της καί ὅλους τούς ἀνθρώπους πού εἶναι δημιουργήματα τοῦ Θεοῦ, μικρούς καί μεγάλους, ἀγάμους καί ἐγγάμους, Κληρικούς, Μοναχούς καί Λαϊκούς, ἐπιστήμονες καί μή, ἄρχοντες καί ἀρχομένους, ἑτεροφύλους καί ὁμοφυλοφίλους, καί ἀσκεῖ τήν φιλάνθρωπη ἀγάπη της, ἀρκεῖ, βέβαια, νά τό θέλουν καί οἱ ἴδιοι καί νά ζοῦν πραγματικά στήν Ἐκκλησία.

3.Ἡ Θεολογία τῆς Ἐκκλησίας γιά τόν Γάμο ἀπορρέει ἀπό τήν Ἁγία Γραφή, τήν διδασκαλία τῶν Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας καί τήν διάταξη τοῦ Μυστηρίου τοῦ Γάμου.
Στό βιβλίο τῆς Γενέσεως γράφεται: «Καί ἐποίησεν ὁ Θεός τόν ἄνθρωπον, κατ’ εἰκόνα Θεοῦ ἐποίησεν αὐτόν, ἄρσεν καί θῆλυ ἐποίησεν αὐτούς. Καί εὐλόγησεν αὐτούς λέγων˙ αὐξάνεσθε καί πληθύνεσθε καί πληρώσατε τήν γῆν καί κατακυριεύσατε αὐτήν καί ἄρχετε τῶν ἰχθύων τῆς θαλάσσης καί τῶν πετεινῶν τοῦ οὐρανοῦ καί πάντων τῶν κτηνῶν καί πάσης τῆς γῆς καί πάντων τῶν ἑρπετῶν τῶν ἑρπόντων ἐπί τῆς γῆς» (Γεν., 1, 2728).

Αὐτό σημαίνει ὅτι «ἡ δυαδικότητα τῶν δύο φύσεων καί ἡ συμπληρωματικότητά τους δέν ἀποτελοῦν κοινωνικές ἐπινοήσεις, ἀλλά παρέχονται ἀπό τόν Θεό»∙ «ἡ ἱερότητα τῆς ἕνωσης ἄνδρα καί γυναίκας παραπέμπει στήν σχέση τοῦ Χριστοῦ καί τῆς Ἐκκλησίας»∙ «ὁ χριστιανικός Γάμος δέν εἶναι ἁπλῆ συμφωνία συμβίωσης, ἀλλά ἱερό Μυστήριο, διά τοῦ ὁποίου ὁ ἄνδρας καί ἡ γυναίκα λαμβάνουν τήν Χάρη τοῦ Θεοῦ γιά νά προχωρήσουν πρός τήν θέωσή τους»∙ «ὁ πατέρας καί ἡ μητέρα εἶναι συστατικά στοιχεῖα τῆς παιδικῆς καί τῆς ἐνήλικης ζωῆς».

Ὅλη ἡ θεολογία τοῦ Γάμου φαίνεται καθαρά στήν ἀκολουθία τοῦ Μυστηρίου τοῦ Γάμου, στά τελούμενα καί τίς εὐχές. Σ’ αὐτό τό Μυστήριο ἡ ἕνωση ἀνδρός καί γυναικός ἱερολογεῖται ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ, μέ τίς ἀπαραίτητες προϋποθέσεις. Τά ἀποτελέσματα τοῦ ἐν Χριστῷ Γάμου εἶναι ἡ δημιουργία καλῆς συζυγίας καί οἰκογενείας, ἡ γέννηση παιδιῶν, ὡς καρποῦ τῆς ἀγάπης τῶν δύο συζύγων, ἄνδρα καί γυναίκας, καί ἡ σύνδεσή τους μέ τήν ἐκκλησιαστική ζωή. Ἡ μή ὕπαρξη παιδιῶν χωρίς τήν εὐθύνη τῶν συζύγων, δέν διασπᾶ τήν ἐν Χριστῷ συζυγία.

Ἡ χριστιανική παραδοσιακή οἰκογένεια ἀποτελεῖται ἀπό πατέρα, μητέρα καί παιδιά, καί σέ αὐτήν τήν οἰκογένεια τά παιδιά ἀναπτύσσονται, γνωρίζοντας τήν μητρότητα καί τήν πατρότητα πού θά εἶναι ἀπαραίτητα στοιχεῖα στήν μετέπειτα ἐξέλιξή τους.

Ἐξ ἄλλου, ὅπως φαίνεται στό «Εὐχολόγιο» τῆς Ἐκκλησίας, ὑπάρχει σαφέστατη σύνδεση μεταξύ τῶν Μυστηρίων τοῦ Βαπτίσματος, τοῦ Χρίσματος, τοῦ Γάμου, τῆς Ἐξομολογήσεως καί τῆς Θείας Κοινωνίας τοῦ Σώματος καί τοῦ Αἵματος τοῦ Χριστοῦ. Κάθε διάσπαση αὐτῆς τῆς σύνδεσης δημιουργεῖ ἐκκλησιολογικά προβλήματα.

Ἑπομένως, βαπτιζόμαστε καί χριόμαστε γιά νά κοινωνήσουμε τοῦ Σώματος καί τοῦ Αἵματος τοῦ Χριστοῦ. Γίνεται ὁ Γάμος ὥστε οἱ σύζυγοι καί ἡ οἰκογένεια νά συμμετέχουν στό Μυστήριο τῆς θείας Εὐχαριστίας καί νά κοινωνοῦν τοῦ Σώματος καί τοῦ Αἵματος τοῦ Χριστοῦ. Κάθε διάσπαση τῆς σχέσεως αὐτῆς τῶν Μυστηρίων συνιστᾶ τήν ἐκκοσμίκευση.

Ἡ Ἐκκλησία βασίζεται σέ αὐτήν τήν Παράδοση, πού δόθηκε ἀπό τόν Θεό στούς Ἁγίους, καί δέν μπορεῖ νά ἀποδεχθῆ κάθε ἄλλη μορφή Γάμου, πολλῷ δέ μᾶλλον τόν λεγόμενο «ὁμοφυλοφιλικό γάμο».

4.Σέ ἕνα εὐνομούμενο Κράτος ἡ Πολιτεία μέ τά συντεταγμένα ὄργανά της ἔχει τήν ἁρμοδιότητα νά καταρτίζη νομοσχέδια καί νά ψηφίζη νόμους, ὥστε στήν κοινωνία νά ὑπάρχη ἑνότητα, εἰρήνη καί ἀγάπη.

Ἡ Ἐκκλησία, ὅμως, εἶναι θεσμός ἀρχαιότατος, ἔχει διαχρονικές παραδόσεις αἰώνων, συμμετέχει σέ ὅλες τίς κατά καιρούς δοκιμασίες τοῦ λαοῦ, συνετέλεσε ἀποφασιστικά στήν ἐλευθερία του, ὅπως φαίνεται ἀπό τήν ἱστορία, τήν παλαιότερη καί τήν πρόσφατη, καί πρέπει ὅλοι νά στέκονται μέ σεβασμό, τόν ὁποῖο κατά καιρούς διακηρύσσουν. Ἄλλωστε καί ὅλοι οἱ ἄρχοντες, ἐκτός ἀπό μερικές ἐξαιρέσεις, εἶναι δυνάμει καί ἐνεργείᾳ μέλη της. Ἡ Ἐκκλησία οὔτε συμπολιτεύεται οὔτε ἀντιπολιτεύεται, ἀλλά πολιτεύεται κατά Θεόν καί ποιμαίνει ὅλους. Γι’ αὐτό καί ἔχει ἰδιαίτερο λόγο πού πρέπει νά γίνεται σεβαστός.

Στό θέμα τοῦ λεγομένου «πολιτικοῦ γάμου τῶν ὁμοφυλοφίλων», ἡ Ἱερά Σύνοδος ὄχι μόνον δέν μπορεῖ νά σιωπήση, ἀλλά πρέπει νά ὁμιλήση, ἀπό ἀγάπη καί φιλανθρωπία σέ ὅλους. Γι’ αὐτό ἡ Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος στήν πρόσφατη ἀπόφασή της μέ ὁμόφωνο καί ἑνωτικό τρόπο, γιά λόγους τούς ὁποίους αἰτιολόγησε, δήλωσε ὅτι «εἶναι κάθετα ἀντίθετη πρός τό προωθούμενο νομοσχέδιο».

Καί αὐτή ἡ σαφής ἀπόφασή της στηρίζεται στό ὅτι «οἱ ἐμπνευστές τοῦ νομοσχεδίου καί οἱ συνευδοκοῦντες σέ αὐτό προωθοῦν τήν κατάργηση τῆς πατρότητας καί τῆς μητρότητας καί τήν μετατροπή τους σέ οὐδέτερη γονεϊκότητα, τήν ἐξαφάνιση τῶν ρόλων τῶν δύο φύλων μέσα στήν οἰκογένεια καί θέτουν πάνω ἀπό τά συμφέροντα τῶν μελλοντικῶν παιδιῶν τίς σεξουαλικές ἐπιλογές τῶν ὁμοφυλοφίλων ἐνηλίκων».

Ἐπί πλέον, ἡ θέσπιση τῆς «υἱοθεσίας παιδιῶν» «καταδικάζει τά μελλοντικά παιδιά νά μεγαλώνουν χωρίς πατέρα ἤ μητέρα σέ ἕνα περιβάλλον σύγχυσης τῶν γονεϊκῶν ρόλων», ἀφήνοντας δέ ἀνοικτό παράθυρο γιά τήν λεγόμενη «παρένθετη κύηση», πού θά δώση κίνητρα «γιά τήν ἐκμετάλλευση εὐάλωτων γυναικῶν» καί ἀλλοίωση τοῦ ἱεροῦ θεσμοῦ τῆς οἰκογενείας.

Ὅλα αὐτά ἡ Ἐκκλησία, ἡ ὁποία πρέπει νά ἐκφράζη τό θέλημα τοῦ Θεοῦ καί νά καθοδηγῆ ὀρθόδοξα τά μέλη της, δέν μπορεῖ νά τά ἀποδεχθῆ, διότι διαφορετικά θά προδώση τήν ἀποστολή της. Καί τό κάνει αὐτό ὄχι μόνο ἀπό ἀγάπη στά μέλη της, ἀλλά ἀπό ἀγάπη καί στήν ἴδια τήν Πολιτεία καί τούς θεσμούς της, ὥστε νά προσφέρουν στήν κοινωνία καί νά συντελοῦν στήν ἑνότητά της.

Ἀποδεχόμαστε, βέβαια, τά δικαιώματα τῶν ἀνθρώπων τά ὁποῖα κινοῦνται σέ ἐπιτρεπτά ὅρια, σέ συνδυασμό μέ τίς ὑποχρεώσεις τους, ἀλλά ἡ νομιμοποίηση τοῦ ἀπολύτου «δικαιωματισμοῦ», πού εἶναι θεοποίηση τῶν δικαιωμάτων, προκαλεῖ τήν ἴδια τήν κοινωνία.

5.Ἡ Ἐκκλησία ἐνδιαφέρεται γιά τήν οἰκογένεια, ἡ ὁποία ἀποτελεῖ τό κύτταρο τῆς Ἐκκλησίας, τῆς κοινωνίας καί τοῦ Ἔθνους. Σέ αὐτό πρέπει νά συντείνη καί ἡ Πολιτεία, ὅπως διαλαμβάνεται στό ἰσχῦον Σύνταγμα ὅτι «ἡ οἰκογένεια ὡς θεμέλιο τῆς συντήρησης καί προαγωγῆς τοῦ Ἔθνους, καθώς καί ὁ Γάμος, ἡ μητρότητα καί ἡ παιδική ἡλικία τελοῦν ὑπό τήν προστασία τοῦ Κράτους» (ἄρ. 21).

Σύμφωνα δέ μέ τόν Καταστατικό Χάρτη τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, πού εἶναι νόμος τοῦ Κράτους (590/1977), «ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος συνεργάζεται μετά τῆς Πολιτείας, προκειμένου περί θεμάτων κοινοῦ ἐνδιαφέροντος ὡς... τῆς ἐξυψώσεως τοῦ θεσμοῦ τοῦ γάμου καί τῆς οἰκογενείας» (ἄρ. 2).

Ἔτσι, προτρέπουμε τήν Πολιτεία νά προβῆ στήν ἀντιμετώπιση τοῦ Δημογραφικοῦ προβλήματος «πού ἐξελίσσεται σέ βόμβα ἕτοιμη νά ἐκραγεῖ» καί εἶναι τό κατ’ ἐξοχήν ἐθνικό θέμα τῆς ἐποχῆς μας, τοῦ ὁποίου ἡ ἐπίλυση ὑπονομεύεται ἀπό τό πρός ψήφιση νομοσχέδιο, καί τήν καλοῦμε νά ὑποστηρίξη τίς πολύτεκνες οἰκογένειες πού προσφέρουν πολλά στήν κοινωνία καί τό Ἔθνος.

Ὅλα τά ἀνωτέρω ἡ Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ἀνακοινώνει σέ ὅλα τά μέλη της «μέ αἴσθημα ποιμαντικῆς εὐθύνης καί ἀγάπης», διότι ὄχι μόνο ὁ λεγόμενος «γάμος τῶν ὁμοφυλοφίλων» εἶναι ἀνατροπή τοῦ Χριστιανικοῦ Γάμου καί τοῦ θεσμοῦ τῆς πατροπαράδοτης ἑλληνικῆς οἰκογένειας, ἀλλάζοντας τό πρότυπό της, ἀλλά καί διότι ἡ ὁμοφυλοφιλία ἔχει καταδικαστῆ ἀπό τήν σύνολη ἐκκλησιαστική παράδοση, ἀρχῆς γενομένης ἀπό τόν Ἀπόστολο Παῦλο (Ρωμ. α΄, 2432), καί ἀντιμετωπίζεται μέ τήν μετάνοια, ἡ ὁποία εἶναι ἀλλαγή τρόπου ζωῆς.

Ἐννοεῖται, βέβαια, ὅτι ὑφίσταται ἡ βασική ἀρχή ὅτι, ἐνῶ ἡ Ἐκκλησία καταδικάζει τήν κάθε ἁμαρτία ὡς ἀπομάκρυνση τοῦ ἀνθρώπου ἀπό τό Φῶς καί τήν ἀγάπη τοῦ Θεοῦ, συγχρόνως ἀγαπᾶ τόν κάθε ἁμαρτωλό, διότι καί αὐτός ἔχει τό «κατ’ εἰκόνα Θεοῦ» καί μπορεῖ νά φθάση στό «καθ’ ὁμοίωσιν», ἐάν συνεργήση στήν Χάρη τοῦ Θεοῦ.

Αὐτόν τόν ὑπεύθυνο λόγο ἀπευθύνει ἡ Ἱερά Σύνοδος σέ σᾶς, τούς εὐλογημένους Χριστιανούς, τά μέλη της, καί σέ ὅλους ὅσοι ἀναμένουν τόν λόγο της, διότι ἡ Ἐκκλησία «ἀληθεύει ἐν ἀγάπῃ» (Ἐφ. δ΄, 15) καί «ἀγαπᾶ ἐν ἀληθείᾳ» (Β΄ Ἰω. α΄, 1).

† Ὁ Ἀθηνῶν Ι Ε Ρ Ω Ν Υ Μ Ο Σ, Πρόεδρος
† Ὁ Καρυστίας καί Σκύρου Σεραφείμ
† Ὁ Μονεμβασίας καί Σπάρτης Εὐστάθιος
† Ὁ Νικαίας Ἀλέξιος
† Ὁ Νικοπόλεως καί Πρεβέζης Χρυσόστομος
† Ὁ Ἱερισσοῦ, Ἁγίου Ὄρους καί Ἀρδαμερίου Θεόκλητος
† Ὁ Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς Παντελεήμων
† Ὁ Κίτρους καί Κατερίνης Γεώργιος
† Ὁ Ἰωαννίνων Μάξιμος
† Ὁ Ἐλασσῶνος Χαρίτων
† Ὁ Θήρας, Ἀμοργοῦ καί Νήσων Ἀμφιλόχιος
† Ὁ Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως Νικηφόρος
† Ὁ Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας Δαμασκηνός

Ὁ Ἀρχιγραμματεύς
Ἀρχιμ. Ἰωάννης Καραμούζης

Η Ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του ΙΣΚΕ (22/2/2024) στον Ι.Ν. Αγίου Κοσμά Αιτωλού Αμαρουσίου

$
0
0

ΑΘΗΝΑ 23/2/2024
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Μαρούσι η προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (Ι.Σ.Κ.Ε.)

Οι εργασίες της Γενικής Συνελεύσεως εστέφθησαν από επιτυχία.

Στη γενική συνέλευση παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ.κ. Κύριλλος, Συνοδικός σύνδεσμος μεταξύ Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, ο οποίος ευλόγησε την βασιλόπιτα και στη συνέχεια τέλεσε τρισάγιο για τα κεκοιμημένα μέλη του Ιερού Συνδέσμου των Κληρικών της Ελλάδος.


Στην εναρκτήριο ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ιστορία του Ιερού Συνδέσμου από το έτος 1870 πού ιδρύθηκε επί Μητροπολίτου Αθηνών Γερμανού Καλλιγά και υφίσταται μέχρι σήμερα, επειδή προβλέπεται ρητά στο N. 590/1977 περί Καταστατικού χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο άρθρο 63 και στις μεγάλες ιερατικές μορφές που διετέλεσαν μέλη του και την προσφορά τους.

Επίσης επεσήμανε την μεγάλη προσφορά του εφημεριακού κλήρου, στο αγιαστικό ποιμαντικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, το οποίο πραγματοποιείται σύμφωνα με τις επιταγές του Κανονικού Δικαίου υπό την πνευματική εποπτεία του οικείου Επισκόπου συνοδεία των νόμων κατά τις σχέσεις που υφίστανται μεταξύ Εκκλησίας και πολιτείας στη Ελλάδα. Επεσήμανε ακόμη το γεγονός της εναρμόνισης των σχέσεων του Ιερού Συνδέσμου καθώς και την άψογη συνεργασία του μετά της Ιεραρχίας.


Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΙΣΚΕ π. Γεώργιος Σελλής τόνισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη συσπειρώσεως όλων των Κληρικών στο συλλογικό τους όργανο και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την άριστη συνεργασία και το αμέριστο ενδιαφέρον του για τον Ιερό Σύνδεσμο.

Ο Αντιπρόεδρος του ΙΣΚΕ π. Γεώργιος Βαμβακίδης στην εμπεριστατωμένη ομιλία του ενημέρωσε τα μέλη για ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα καθώς και για το τελευταίο επίτευγμα του ΙΣΚΕ που είναι η λήψη του Εφάπαξ στο 67ο έτος της ηλικίας των Εφημερίων.

Τέλος εγκρίθηκαν ο Απολογισμός του παρελθόντος έτους και ο Προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους.

Μετά το τέλος της Γενικής Συνέλευσης τα μέλη του Δ.Σ. μετέβησαν στα Γραφεία των παροχών των ΕΦΑΠΑΞ βοηθημάτων όπου τελέσθηκε Αγιασμός με την παρουσία των Διευθυντών, των Προέδρων των Συνδικαλιστικών φορέων του Ταμείου και όλων των εργαζομένων σε αυτά.


ΕΚ ΤΟΥ ΙΣΚΕ

Νεώτερα για την καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος

Πρόσκληση για υποβολή υποψηφιοτήτων και Γενική Συνέλευση - Αρχαιρεσίες στον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος

$
0
0

                     ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Καλούνται  τα μέλη του ΙΣΚΕ σε Γενική Συνέλευση – Αρχαιρεσίες (Άρθρο 21 Καταστατικού), η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024 στις 10:00 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά Αιτωλού Αμαρουσίου. (Για εύκολη πρόσβαση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ηλεκτρικό ή τον προαστιακό σιδηρόδρομο, με αποβίβαση στον σταθμό Νερατζιώτισσα).

Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γ.Σ. θα επαναληφθεί την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024 στον ίδιο τόπο και ώρα 10:00 π.μ.

Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας έχουν τα ταμειακώς εντάξει μέλη (τουλάχιστον τα δύο τελευταία συνεχόμενα έτη)

Δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου έχουν τα ταμειακώς εντάξει μέλη και όσοι φροντίσουν να εγγραφούν καταθέτοντας την συνδρομή τους (15 ευρώ) έγκαιρα σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στον επίσημο χώρο του ΙΣΚΕ στο διαδίκτυο http://iersynklellados.blogspot.com/ ή την καταβάλλουν την ημέρα διενέργειας των Αρχαιρεσιών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α) 10:00 Υποδοχή.

Β) 10.30 Προσευχή – Έναρξη Γενικής Συνέλευσης

                                                                         ΘΕΜΑΤΑ:

1)    Λογοδοσία απερχόμενου Δ. Σ. από τον πρόεδρο του Ι.Σ.Κ.Ε., π. Γεώργιο Σελλή

2)    Εκλογή τριμελούς εφορευτικής επιτροπής.

3)     Αρχαιρεσίες     

ΑΘΗΝΑ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

   Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σελλής    Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Χρηστίδης

Όποιος θέλει μπορεί να θέσει υποψηφιότητα από της κοινοποιήσεως της παρούσης και μέχρι την 22 Σεπτεμβρίου 2024, συμπληρώνοντας την παρακάτω αίτηση, την οποία μπορεί να αποστείλει  μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο emailτου Ι.Σ.Κ.Ε. iske1890@gmail.com 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------   

Διαβάστε και κατεβάστε την αίτηση υποβολής υποψηφιότητας📜            

Viewing all 364 articles
Browse latest View live