π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΜΒΑΚΙΔΗΣ - ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΕΡΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ/ / REAL FM 107.1 / ΕΚΠΟΜΠΗ 7 ΜΕ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ / Μ.ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ - ΜΠ.ΤΖΙΟΜΠΑΝΟΓΛΟΥ 7.11.2018
↧
Ο αντιπρόεδρος του Ι.Σ.Κ.Ε. απαντά για την υποτιθέμενη "συμφωνία"
↧
Κουράγιο Πατρίδα, κουράγιο αδελφοί μου Κληρικοί, κουράγιο Λαέ βασανισμένε!
Από κάθε γωνιά της πολύπαθης Πατρίδας μας τηλεφωνούν αδελφοί για να βεβαιωθούν ότι δεν παραφρόνησαν ακούγοντας όλα αυτά που ειπώθηκαν σαν υποτιθέμενη συμφωνία "Εκκλησίας και Πολιτείας".
Ερήμην του ιερού Κλήρου της Ελλάδος, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος και πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου αδειάζει τους απλούς παπάδες στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου, σαν να ήταν αυτοί που ευθύνονται για την πολύχρονη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, σαν να ήταν αυτοί που είναι το αγκάθι για την ευημερία της Πατρίδας, σαν να ήταν αυτοί που διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα ή διαχειρίστηκαν κάκιστα τα του Κράτους και το έφεραν στο χείλος του γκρεμού.
Έκπληκτοι παρακολουθήσαμε απόψε άλλη μία παράσταση και μάλιστα με κορυφαίους πρωταγωνιστές! Κι όμως όλοι εμείς οι απλοί παπάδες, που συμπορευόμαστε στις πολλές λύπες και τις λίγες, δυστυχώς, χαρές του λαού μας, απόψε προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους εαυτούς μας, στις συζύγους και πρεσβυτέρες μας, στα παιδιά μας, γιατί μας έδειξαν με το δάχτυλο!
Ακούσαμε και πάλι ένα σωρό αναλήθειες: Ότι οι Κληρικοί είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Ότι με το να μην είναι δημόσιοι υπάλληλοι αυτόματα χωρίζεται η Εκκλησία από το Κράτος. Ότι θα αναγνωρίσει το Κράτος την υποχρέωσή του για την καταβολή της μισθοδοσίας σαν αντίτιμο στην περιουσία, που λεηλάτησε από την Εκκλησία. Μα αυτό συνέβη το 1952 με νόμο του Κράτους που αναλαμβάνει ες αεί την μισθοδοσία του Κλήρου και τις δαπάνες της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης σε "αντάλλαγμα"της περιουσίας που πήρε. Την πήρε με πρόφαση ότι θα δοθεί σε ακτήμονες! Που κατέληξε; Αρκεί κανείς λίγο να ψάξει και θα εκπλαγεί!
Αύριο το πρωί θα πρέπει να μιλήσουμε με τους συνεργάτες μας στο ενοριακό έργο, που είναι πολύπλευρο και πολύμοχθο, να εξηγήσουμε σε όλα τα μέλη των ενοριακών συμβουλίων και επιτροπών και ιδρυμάτων, στους κατηχητές, στους εθελοντές των πολλών κοινωνικών δραστηριοτήτων, στους ενορίτες μας, σε όλους εκείνους που μας καλημερίζουν με την έκφραση "πατέρα μας", "ο παπάς μας", ή εδώ στη Χίο, "δάσκαλε"και μας νοιώθουν κοντά τους, γιατί μας έκριναν ως βάρος για τα οικονομικά της Πατρίδος!
Ακόμα και σε εκείνους που τρίβουν τα χέρια τους από χαρά και κηλιδώνουν με πικρόχολα σχόλια την κατάντια μας, έχουμε να πούμε ένα λόγο αγάπης, θα τους χρειαστεί, γιατί, πως να το κάνουμε, με την αγάπη και τα έργα της, ζεις, με τη χολή, κάποια στιγμή. μπορεί και να ζημιωθείς!
Παρόλα αυτά, ο απλός παπάς, θα κάμει το σταυρό του, θα σταυρώσει τη φαμελιά του, θα ευλογήσει με κάθε τρόπο τους λαϊκούς αδελφούς του, θα χτυπήσει την καμπάνα από τη μεγάλη πόλη ως τις εσχατιές της Πατρίδος, στα ψηλά βουνά, στα ακριτικά χωριά, στα πολυπληθή νησιά. Θα εξυπηρετήσει την ανάγκη του πλησίον, μέσα στο θεραπευτήριο της Εκκλησίας, με όλα τα αγιαστικά μέσα, που του παρέχει η χάρη του Αγίου Θεού. Θα λειτουργήσει, θα κηρύξει, θα εξομολογήσει, θα κατηχήσει, θα αγιάσει, θα βαπτίσει, θα χρίσει, θα μυρώσει, θα παντρέψει, θα καλωσορίσει στη ζωή και θα φροντίσει στην έξοδο του κάθε πιστού, θα μεριμνήσει για τη ζωή της ενορίας και μαζί με τους λαϊκούς συνεργάτες και εθελοντές θα φροντίσει τα θρησκευτικής, ιστορικής και πολιτιστικής αξίας κτίρια των ιερών ναών και παρεκκλησίων, χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση, θα φροντίσει για τους έχοντες κάθε είδους ανάγκη μέσα από τα ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία, τα γεύματα αγάπης, τις ιματιοθήκες, τις τράπεζες αίματος, τα κάθε είδους ιδρύματα και δομές, που αν και είναι υποχρέωση του υποτιθέμενου "κοινωνικού κράτους", τα κάνει η Εκκλησία!
Αυτός ο παπάς που δε λογάριασε ποτέ ωράριο, που δε έκαμε διακρίσεις ανάμεσα στους συνανθρώπους του, γιατί έτσι επιτάσσει ο Λόγος του Χριστού, που απέμεινε σε πολλά χωριά μόνος αυτός να θυμίζει πως κάποτε υπήρχαν, τον Ελλήνων οι Κονότητες, αυτός δέχθηκε απόψε, αναίτια, ακόμη μία μομφή από τον Αρχιεπίσκοπό του και από τον Πρωθυπουργό του, ότι είναι το βάρος και η αιτία της κακοδαιμονίας της χώρας του.
Φευ! Αλίμονο στην Πατρίδα, που οι Άρχοντές της, στοχοποιούν τους πολίτες της!
Κουράγιο Πατρίδα, κουράγιο αδελφοί μου Κληρικοί, κουράγιο Λαέ βασανισμένε!
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωνσταντίνου
Εφημέριος Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς Χίου
Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσσών.
Εκπρόσωπος τύπου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος
↧
↧
Ο Πρόεδρος ΙΣΚΕ π. Γεώργιος Σελλής για την συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου
↧
Ο πρόεδρος του Ι.Σ.Κ.Ε. διαβάζει το έκτακτο ανακοινωθέν και απαντά σε ερωτήσεις
↧
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΙΣΚΕ «Δίχως προδότη, κάστρο δεν πατιέται.»
ΑΘΗΝΑ 9/11/2018
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
«Δίχως προδότη, κάστρο δεν πατιέται.»
Στη μάχη που δίνουμε, ως Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, για την Ορθοδοξία, την Εκκλησία και τον Ιερέα, δεν θα θέλαμε να βρούμε αντιπάλους από τους κόλπους μας. Αλλά τα διάφορα παράκεντρα της εξουσίας μεταφέρουν τα κακά τους εντός της Εκκλησίας.
Πληροφορούμε τα μέλη του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, και κατ’ επέκταση όλους τους ιερείς της Ελλάδος, ότι ο Ιερός σύνδεσμος μας, ιδρυμένος από του 1890 υπό του αρχιεπισκόπου Γερμανού Καλλιγά, σε μία εποχή που η πατρίδα μας έβγαινε από το αχό του πολέμου και οι κληρικοί προσπαθούσαν να βρουν τον βηματισμό τους, αναφέρεται στον Καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Είναι και θα παραμείνει η φωνή του Ιερέα.
Θεσμικά, ιστορικά και εκκλησιαστικά.
Σήμερα, διόλου ξαφνικά και τυχαία, ενορχηστρώνεται από σκοτεινά κέντρα μία κίνηση δημιουργίας νέου φορέα, ο οποίος φιλοδοξεί τάχα να υπηρετήσει τα συμφέροντα των αδελφών κληρικών.
Στην πραγματικότητα να εξυπηρετήσει τις επιδιώξεις όσων σιγοντάρουν στη δημιουργία του.
Μπροστάρης αυτής της Πέμπτης Φάλαγγας είναι ένας κληρικός που έχει διαγραφεί από τον ΙΣΚΕ λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς. Ο ανωτέρω, ως άλλως καρδινάλιος, καπηλεύεται τίτλους που δεν κατέχει: ότι δήθεν είναι ο εκπρόσωπος ΟΛΩΝ των Κληρικών στον ΕΦΚΑ, την στιγμή που έχει ζητηθεί επισήμως από τον ΕΦΚΑ να αντικατασταθεί το ανωτέρω άτομο, διότι εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του και κανέναν άλλον.
Τη συγκεκριμένη στιγμή, που ο Ιερός Κλήρος δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα στην ιστορική του πορεία, η εμφάνιση διχαστικών κινήσεων χαρακτηρίζεται λίαν ύποπτος και επικίνδυνος, γιατί στόχος είναι η διάσπαση του σώματος των Κληρικών.
Ποια είναι τα σκοτεινά αντιορθόδοξα κέντρα που προσπαθούν να διασπάσουν τον κλήρο, οργανώνοντας αποστασίες και συλλόγους που αντιστρατεύονται τον ΙΣΚΕ;
Αυτοί που ενισχύουν διασπαστικές κινήσεις πράττουν αναλόγως με εκείνους που σχημάτισαν σχισματικές Εκκλησίες.
Στρέφονται εναντίον της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Πίστης μας, εναντίον των Ιερέων, για να εξυπηρετήσουν ευτελή συμφέροντα.
Είμαστε βέβαιοι ότι οι Έλληνες Ιερείς θα αποδοκιμάσουν βροντερά τέτοιες κινήσεις, γιατί είναι ευφυείς και πιστοί. Η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη ζιζάνια.
Ο Θεός να λυπηθεί τον παπά που φέρεται να ηγείται του νέου φορέα. Ας σκεφθεί τη μοίρα του Εφιάλτη και του Πήλιου Γούση και ας αναλογιστεί τις μελλοντικές του πράξεις. Από εμάς είναι συγχωρεμένος.
ΕΚ ΤΟΥ ΙΣΚΕ
↧
↧
Ανακοινωθέν της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Κρήτης (10/11/2018)
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
ΙΕΡΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης συνῆλθε στίς 10 Νοεμβρίου 2018, στό Ἡράκλειο, σέ ἔκτακτη Συνεδρία καί ἀσχολήθηκε μέ θέματα πού εἶναι στήν ἐπικαιρότητα τίς ἡμέρες αὐτές, καί συγκεκριμένα: α. τήν προτεινόμενη ἀναθεώρηση ἄρθρων τοῦ Ἑλληνικοῦ Συντάγματος, β. τή μισθοδοσία τοῦ ἱεροῦ κλήρου καί γ. τήν ἐκκλησιαστική περιουσία.
Ἡ Ἱερά Σύνοδος συζήτησε τά μείζονος σημασίας θέματα αὐτά καί μελέτησε τίς διάφορες ἐκκλησιαστικές, κοινωνικές, νομικές καί ἄλλες προεκτάσεις καί παραμέτρους, μέ συναίσθηση τῆς σπουδαιότητας τῶν θέσεων καί Ἀποφάσεών Της ἔναντι τοῦ Ἔθνους καί τῆς Ἱστορίας.
Γιά τό θέμα τῆς προτεινόμενης ἀναθεώρησης ἄρθρων τοῦ Ἑλληνικοῦ Συντάγματος ἀπό τήν Κυβέρνηση ἡ Ἱερά Σύνοδος ὁμόφωνα ἀποφάσισε καί δηλώνει τά ἑξῆς:
1. Θεωρεῖ ἀπαράδεκτη τήν ἀναθεώρηση τοῦ ἄρθρου 21, τό ὁποῖο ἀναφέρεται καί προστατεύει τόν ἱερό θεσμό τῆς οἰκογένειας, πού σύμφωνα μέ τό ἰσχύον Σύνταγμα ἀποτελεῖ «θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του Έθνους» καί τελεῖ ὑπό τήν προστασία τοῦ Κράτους καί δηλώνει ρητῶς τήν ἀντίρρησή Της στήν ἀπάλειψη τῆς διατύπωσης αὐτῆς ἀπό τό Σύνταγμα. Ἀρχιερεῖς καθώς καί κληρικοί τῆς Μεγαλονήσου δέχονται συνεχῶς αἰτήματα καί διαμαρτυρίες τοῦ λαοῦ γιά τά προβλήματα πού ἀντιμετωπίζει σήμερα ὁ θεσμός τῆς οἰκογένειας, ὁ ὁποῖος ἀποτελεῖ τό πρῶτο κύτταρο τῆς κοινωνίας μας καί μάλιστα σέ μέρες πού ἡ Πατρίδα μας ἔχει ἔντονο δημογραφικό πρόβλημα. Ἡ οἰκογένεια χρειάζεται σαφῆ Συνταγματική προστασία καί ὄχι ἀποδόμηση.
2. Ἡ Ἱερά Σύνοδος, κατ᾽ ἀρχήν, διαφωνεῖ ρητά μέ τήν ἀναθεώρηση τοῦ ἄρθρου 3 τοῦ Ἑλληνικοῦ Συντάγματος, καθώς οὐδεμία Ἐθνική, κοινωνική ἤ νομική ἀνάγκη ἐπιβάλλει τοῦτο. Αὐτή τή θέση, ἐξέφρασε καί ὁ Παναγιώτατος Οἰκουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος, στό ἀπό 1ης Αὐγούστου 2017 Σεπτό Πατριαρχικό Του γράμμα, πρός τόν Ἐξοχώτατο Πρωθυπουργό τῆς Ἑλλάδος.
Σέ κάθε περίπτωση, ἡ Ἐκκλησία Κρήτης διαφωνεῖ μέ τήν προτεινόμενη προσθήκη τῆς φράσης: «Η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη», στό 3ο ἄρθρο τοῦ Συντάγματος.Δηλώνει τόν σεβασμό Της σέ κάθε θρήσκευμα, τό ὁποῖο προστατεύεται καί σήμερα ἐπαρκῶς ἀπό τό Σύνταγμα (ἄρθρο 13, παρ.2) καί τή νομοθεσία τοῦ Κράτους. Οἱ νομικές προεκτάσεις τῆς προτεινόμενης εἰσαγωγῆς τῆςφράσης ὅτι «Η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη» δέν εἶναι σαφεῖς. Κάθε πειραματισμός καί ἀκροβασία στό θέμα αὐτό θά ἐπιφέρει στό μέλλον ἀρνητικές συνέπειες εἰς βάρος τῆς Ὀρθοδοξίας. Τί σημαῖνει ἄραγε, γιά τόν λαό καί τήν Ἐκκλησία, ὁ ἐν λόγῳ ὅρος περί θρησκευτικῆς οὐδετερότητας τῆς Ἑλλάδας; Πῶς ἑρμηνεύεται ἀπό πλευρᾶς τῆς Πολιτείας;
Ἐπίσης, ἡ προτεινόμενη ἀναθεώρηση τοῦ ἄρθρου 3, δέν κατονομάζει ρητά τή δικαιοδοσιακή ταυτότητα τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κρήτης, δηλαδή ὅτι εἶναι Ἡμιαυτόνομη Ἐκκλησία ὑπό τό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο, καθώς καί ὅτι διοικεῖται μέ δικό Της Καταστατικό Χάρτη.
Γιά τό θέμα τῆς ἀξιοποίησης τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Περιουσίας, ἡ Ἱερά Σύνοδος ὁμόφωνα ἀποφάσισε καί δηλώνει τά ἑξῆς:
Ὅσα ἀκούγονται καί φημολογοῦνται γιά ἀμύθητη δῆθεν περιουσία τῆς Ἐκκλησίας, δέν ἀνταποκρίνονται στήν πραγματικότητα. Ἡ Ἐκκλησία Κρήτης διαχρονικά ἔδωσε τό μεγαλύτερο μέρος τῆς περιουσίας Της ὑπέρ ἀναξιοπαθούντων ἀνθρώπων, ὑπέρ τοῦ Ταμείου Ἐφέδρων Πολεμιστῶν, γιά ὑποτροφίες ἄπορων φοιτητῶν καί ἐνίσχυσε τίς προνοιακές δομές τῆς Ἐκκλησίας, γιά τή στήριξη καί τή βοήθεια ἐμπερίστατων συνανθρώπων μας σέ ὅλη τήν Κρήτη. Ἐπίσης, μεγάλο μέρος τῆς περιουσίας Τηςδόθηκε στήν Πολιτεία γιά νά καλύπτει τή μισθοδοσία τοῦ Ἱεροῦ Κλήρου. Ἡ σημερινή ὑπάρχουσα ἐκκλησιαστική περιουσία στήν Μεγαλόνησο, στό μεγαλύτερό της μέρος εἶναι ἄνευ ἀξίας καί εἶναι ἀδύνατο αὐτή νά καλύψει τή μισθοδοσία τῶν κληρικῶν τῆς Κρήτης. Συνεπῶς, γιά ποιό «κοινό ταμεῖο» συζητοῦμε, τό ὁποῖο θά εἶναι ἱκανό νά καλύψει τίς μισθολογικές ἀνάγκες τῶν κληρικῶν μας;
Γιά τό θέμα τῆς μισθοδοσίας τοῦ Ἱεροῦ Κλήρου ἡ Ἱερά Σύνοδος ὁμόφωνα ἀποφάσισε καί δηλώνει:
Ἡ Ἐκκλησία τῆς Κρήτης τιμᾶ τούς κληρικούς Της καί ἀναγνωρίζει ὅτι ἐργάζονται φιλότιμα στή διακονία τους. Ὁ ρόλος τοῦ Κρητικοῦ Ἱερέα εἶναι ὄχι μόνο Ἐκκλησιαστικός, ἀλλά Ἐθνικός καί κοινωνικός. Ἰδιαίτερα στά χρόνια αὐτά τῆς παρατεινόμενης κρίσης, ὁ κληρικός τῆς Κρήτης εἶναι ἐκεῖνος πού ἀνέλαβε πολύπτυχους ρόλους καί πρωτοβουλίες γιά τήν ἀντιμετώπιση καθημερινῶν προβλημάτων καί δυσκολιῶν τοῦ λαοῦ μας, διαφυλάττοντας τήν κοινωνική συνοχή. Στό πλαίσιο αὐτό ἡ Ἱερά Σύνοδος δηλώνει ἀπερίφραστα ὅτι ἡ ὑπάρχουσα νομοθετημένη μισθοδοσία τοῦ Ἱεροῦ Κλήρου, πού ἐπί σειρά δεκαετιῶν ἔχει δοκιμασθεῖ, δέν χρήζει ὁποιασδήποτε ἀλλαγῆς.Ὅσα δημοσιεύθηκαν γιά τήν ἀλλαγή τοῦ καθεστῶτος στή μισθοδοσία τῆς κληρικῶν, δέν διασφαλίζουν τά ἐργασιακά δικαιώματα καί ἀφήνουν κενά καί ἀσάφειες σέ πολλά ἐπίπεδα. Μέ τόν τρόπο αὐτό, τό μέλλον τῶν ἑκατοντάδων κληρικῶν τῆς Κρήτης, ὡς καί τῶν οἰκογενειῶν τους, κάποιες ἀπό τίς ὁποῖες εἶναι πολύτεκνες, εἶναι μετέωρο καί ἀμφισβητούμενο. Ἡ Ἱερά Σύνοδος θά διασφαλίσει μέ κάθε νόμιμο τρόπο τήν ἀξιοπρέπεια τῶν κληρικῶν καί τῶν οἰκογενειῶν τους, πού ὑπηρετοῦν τήν Ἐκκλησία Κρήτης καί δέν θά ἐπιτρέψει τή βίαιη δυσμενῆ μεταβολή τοῦ ἐργασιακοῦ καθεστῶτος τους, μέ ἀναίτιες καταστρατηγήσεις κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.
Ἄν σήμερα πολλοί σιωποῦν γιά τήν ἐπιχειρούμενη καταπάτηση τῶν ἐργασιακῶν δικαιωμάτων τῶν κληρικῶν, νά γνωρίζουν ὅτι αὔριο εἶναι ἐνδεχόμενο νά βρεθοῦν καί αὐτοί στήν ἴδια θέση.
Ἡ Ἐκκλησία Κρήτης δηλώνει ὅτι οὐδεμία ἐπίσημη ἤ ἀνεπίσημη ἐνημέρωση εἶχε γιά ὅσα ἀνακοινώθηκαν σχετικά μέ τά παραπάνω καί ἐκφράζει τή δυσαρέσκεια καί τήν ἔντονη διαμαρτυρία Της πρός τήν Ἑλληνική Πολιτεία.
Ἀντιπροσωπεία τῆς Ἱερᾶς Συνόδου, μαζί μέ ἐκπροσώπους τῶν Ἱερῶν Συνδέσμων τῶν Κληρικῶν τῆς Κρήτης, πού ἐκφράζουν τούς ἐννιακόσιους καί πλέον κληρικούς τῆς Κρήτης, θά μεταβοῦν ἄμεσα στούς Ἀρχηγούς τῶν Κομμάτων τοῦ Ἑλληνικοῦ Κοινοβουλίου, γιά νά καταθέσουν Ὑπόμνημα καί νά ὑποστηρίξουν ἐπίσημα τίς παραπάνω θέσεις τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης. Ἐπίσης, θά κληθοῦν οἱ Βουλευτές καθώς καί ἄλλοι Φορεῖς τῆς Μεγαλονήσου Κρήτης, γιά νά ἐνημερωθοῦν γιά τίς θέσεις τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης γιά ὅλα τά παραπάνω θέματα, τά ὁποῖα ἅπτονται τῆς Ἱστορίας καί τῶν Παραδόσεων τοῦ Κρητικοῦ λαοῦ.
↧
Αδελφοί μου, Πατέρες μου, συλλειτουργοί μου, Εξεγερθείτε και διαμαρτυρηθείτε ειρηνικά συντάσσοντας υπομνήματα, πριν να είναι πολύ αργά!
Ονομάζομαι Στέφανος Αναγνωστόπουλοςτου Κωνσταντίνου, είμαι συνταξιούχος έγγαμος ιερεύς, 88 ετών, πατέρας 7 παιδιών, έχω 18 εγγόνια και 19 δισέγγονα.Αν και ελάχιστος εν μέσω αξίων συμπρεσβυτέρων μου, σάς είμαι λίγο ή καθόλου γνωστός.
Είμαι ο συγγραφέας του βιβλίου «Εμπειρίες κατά τη Θεία Λειτουργία», 10.800 αντίτυπα του οποίου απέστειλα δωρεάν εις όλες τις Μητροπόλεις της Ελλάδος, Κρήτης και Δωδεκανήσου, με έξοδα μεταφοράς δικά μου, προς διάθεση στους προσφιλείς μου ιερείς.
Είδα και άκουσα με πολλή προσοχή τις ανακοινώσεις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου, τρόμος δε και φόβος με κατέλαβε για το μέλλον των συναδέλφων μου συμπρεσβυτέρων σχετικά με το θέμα το μισθολογικό.
Ο κλήρος έδωσε αίμα για την ελευθερία της πατρίδος μας από το 1821 έως το πρόσφατο παρελθόν.Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κυρός Διονύσιος συνέγραψε βιβλίο με αναφορά σε περισσότερους από 300 ιερείς που εσφάγησαν από Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους κατακτητές, και ιδιαιτέρως σε αυτούς που θανατώθηκαν στον εμφύλιο αλληλοσφαγμό! Μη παραλείποντας βεβαίως και τους Αρχιερείς και ιερείς που θανατώθηκαν στην Μικρασιατική καταστροφή!
Άγιοι Μητροπολίτες της Ελλάδος, Έχετε ως πρώτον αξίωμα το Αρχιερατικόν, δηλαδή το πατρικό. Πρώτα είσθε Πατέρες και κατόπιν διοικητές (Βασιλικόν αξίωμα). Για αυτό σας θερμοπαρακαλώ υποστηρίξατε τους ιερείς σας! Καλέστε τους σε συνάξεις και συνομιλήστε μαζί τουςως αγαθοί Πατέρες για την αντιμετώπιση του δημιουργηθέντος προβλήματος. Σταθείτε στο πλάι τουςως καλοί και άξιοι ποιμένες και συμπορευτείτε στα δίκαια αιτήματά τους! Ως εκ της θέσεώς σας και με το Αρχιερατικόν Σας αξίωμα συντάξετε κείμενα διαμαρτυρίας μόνον όσον αφορά το μισθολογικό.
Δεν είμεθα δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά Λειτουργοί του Υψίστου! Το Ελληνικό Κράτος έχει την υποχρέωση να μισθοδοτεί τους ιερείς διότι η Εκκλησία παντοιοτρόπως συνέβαλε για την ελευθερία της Πατρίδος μας. Τα υπόλοιπα που αφορούν στη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας θα γίνουν αντικείμενο μελέτης από οικονομολόγους και ειδικούς του Εκκλησιαστικού Δικαίου.
Αδελφοί μου συμπρεβύτεροι, Είσθε 10.000 ιερείς, υψώστε από τους άμβωνες των Ναών σας φωνή διαμαρτυρίας!
Ως Εκκλησία και ενωμένοι ως ΕΝΑΣ εφημέριος έχουμε φοβερή δύναμη.
Έχουμε την Προσευχή με την Θεία Λειτουργία, έχουμε τη νηστεία στο κατά δύναμη!
Και τρίτον, έχουμε την μάχαιρα του Πνεύματος «ο εστί ρήμα Θεού», δηλαδή τον λόγον Του, το κήρυγμα, τη φωνή μας που θα ακουστεί ως βροντή!
Άγιοι Μητροπολίτες, Πάρτε θέση ως καλοί ποιμένες για τα πρόβατά σας, που είναι οι ιερείς σας. Δύναμη έχετε! Κτυπήστε πένθιμα τις καμπάνες! Η επιδότηση των 200.000.000 ευρώ για την ίδρυση Ειδικού Ταμείου είναι πυροτέχνημα! Και τούτο διότι, ανά πάσαν στιγμή η επομένη κυβέρνηση μειώνει το επιδοτούμενο αυτό ποσό ή και το καταργεί!
Πρέπει να δώσουμε βάση στα λόγια των πολιτικών; Αν ψηφιστούν τώρα σχετικοί νόμοι, θα καταστεί δύσκολο ή και αδύνατο να αλλάξουν ή να μεταρρυθμιστούν από άλλες κυβερνήσεις!
Δεν δύναμαι να υποθέσω ότι είναι δυνατόν να εμπιστευθείτε «καλή τη πίστει» το μέλλον της μισθοδοσίας των ιερέων σας, στις δίγλωσσες διαβεβαιώσεις των πολιτικών, των δεδηλωμένων αθέων αλλά και των θρησκειοκάπηλων τοιούτων! Δυστυχώς, όλοι είναι εναντίον μας!
Αδελφοί μου, Πατέρες μου, συλλειτουργοί μου, Εξεγερθείτε και διαμαρτυρηθείτε ειρηνικά συντάσσοντας υπομνήματα, πριν να είναι πολύ αργά!
Ευχαριστώ που με ακούσατε. Ζητώ την ευχή όλων σας, ώστε να τύχω και εγώ της καλής απολογίας ενώπιον του Αγίου Θεού.
↧
Οι Ιερείς της Κρήτης αντιδρούν στην συμφωνία Ιερωνύμου - Τσίπρα
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συνδέσμων Κληρικών της Εκκλησίας Κρήτης και οι πρόεδροι των συνδέσμων των Ιερών Μητροπόλεων του νησιού σε έκτακτη συνεδρίαση που έγινε στο γραφείο της, στο Ηράκλειο, στις 10 Νοεμβρίου, ασχολήθηκε με θέματα που είναι στην επικαιρότητα αυτές τις μέρες.
"Ομόφωνα το Δ.Σ της ενώσεως καθώς και οι πρόεδροι των συνδέσμων οι οποίοι εκπροσωπούν πλέον των εννιακοσίων Κληρικών τάχθηκαν στο πλευρό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης και συμφωνούν απολύτως με το ανακοινωθέν της στα μέσα ενημέρωσης.
Στο σημείο αυτό εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στα μέλη της Ιεράς Συνόδου.
Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως όλοι οι Κληρικοί της Κρήτης είμαστε ενωμένοι σε ένα σώμα και ότι κάθε προσπάθεια, από όπου κι αν προέρχεται, που έχει σκοπό να βλάψει τις παραδόσεις του τόπου μας και του λαού μας, τους θεσμούς της οικογένειας και της πατρίδας μας θα μας βρει δυναμικά αντίθετους.
Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις στο πλευρό των Μητροπολιτών μας και με κάθε νόμιμο τρόπο και σε συνεργασία με τον Ιερό Σύνδεσμο κληρικών Ελλάδος για την αξιοπρέπεια των κληρικών όλης της Ελλάδας και των οικογενειών τους και δεν θα επιτρέψουμε τη βίαιη δυσμενή μεταβολή του εργασιακού καθεστώτος μας με αναίτιες καταστρατηγήσεις κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των Κληρικών".
Πηγή: www.ekriti.gr
↧
Ο Σύνδεσμος Κληρικών Χίου συντάσσεται με τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος και την Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης
Χίος, 12/11/2018
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 στην έδρα του Συνδέσμου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Βροντάδου με αφορμή την πρόσφατη επικαιρότητα.
Μία ημέρα μετά τον εορτασμό των Ελευθερίων της μαρτυρικής και αγιοτόκου νήσου μας και στον τόπο, όπου σφαγιάστηκε ο Ιερομάρτυς παπά Σταμάτης Χαρτουλάρης, ένας από τους πολλούς Κληρικούς όλων των βαθμίδων, που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της ελευθερίας μας, ομόφωνα δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση:
Ως Κληρικοί της Αγιοτόκου, Μαρτυρικής, Ακριτικής και Μυροβόλου Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσών, είμαστε ενωμένοι σε ένα σώμα, μαζί με τον Επίσκοπό μας, απέναντι σε κάθε προσπάθεια εναντίον της Ορθόδοξης Πίστης μας, του Έθνους μας και του ιερού θεσμού της οικογένειας και όσων προσπαθούν να απαλείψουν τις σχετικές αναφορές από το Σύνταγμα της Ελλάδας.
Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς τον Σεπτό Ποιμενάρχη μας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο, ο οποίος από την πρώτη στιγμή, τόσο δια λόγων, όσο και δι’ έργων, εξέφρασε την πατρική του αγάπη του και την αμέριστη συμπαράστασή του προς τον Ιερό Κλήρο της Χίου, συγκαλώντας έκτακτη Ιερατική Σύναξη, αλλά και με τον ευκρινή πατρικό λόγο του κατά τον εορτασμό των Ελευθερίων της Χίου.
Συντασσόμαστε με τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος, τον αρχαιότερο σύνδεσμο της χώρας, καθώς επίσης με την Ένωση Συνδέσμων Κληρικών της Εκκλησίας της Κρήτης και με κάθε άλλο νόμιμο τοπικό σύνδεσμο κληρικών, στον κοινό αγώνα για την αξιοπρέπεια των Κληρικών όλης της Ελλάδας και των οικογενειών μας και δεν θα επιτρέψουμε τη βίαιη μεταβολή του εργασιακού καθεστώτος μας με αναίτιες καταστρατηγήσεις κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των Κληρικών.
Από την ακριτική Χίο, που μαζί με τα άλλα ακριτικά σημεία της Ελλάδας, φυλά Θερμοπύλες, όπου σε πάρα πολλά χωριά, μόνον ο παπάς απέμεινε, από τους δημόσιους λειτουργούς, απευθύνουμε έκκληση προς τον Μακαριώτατο Πρόεδρο και ολόκληρη την Σεπτή Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, πριν την απόφασή της, να αφουγκραστεί τον Εφημεριακό Κλήρο καλώντας τους νόμιμους εκπροσώπους του, τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος, να καταθέσει ενώπιον του Σώματος της Ιεραρχίας τις προτάσεις του και η Σεπτή Ιεραρχία να διασφαλίσει τα κεκτημένα δικαιώματα των Κληρικών μέσα από τον συγκεκριμένο δημόσιο φορέα.
Ευελπιστούμε ότι με την απόφασή σας υπέρ των δικαίων του Ιερού Κλήρου, θα σφυρηλατήσετε την ενότητα του Σώματος της Ελλαδικής Εκκλησίας διασφαλίζοντας εσαεί τη μισθοδοσία, την ασφάλεια και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των Κληρικών και των οικογενειών τους από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
ΓΙΑ ΤΟ Δ. Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Πρωτοπρεσβύτερος Πρωτοπρεσβύτερος
Γεώργιος Κωνσταντίνου Δημήτριος Πύρρος
↧
↧
Ανακοινωθέν Ι.Σ.Κ.Ε. 14ης Νοεμβρίου 2018
Αθήνα, 14/11/2018
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα 14/11/2018 και αφού άκουσε τις απόψεις Κληρικών που προσήλθαν στο επί της οδού Σοφοκλέους 4 γραφείο του Ι.Σ.Κ.Ε. για να ενημερωθούν για τα τεκταινόμενα, αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:
1) Αναμένει τη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και τις αποφάσεις της και καλεί τους Κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την ημέρα σύγκλισης της Ιεραρχίας, την Παρασκευή 16/11/2018, να προσευχηθούν στους Ιερούς Ναούς των ενοριών τους, ώστε η Ιεραρχία να σφυρηλατήσει την ενότητα του σώματος της Εκκλησίας και να πάρει τις σωστές αποφάσεις προς όφελος του Εφημεριακού Κλήρου.
2) Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Ι.Σ.Κ.Ε. επισκέφθηκε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, διαδοχικά, την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφη Γεννηματά, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Κουμμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Θανάση Παφίλη και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλη Λεβέντη. Όλες οι συναντήσεις έγιναν σε εγκάρδιο κλίμα και παραδόθηκαν σε όλους υπομνήματα με τις θέσεις του Ι.Σ.Κ.Ε. Οι πολιτικοί αρχηγοί και ο κος Παφίλης συμφώνησαν με τις θέσεις του Ι.Σ.Κ.Ε περί μισθοδοσίας του Εφημεριακού Κλήρου.
3) Μετά τις αποφάσεις της Ιεραρχίας ο Ι.Σ.Κ.Ε. θα πράξει ανάλογα των αποφάσεων της και αν χρειαστεί θα συγκαλέσει Γενική Συνέλευση των Κληρικών όλης της Ελλάδος και θα καλέσει σε αυτήν εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων.
4) Πάγια θέση των Κληρικών είναι να παραμείνει το καθεστώς μισθοδοσίας, ασφάλισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και συνταξιοδότησης με τη μορφή που έχει σήμερα, χωρίς καμία απολύτως αλλαγή.
5) Ο Ι.Σ.Κ.Ε. ζητούσε και ζητά σε θέματα που αφορούν τον εφημεριακό κλήρο, να συμμετέχουν εκπρόσωποί του στις επιτροπές της Ιεράς Συνόδου, ώστε να καταθέτουν την άποψή τους σε αυτές.
6) Αποκρούουμε με αγανάκτηση την προσπάθεια ορισμένων να θέσουν σε αντιπαράθεση τον Εφημεριακό Κλήρο με τον Λαό, τάζοντας τάχα τις θέσεις τους. Όλη η επιχειρηματολογία είναι έωλη, γιατί αν οι Κληρικοί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, τότε ποιές δημοσιοϋπαλληλικές θέσεις θα δώσει η Κυβέρνηση;
7) Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος είναι ο συλλογικός φορέας εκπροσώπησης του Εφημεριακού Κλήρου και δεν μπορεί να σιωπήσει στην απόπειρα για την πιο βίαιη εργασιακή ανατροπή στη νεότερη ιστορία της χώρας. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν αγωνιστούμε για τα δίκαια του εφημεριακού κλήρου, θα είμαστε υπόλογοι σε όσους μας εξέλεξαν και στις οικογένειές τους.
ΕΚ ΤΟΥ Ι.Σ.Κ.Ε.
↧
ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ κ. ΤΣΙΠΡΑ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΕΡΕΙΣ
Η Πρόεδροςτου Κινήματος ΑλλαγήςΦώφη Γεννηματάσυναντήθηκε σήμερα (14/11/2018) με αντιπροσωπεία του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος
Αμέσως μετά την συνάντηση έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Οι Έλληνες κληρικοί, οι απλοί ιερείς, κινδυνεύουν να είναι τα θύματα των κομματικών σκοπιμοτήτων του κ. Τσίπρα.
Ως εδώ. Δεν μπορεί να παίζει κανείς με την αγωνία χιλιάδων οικογενειών, χρησιμοποιώντας μάλιστα χρήματα του Ελληνικού λαού. Δεν μπορεί να παίζει με τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ιερωμένων.
Ζητώ να σταματήσουν αυτά τα σχέδια. Και ήρεμα, νηφάλια, υπεύθυνα, με αλληλοσεβασμό να συζητήσουμε με την Εκκλησία για τον διακριτό ρόλο της έναντι της Πολιτείας.
Είναι ζήτημα δημοκρατίας για την Εκκλησία και την Πολιτεία.
↧
Συνάντηση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκη με τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος
Την απόλυτη διαβεβαίωσή του ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να αποδεχθεί την εργαλειοποίηση των χιλιάδων κληρικών από τον κ. Τσίπρα και την αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας τους, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να προσλάβει 10.000 επιπλέον κομματικούς του φίλους, έδωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο προεδρείο του Ιερού Συνδέσμου των Κληρικών Ελλάδος.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είχε την παραμικρή προηγούμενη ενημέρωση ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την Αρχιεπισκοπή πριν από τις σχετικές ανακοινώσεις.
Στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του στη βουλή οι κληρικοί εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους με τη συμφωνία που ανακοίνωσαν προσφάτως ο κ. Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος και ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Ν.Δ. απλά να διατηρήσουν την εργασιακή σχέση που έχουν σήμερα με το Δημόσιο. Δηλαδή να μισθοδοτούνται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
«Αν δεν ήμασταν δημόσιοι υπάλληλοι πώς άραγε ονομαζόμασταν τόσα χρόνια εφόσον πληρωνόμασταν από το κράτος;» ήταν ένα από τα βασικά τους επιχειρήματα που έθεσαν με ρητορικό τρόπο.
«Προφανώς αυτό είναι ένα ακόμη επικοινωνιακό κόλπο της κυβέρνησης και ειλικρινά θλίβομαι για το γεγονός ότι η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας τελικά χρησιμοποιήθηκε από τον κ. Τσίπρα στα προεκλογικά του παιχνίδια» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε ότι η εν λόγω συμφωνία δεν δεσμεύει την αξιωματική αντιπολίτευση.
Κατεβάστε το ενημερωτικό σημείωμα εδώ.
Κατεβάστε φωτογραφικό υλικό εδώ.
↧
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΚΚΕ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Θ. ΠΑΦΙΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Πραγματοποιήθηκε, σήμερα (14/11/2018), στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, συνάντηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θ. Παφίλη, με τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος.
Κατά τη συνάντηση ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, παρουσίασε την πρόταση του ΚΚΕ, για το διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας ότι ο διαχωρισμός αυτός σε τίποτα δεν εμποδίζει τα θρησκευτικά πιστεύω και την όποια θρησκευτική συνείδηση του ανθρώπου.
Ταυτόχρονα, υπενθύμισε τη σταθερή θέση του ΚΚΕ, ώστε να μην τεθούν σε αμφισβήτηση και να ληφθούν όλα τα μέτρα για να προστατευθούν τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των κληρικών κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο.
↧
↧
Πλήρη στήριξη παρείχε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, στον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος, που τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του στην Βουλή
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
14/11/2018
Πλήρη στήριξη παρείχε, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, στον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος, που τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του στην Βουλή, και του έθεσαν τα προβλήματα που προκύπτουν από την συμφωνία Εκκλησίας -Κράτους.
Οι εκπρόσωποι του ΙΣΚΕ ζήτησαν να παραμείνουν δημόσιοι λειτουργοί, να μην περάσει ουδετερότητα της θρησκευτικής πίστης και να παραμείνει η Εκκλησία της Ελλάδος, η επίσημη Εκκλησία.
Ο κ. Λεβέντης τόνισε πως η Ένωση Κεντρώων στηρίζει τα αιτήματα των κληρικών και ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο να κάνει πίσω και ανοίξει διάλογο, με την ιεραρχία, τους κληρικούς και το Πατριαρχείο.
Ο κ. Λεβέντης, είπε ακόμη ότι η συμφωνία αυτή δεν πρέπει να περάσει και μίλησε για "προδοσία της πίστης", ενώ κατέθεσε την άποψη ότι "δεν μπορεί να δεχτούμε την ουδετερότητα και να εξισώνεται η Ορθοδοξία, που είναι η πλειοψηφούσα θρησκεία, με δόγματα και αιρέσεις".
Η Ένωση Κεντρώων θα κάνει αγώνα για να μην περάσει η συμφωνία.
↧
Η απάντηση του Ι.Σ.Κ.Ε. επί της ανακοινώσεως της συμφωνίας για το Εκκλησιαστικό (Δελτίο Τύπου-Κριτική)
Αθήνα, 15/11/2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
και
ΚΡΙΤΙΚΗ του ανακοινωθέντος
για το Εκκλησιαστικό
Χθες, 14/11/2018, αντιπροσωπείατουΙ.Σ.Κ.Ε. επισκέφθηκετουςπολιτικούςαρχηγούςστηΒουλήτωνΕλλήνων. ΦώφηΓεννηματά, ΚυριάκοςΜητσοτάκης, ΘανάσηςΠαφίλης, ΒασίληςΛεβέντηςκαιταεπιτελείατουςμαςδέχτηκανσεεγκάρδιοκλίμα, άκουσαντιςθέσειςτουΙ.Σ.Κ.Ε., έλαβαντασχετικάυπομνήματακαιμετάαπόένανειλικρινήδιάλογο, έλαβανσαφείςθέσεις, οιοποίεςανακοινώθηκαναπόταγραφείατύπουτωνκομμάτωνμεξεκάθαρηστήριξητουμισθολογικούκαθεστώτοςτωνΚληρικών.
Απότηνάλλη, καμίααπάντησηστηναπό 9/11/18 ΕπιστολήτουΙ.Σ.Κ.Ε. μεπαράκλησηγιαδιάλογο, όπωςείχεεξαγγελθεί, μετονΜακαριότατοκαιτηνσεπτήΙεραρχίαγιαταθέματαπουαφορούντονεφημεριακόκλήρο.
Εν όψει της αυριανής έκτακτης σύγκλησης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Ι.Σ.Κ.Ε. δίνει στη δημοσιότητα την κριτική του επί του ανακοινωθέντος για τη συμφωνία μεταξύ Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού, την οποία συνέταξε ο διαπρεπής και έγκριτος νομικός, εργατολόγος και πανεπιστημιακός κ. Αλέξης Μητρόπουλος, φίλος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος.
Κριτική τού ανακοινωθέντος για το Εκκλησιαστικό
από Αλέξη Μητρόπουλο
Οι σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας, ως βάση της διαχρονικής ύπαρξης της ενότητας του λαού και του έθνους, είναι πολύ σοβαρό ζήτημα που δεν επιτρέπει καμιά προχειρότητα ούτε προεκλογική «εργαλειοποίηση».
Οι προ ημερών εξαγγελίες του πρωθυπουργού παρουσία του Αρχιεπισκόπου, ως ιστορική συμφωνία και ορόσημο από της συστάσεως του νεοελληνικού κράτους, δεν ήταν τελικά παρά απλή πρόθεση συμφωνίας ή πρόταση για συμφωνία επί της εκκλησιαστικής περιουσίας, όπως διευκρινίστηκε μεταγενέστερα από τον Αρχιεπίσκοπο.
Επομένως δεν βρισκόμαστε στο τέρμα αλλά στην αρχή μιας διαπραγμάτευσης που μπορεί να ξεκίνησε προ πολλού χρόνου μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει δεδομένων των αποφασιστικών αρμοδιοτήτων άλλων και πολυπρόσωπων οργάνων τής Εκκλησίας.
Η προχειρότητα, ως εκ τούτου, με την οποία εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό η πρόθεση ή η πρόταση συμφωνίας με την Εκκλησία, κάθε άλλο παρά προσφέρει εγκυρότητα και σοβαρότητα στη διαπραγμάτευση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος. Απεναντίας υπονομεύει την τελική «λύση» αφού, αντί συνέχισης με καλή πίστη των διαπραγματεύσεων και συνεννοήσεων, έσπειρε ανέμους και θύελλες στους άμεσα ενδιαφερομένους αλλά και στον ελληνικό λαό.
Επ’ αυτού του ανεπέρειστου κειμένου που διάβασε ο πρωθυπουργός, έχουμε τις εξής σύντομες παρατηρήσεις:
1. Δεν έχει υπάρξει, ούτε είναι τεχνικώς δυνατόν να υπάρξει σε σύντομο χρονικό διάστημα, ακριβής αποτίμηση των στοιχείων τής εκκλησιαστικής περιουσίας που απέκτησε το κράτος με τον ν. 1731/1939, προσαρμοσμένη μάλιστα στις σημερινές αξίες. Οι μέχρι σήμερα καταγραφές είναι μερικές, ατελείς και δεν προσφέρονται ως αξιόπιστη βάση συζήτησης.
2. Όταν με τον ν. 469/1968 εξομοιώθηκαν οι κληρικοί με τους δημοσίους υπαλλήλους και με τον ν. 28/2004 οι μισθοί του κλήρου άρχισαν να καταβάλλονται με επιβάρυνση αποκλειστικώς του κρατικού προϋπολογισμού, ο μεν ανώτερος κλήρος συγκρότησε μισθολογικά ειδικό μισθολόγιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η μισθοδοσία δε του πολυπληθέστερου κατώτερου κλήρου ενσωματώθηκε στον προϋπολογισμό τού υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Με δεδομένο όμως ότι η Εκκλησία της Ελλάδας αλλά και οι κατά τόπους ενοριακοί ναοί κ.λπ. είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), η διαγραφή τής μισθοδοσίας των μεν από το ειδικό μισθολόγιο, των δε από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας και η πληρωμή τους από τα ΝΠΔΔ μέσω της κρατικής επιχορήγησης, καθιστά ακατανόητη τη διαγραφή τους από τον μνημονιακό θεσμό της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, πολύ περισσότερο που σ’αυτήν υπάγονται ήδη τα ΝΠΔΔ.
Εκτός εάν ακολουθήσει αμέσως η μη κοινολογούμενη ακόμη μετατροπή της Εκκλησίας και των άλλων ΝΠΔΔ σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), οπότε αλλάζει πλήρως η νομική βάση αντιμετώπισης και των μισθολογικών ζητημάτων της Εκκλησίας. Σ’ αυτή την προοπτική, η ετήσια κρατική επιχορήγηση που προαναγγέλλει το σχέδιο συμφωνίας και η διατήρησή της (προσαρμοσμένη στις πληθωριστικές πιέσεις) τίθενται αν αμφιβόλω και μπορεί να αμφισβητηθούν με διαφορετική ερμηνεία τής συμφωνίας από τα Δικαστήρια.
3. Στην ιστορική (κατά τον πρωθυπουργό) συμφωνία ουδείς λόγος γίνεται για τον συνταξιοδοτικό φορέα τού κλήρου, για τις καταβαλλόμενες συντάξεις, για τις ασφαλιστικές εισφορές των υπηρετούντων στην Εκκλησία κληρικών και λαϊκών, για τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους κ.λπ.
Επομένως το ερώτημα «ποιος φορέας αναλαμβάνει το θεσμικό και χρηματικό βάρος που συνεπάγεται ο γενικός τομέας της ασφάλισης» δεν απαντάται.
4. Εξάλλου δεν διευκρινίζεται εάν το δημιουργούμενο «Ταμείο Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας», στο οποίο θα περιέλθουν τα περιουσιακά στοιχεία της Εκκλησίας με αναγκαστικό ή εθελοντικό τρόπο, θα υπαχθούν στο μνημονιακό ανοσιούργημα του ΤΑΙΠΕΔ και των εταιριών του, οι οποίες -βάσει της κειμένης νομοθεσίας- μπορούν να υποθηκεύσουν όλα τα ακίνητα ακόμη και τα ιστορικού και αρχαιολογικού χαρακτήρα χάριν της έγκαιρης πληρωμής των δόσεων των δανείων του κράτους.
Όπως είναι γνωστό, ήδη ανιχνεύεται, μετά μεγάλης δυσκολίας, η ταυτότητα των πάνω από 10.000 ακινήτων που με κωδικοποιημένο κατάλογο (δημοσιευμένο στο ΦΕΚ) θέτει υπέγγυο όλο τον διαχρονικό άυλο και υλικό πλούτο της πατρίδας στους δανειστές. Επομένως χρειάζεται αυστηρή νομοθετική διαφοροποίηση εάν τυχόν η Εκκλησία συντρέξει στη σύναψη τέτοιας συμφωνίας.
5. Για την περαιτέρω συζήτηση, θα ήταν χρήσιμο να δημοσιευθούν τα πεπραγμένα τής Εταιρίας Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Εξουσίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που συστάθηκε με τον ν. 4182/2013.
6. Με το σχέδιο συμφωνίας προαναγγέλλεται η πλέον μαζική και βίαιη νομοθετική τροποποίηση των εργασιακών σχέσεων πολλών χιλιάδων Ελλήνων κληρικών και των οικογενειών τους, που από εργαζόμενοι δημοσίου δικαίου με τις εντεύθεν εγγυήσεις κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως ιδιωτικού δικαίου με τους εντεύθεν εργασιακούς-μισθολογικούς και ασφαλιστικούς κινδύνους.
Συμπερασματικώς και λόγω των συνταγματικών διατάξεων για τις σχέσεις Ορθόδοξης Εκκλησίας και Πολιτείας, δεν μπορεί να τεθεί στη συμφέρουσα για τον λαό και το έθνος βάση επιμέρους συζήτηση για τις εργασιακές σχέσεις των κληρικών ή την περιουσία των εκκλησιαστικών εν γένει ΝΠΔΔ, αν δεν ληφθεί υπόψη σοβαρά η τάση της εποχής που διαπερνά όλες τις κοινωνίες και τα ευρωπαϊκά κράτη˙ δηλαδή η τάση τής ανασυγκρότησης των κοινωνιών και των κρατών επί τη βάση των πάγιων ιστορικών χαρακτηριστικών τους γνωρισμάτων που διαφυλάσσει τη συνοχή της κοινωνίας, διατηρεί το statusquoτων συνόρων της πατρίδας και μεριμνά για την αναπαραγωγή του λαού και της φυλής.
Με άλλα λόγια, σε μία εποχή που το γένος των Ελλήνων γηράσκει και απομειώνεται, δεν μπορούν να αποτελούν προτεραιότητα ρυθμίσεις και θεσμοί που εκφράζουν την παρωχημένη μετανεωτερικότητα του αποεθνισμού ή -επί το αυστηρότερον- εθνομηδενισμού.
Ιδιαίτερες ιστορικές συνθήκες τής αλλαγής των πληθυσμών λόγω μετανάστευσης και εισαγωγής νέων θρησκευτικών δογμάτων, συνηθειών, συμπεριφορών, αισθητικών και πολιτισμικών στοιχείων, επιβάλλουν μια νέα εθνική και κοινωνική ανασυγκρότηση επί τη βάση των παγίων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων της φυλής.
Και επειδή αξιόπιστες διεθνείς στατιστικές αναφέρουν ότι ο ελληνικός πληθυσμός διαρκώς θα απομειώνεται ώστε στο ορατό μέλλον κινδυνεύει να καταστεί μειοψηφία στην πατρίδα του, αφού οι γεννήσεις υπολείπονται όλο και περισσότερο των θανάτων, είναι αναγκαίο όλες οι δυναμικές ομάδες τού πληθυσμού (μεταξύ των οποίων πρωτίστως οι έγγαμοι κληρικοί με τις πολυμελείς συνήθως οικογένειες) να ενισχυθούν με την ελπίδα ότι η πορεία αυτή της ορατής φθοράς και αφανισμού θα ανακοπεί.
Επομένως απαιτείται πρωτίστως θεσμική, εργασιακή, μισθολογική και ασφαλιστική βεβαιότητα, που δεν φαίνεται να προσφέρει με σαφήνεια η λεγόμενη από την Εκκλησία «πρόθεση» ή «πρόταση» συμφωνίας.-
Αλέξης Π. Μητρόπουλος
↧
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΙΣΚΕ (16/11/2018)
ΑΘΗΝΑ 16/11/2018
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
Μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Σ.Κ.Ε. ευχαριστεί θερμότατα τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες, που συγκροτούν την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι μετέφεραν την αγωνία του εφημεριακού Κλήρου της χώρας και υποστήριξαν σθεναρά το δίκαιά του, καθώς και όλη τη σεπτή Ιεραρχία για την ομόφωνη απόφαση της "να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος". Μια θέση που αποτελεί πάγιο αίτημα των Κληρικών.
Τα μέλη του Δ.Σ. του Ι.Σ.Κ.Ε., έχοντας πλήρη επίγνωση των ευθυνών μας απέναντι στους Κληρικούς που εκπροσωπούμε, αγωνιστήκαμε με γνώμονα τα δίκαιά μας, σε πλαίσιο ευπρέπειας και ήθους. Ακάματα μείναμε σε συνεχή επαφή με εκκλησιαστικούς παράγοντες και τα πολιτικά κόμματα, ώστε να τους εκθέσουμε πειστικά τις απόψεις μας και να διεκδικήσουμε τη συμπαράστασή τους στον αγώνα μας.
Τις προηγούμενες ημέρες, από μερίδα του Τύπου και του πολιτικού φάσματος, δεχθήκαμε ανοίκειες και συκοφαντικές επιθέσεις, εστιαζόμενες στον υποτιθέμενο σκοταδισμό μας. Επιχειρήθηκε ασύγγνωστα ακόμα και η σύνδεσή μας με την πολιτική ακρότητα. Φυσικά, τίποτα από όσα μας καταλόγισαν δεν ισχύει. Ως Ιερείς έχουμε μάθει να συγχωρούμε και δεν πρόκειται να κάνουμε καμιά εξαίρεση στις αρχές μας. Παραδίδουμε όμως όλους αυτούς στην κρίση και τη χλεύη της ελληνικής κοινής γνώμης.
Το Δ. Σ. του Ι.Σ.Κ.Ε. δεν έπραξε τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από όσα προβλέπονται στο καταστατικό του. Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος δημιουργήθηκε το 1890, πολύ πριν από τους περισσότερους σύγχρονους θεσμικούς φορείς. Εμείς νιώθουμε το βάρος της ευθύνης μας απέναντι στην Ορθοδοξία, την Εκκλησία, το Έθνος, τις αρχές και την Ιστορία του Συνδέσμου μας. Παραμένουμε σε αγωνιστική επαγρύπνηση, σε συνεργασία με τους Αρχιερείς μας, περιμένοντας τις επόμενες πολιτικές και εκκλησιαστικές πρωτοβουλίες.
ΕΚ ΤΟΥ Ι.Σ.Κ.Ε.
↧
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ: Ο Ι.Σ.Κ.Ε. είναι ο αρχαιότερος εν ζωή Σύνδεσμος στην Ελλάδα και εκπροσωπεί το σύνολο των Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος.
ΑΘΗΝΑ 20/11/2018
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
Καθώς τις τελευταίες ημέρες γίνεται, όψιμα και δόλια, πολύς λόγος για το ποιος είναι ο Ι.Σ.Κ.Ε., θα θέλαμε να παρουσιάσουμε ορισμένα δεδομένα.
Ο Ι.Σ.Κ.Ε. είναι ο αρχαιότερος εν ζωή Σύνδεσμος στην Ελλάδα ιδρυμένος το 1890 από τον μακαριστό Μητροπολίτη (Αρχιεπίσκοπο) Αθηνών κυρό Γερμανό Καλλιγά και κατ’ αρχήν από Κληρικούς Αθηνών και Πειραιώς, ανάμεσα στους οποίους ο πατήρ Νικόλαος Πλανάς, Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και πλείστοι όσοι ευσεβείς ιερείς, όπως ο αοίδιμος Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος Ματθόπουλος.
Ο Ι.Σ.Κ.Ε. εκπροσωπεί το σύνολο των Κληρικών της Ελλάδος αφού αυτό αναφέρεται ρητά στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (Νόμος 590/1977, άρθρο 63, ΦΕΚ Α 146/31-5-1977).
Την αναγνώριση και το ενδιαφέρον της Ιεράς Συνόδου απηχεί και η υπ’ αριθμόν 2206/4659/2193/14-11-1978 Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Παρόλο που επί μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου συρρικνώθηκε η εκπροσώπηση, δύο μέλη του Ι.Σ.Κ.Ε. (από τέσσερα), εκπροσωπούσαν επισήμως τους Έλληνες Κληρικούς στον διάδοχο του ΤΑΚΕ που ήταν το ΤΑΠΟΕΚΕ (ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΑΚΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ). Επίσης μετά την ένωση των Ασφαλιστικών φορέων των δημοσίων υπαλλήλων στο Τ.Π.Δ.Υ. ο Ι.Σ.Κ.Ε. εκπροσωπείτο από ένα μέλος.
Όπως γίνεται κατανοητό ο Ι.Σ.Κ.Ε. δεν εκπροσωπεί μόνον τα εγγεγραμμένα μέλη αλλά θεσμικά και αναγνωρισμένα το σύνολο των Κληρικών της Ελλάδος.
Όσον αφορά το σχετικά μικρό αριθμό ενεργών μελών, η απάντηση είναι ότι στον Ι.Σ.Κ.Ε. δεν συμβαίνει ό,τι και στους άλλους συνδικαλιστικούς φορείς, όπου με την εγγραφή κάποιου στους μισθολογικούς καταλόγους γίνεται άμεση εγγραφή του και στον συνδικαλιστικό φορέα.
Αυτό ήταν και είναι πάγιο αίτημα του Ι.Σ.Κ.Ε. προς την Ιεραρχία της Ελλάδος το οποίο μέχρι σήμερα δεν εισακούστηκε.
Επίσης επανειλημμένα ο Ι.Σ.Κ.Ε. έχει ζητήσει από τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες να επιτρέψουν στους κληρικούς των επαρχιών τους να δημιουργήσουν παραρτήματα του Ι.Σ.Κ.Ε. όπως ορίζει το καταστατικό του. Και αυτό το αίτημα προσέκρουσε στην καχυποψία και την λανθασμένη εικόνα που έχουν πολλοί για το συλλογικό όργανο εκπροσώπησης του εφημεριακού κλήρου, αλλά και στην αδιαφορία των αδελφών μας Κληρικών και στο αίσθημα ασφάλειας που ίσως παρέχει η εφημεριακή τους θέση.
Γιατί άραγε δεν γίνεται δεκτό το αίτημα του ΙΣΚΕ;
Δεν αρνούμεθα ότι στο παρελθόν είχε προκληθεί όξυνση μεταξύ των σχέσεων Ιεράς Συνόδου και Ι.Σ.Κ.Ε. όταν ο Ι.Σ.Κ.Ε. υπερασπιζόμενος τα μέλη του σε μεμονωμένες περιπτώσεις υπερέβη τα εσκαμμένα. Όμως την τελευταία δεκαετία υπό την προεδρία του νυν προέδρου π. Γεωργίου Σελλή κατεβλήθη τιτάνια προσπάθεια για την εξομάλυνση των σχέσεων. Έμπρακτα εκδηλώθηκε η προσπάθεια αυτή τιμώντας Αρχιερείς οι οποίοι στάθηκαν αρωγοί στον Σύνδεσμο, αναδεικνύοντας τους ως επίτιμα μέλη.
Στις επισκέψεις μας στον Μακαριώτατο και σε Μητροπολίτες δεχόμασταν την ίδια ερώτηση που αγωνιωδώς ενδιαφέρει και τα Μ.Μ.Ε. σήμερα. Πόσους εκπροσωπούμε;
Η απάντηση, θεσμικά και ουσιαστικά, είναι μια: εκπροσωπούμε το σύνολο των Κληρικών της Εκκλησίας τη Ελλάδος ανεξαρτήτως του ποσοστού των εγγεγραμμένων.
Ο Ι.Σ.Κ.Ε. απέδειξε με απτά παραδείγματα εκφοράς λόγου και ανακοινωθέντων, ενεργειών και παρεμβάσεων ότι παρακολουθεί, παρεμβαίνει, ενημερώνει και προμαχεί υπέρ των δικαίων του εφημεριακού κλήρου.
Όσον αφορά καθοδηγούμενη απόπειρα δημιουργίας νέου συνδικαλιστικού οργάνου των ιερέων υπό ενός διαγραμμένου μέλους του Ι.Σ.Κ.Ε. με τις ευλογίες, όπως φημολογείται, ενός Μητροπολίτου, το αφήνουμε στην κρίση του καθενός.
ΕΚ ΤΟΥ ΙΣΚΕ
↧
↧
Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΧΙΟΠΟΛΙΤΗΣ (1785 -1807) Ένας νεαρός αθλητής της πίστεως από τη Χίο αγιάζει με το αίμα του την ένδοξη μικρασιατική γη
![]() |
Φορητή εικόνα Αγίου Γεωργίου του Χιοπολίτου |
Ανάμεσα στους πολυάριθμους αγίους, που ανέδειξε η Πρόνοια του Θεού στο μυροβόλο και ευλογημένο νησί της Χίου συναριθμείται και ο Άγιος ένδοξος νεομάρτυς Γεώργιος ο Χιοπολίτης, που μαρτύρησε στις 26 Νοεμβρίου 1807 στις Κυδωνιές (Αϊβαλί) της αγιοτόκου και μαρτυρικής μικρασιατικής γης. Επ’ ευκαιρία της ιεράς μνήμης του θα επιχειρήσουμε να σκιαγραφήσουμε την αγωνιστική μορφή του νεαρού αθλητή της πίστεως μας, που μαρτύρησε για τον Χριστό στα δύσκολα και σκοτεινά χρόνια της Τουρκοκρατίας και προσφέρει στον σημερινό άνθρωπο της πνευματικά αποβιταμινωμένης και θρησκευτικά αδιάφορης εποχής μας ένα φωτεινό παράδειγμα φλογερής πίστεως και ακμαίου φρονήματος.
ΟΆγιος Γεώργιος ο Χιοπολίτης γεννήθηκε το 1785 στο χωριό Πιτυός της βόρειας Χίου. Οι γονείς του ονομάζονταν Παρασκευάς και Αγγερώ, αλλά σε ηλικία μόλις εννέα μηνών πεθαίνει η μητέρα του. Ο πατέρας του ξαναπαντρεύτηκε και παρέδωσε τον μικρό Γεώργιο σε ένα ξυλογλύπτη για να μάθει κοντά του την ξυλογλυπτική τέχνη. Ο τεχνίτης τον πήρε μαζί του στα Ψαρά και εκεί ανέλαβαν από κοινού την κατασκευή του τέμπλου του ναού του Αγίου Νικολάου. Από τα Ψαρά έφυγε όμως κρυφά ο Γεώργιος μαζί με άλλους και έφτασε στην Καβάλα. Εκεί συνελήφθη να κόβει καρπούζια σε έναν κήπο και οδηγήθηκε στον κριτή, όπου από φόβο αρνήθηκε τη χριστιανική του πίστη. Έτσι ο Γεώργιος από χριστιανός έγινε μωαμεθανός και άρχισε να εργάζεται κοντά σε Τούρκους. Στο μεταξύ ο πατέρας του και οι συγγενείς του δεν γνώριζαν τίποτα από αυτά και ούτε ήξεραν, πού βρίσκεται. Κάποια ημέρα έφτασε ο Γεώργιος στη Χίο με ένα καΐκι φορτωμένο καρπούζια. Κάποιος συγγενής του τον αναγνώρισε και έτρεξε για να τον χαιρετίσει. Φτάνοντας όμως κοντά του, άκουσε κάποιον από το πλήρωμα να τον φωνάζει με το τουρκικό όνομα Αχμέτ. Ο συγγενής ξαφνιάστηκε και ρώτησε το παιδί, γιατί τον φώναζαν Αχμέτ και όχι Γεώργιο. Ο μικρός έτρεξε στο καΐκι και μέχρι να ειδοποιηθεί ο πατέρας του, το πλοίο έφυγε από τη Χίο. Δεν πέρασε πολύς καιρός και ο Γεώργιος ξανάρθε στη Χίο για να επισκεφθεί τον πατέρα του, ο οποίος όμως απουσίαζε σε ταξίδι. Έφυγε απογοητευμένος, αλλά αποφασισμένος να συναντήσει τον πατέρα του και να του εκμυστηρευτεί το παράπτωμά του. Γι’ αυτό ήρθε και πάλι στη Χίο και μάλιστα αυτή τη φορά φορώντας χριστιανικά ενδύματα. Με δάκρυα ζήτησε από τον πατέρα του να τον συγχωρέσει και να τον βοηθήσει να επανορθώσει. Ο πατέρας του τον οδήγησε στον πνευματικό της ενορίας του για να τον καθοδηγήσει πνευματικά και να τον ενισχύσει στην πίστη του. Όμως ο κίνδυνος για τον νεαρό Γεώργιο ήταν μεγάλος, αφού οι Τούρκοι θα προσπαθούσαν να τον επαναφέρουν στον μωαμεθανισμό. Γι’ αυτό και ο πατέρας του τον έστειλε στις Κυδωνιές, το σημερινό Αϊβαλί της Μικράς Ασίας, όπου τον παρέδωσε σε έναν καλό χριστιανό και στον οποίο αποκάλυψε, τί είχε συμβεί στο παιδί του. Ο χριστιανός αυτός τον έστειλε έξω από την πόλη για να είναι περισσότερο ασφαλής. Εκεί έμεινε δέκα χρόνια διάγοντας χριστιανικό βίο και δουλεύοντας τίμια και αποδοτικά.
Όταν ο Γεώργιος έγινε είκοσι ετών, ξεθάρρεψε και αποφάσισε να πάει στην πόλη των Κυδωνιών για να μείνει και να εργασθεί. Έχοντας μάλιστα αποκτήσει πολλούς φίλους, νοίκιασε ένα δωμάτιο στο σπίτι μίας γερόντισσας στις Κυδωνιές, που τον φρόντιζε σαν παιδί της και γνώριζε το παράπτωμά του. Ο πατέρας του όμως ανησυχούσε για την τύχη του παιδιού του και πρότεινε στον Γεώργιο να γίνει ναυτικός και να τον βάλει σε ρώσικο πλοίο.
ΟΓεώργιος όμως ήταν ευχαριστημένος με τη ζωή του και αρνήθηκε την πρόταση του πατέρα του. Γνώρισε μάλιστα και μία κοπέλα και σε ηλικία είκοσι δύο ετών αρραβωνιάσθηκε. Προτού γίνουν οι αρραβώνες, οι συγγενείς της κοπέλας ζήτησαν τη γνώμη της γερόντισσας, που φρόντιζε τον Γεώργιο. Εκείνη είπε τη γνώμη της, αλλά μεταξύ των άλλων αποκάλυψε το μυστικό του παιδιού, ότι δηλαδή στα παιδικά του χρόνια είχε γίνει μωαμεθανός. Το γεγονός αυτό δεν επηρέασε καθόλου τον αρραβώνα, αφού ο Γεώργιος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους. Μετά τους αρραβώνες άρχισε να ετοιμάζεται για γάμο. Του χρειαζόταν όμως χρήματα και γι’ αυτό ζήτησε από τον αδελφό της κοπέλας του τα δανεικά χρήματα, που του είχε δώσει. Ο αδελφός αρνήθηκε να τα δώσει και για να τον εκδικηθεί, τον κατήγγειλε στις τουρκικές αρχές, ότι είναι εξωμότης. Οι φίλοι του Γεωργίου έμαθαν το θλιβερό αυτό γεγονός και άρχισαν να τον παρακινούν να φύγει από τις Κυδωνιές για να σωθεί. Ο Γεώργιος όμως έμεινε εκεί, αποφασισμένος να μαρτυρήσει για τη χριστιανική του πίστη. Διατάχθηκε η σύλληψή του, αλλά ο Γεώργιος παραδόθηκε μόνος του και οδηγήθηκε στον Τούρκο διοικητή, όπου επέδειξε με γενναιότητα τη σθεναρή και αμετακίνητη πίστη του στον ένα και αληθινό Θεό.
![]() |
Φορητή εικόνα του 1846 από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σύρου |
Στις 8 Νοεμβρίου 1807 τον οδήγησαν και τον έκλεισαν στη φυλακή, όπου έμεινε δεκαεπτά ημέρες, υπομένοντας πολλά βασανιστήρια. Οι Τούρκοι επιχείρησαν πολλές φορές με υποσχέσεις, πιέσεις και απειλές να του αλλάξουν το χριστιανικό του φρόνημα, αλλά ο Γεώργιος ομολογούσε πάντοτε με παρρησία την πίστη του στον Χριστό. Ο ευσεβής λαός των Κυδωνιών, που τόσο αγαπούσε τον νεαρό Γεώργιο, προσευχόταν στον Θεό για να τον ενισχύσει στον αγώνα του, ώστε να μείνει σταθερός και ακλόνητος στην πίστη του, ενώ μέσα στη φυλακή ένας καλός χριστιανός τον παρηγορούσε και τον στήριζε πνευματικά.
Στις 24 Νοεμβρίου βγήκε η απόφαση να θανατωθεί με αποκεφαλισμό. Οι χριστιανοί τον ειδοποίησαν και μάλιστα αποφάσισαν να στείλουν στη φυλακή ιερέα για να τον εξομολογήσει και να τον κοινωνήσει. Για να επιτευχθεί αυτό, ένας ιερέας προφασίσθηκε, ότι μάλωσε με έναν χριστιανό και έτσι φυλακίσθηκε από τους Τούρκους. Ο Γεώργιος εξομολογήθηκε και κοινώνησε μέσα στη φυλακή και ανέμενε πλέον με χαρά και ηρεμία να αξιωθεί του μαρτυρίου. Το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου συγκεντρώθηκε πλήθος χριστιανών στον ναό, όπου τελέσθηκε ολονύκτια αγρυπνία για την πνευματική ενίσχυση του νεαρού αθλητή της πίστεως. Αλλά ο κόσμος έχοντας πληροφορηθεί τη θανατική καταδίκη του Γεωργίου, άρχισε να συγκεντρώνεται στην αγορά, ενώ άλλοι βρίσκονταν έξω από τη φυλακή. Οι Τούρκοι ανησύχησαν από το πλήθος των συγκεντρωμένων χριστιανών στα διάφορα σημεία της πόλης και γι’ αυτό έστειλαν δύο χωροφύλακες για να τους διασκορπίσει. Ο Τούρκος αγάς διέταξε να βγάλουν τον Γεώργιο από τη φυλακή και να τον οδηγήσουν στον τόπο της εκτελέσεως. Στην πορεία του προς τον τόπο αυτό ο Γεώργιος ζητούσε από τους χριστιανούς, που συναντούσε, να τον συγχωρέσουν και τους παρακαλούσε να προσευχηθούν γι’ αυτόν. Μόλις έφτασε στον τόπο της εκτελέσεως γονάτισε πάνω στην πλάκα και έσκυψε το κεφάλι. Ο δήμιος τον ρώτησε , αν έχει μετανιώσει, αλλά ο θαρραλέος Γεώργιος απάντησε, ότι είναι χριστιανός και θα πεθάνει για τον Χριστό. Τότε του έριξε μια τουφεκιά στην πλάτη και αμέσως πήρε φωτιά το ένδυμα του μάρτυρα. Άφθονο αίμα άρχισε να τρέχει, αλλά ο Γεώργιος έμεινε σταθερός και ακλόνητος στην πίστη του. Στη συνέχεια ο δήμιος του χάραξε τον λαιμό με ένα μαχαίρι και ακολούθως με ορμή τον κτύπησε τόσο δυνατά, ώστε το μαχαίρι σφηνώθηκε στον τράχηλο. Με υπομονή και καρτερία υπέμεινε ο Γεώργιος το επίγειο μαρτυρικό του τέλος μέχρι που τον αποκεφάλισαν. Ο αποκεφαλισμός του Αγίου έλαβε χώρα στις 26 Νοεμβρίου 1807 και η αγία ψυχή του εικοσιδιάχρονου γενναίου αθλητή της πίστεως μετέβη στον Πανάγαθο Θεό, που τόσο αγάπησε.
Μετά το μαρτυρικό τέλος του Αγίου ο συγκεντρωμένος κόσμος ξεχύθηκε με πόνο πάνω στο ζεστό κορμί του. Γράφει χαρακτηριστικά ο Αϊβαλιώτης λογοτέχνης Φώτης Κόντογλου: «Τότε ούλος κείνος ο κόσμος χύθηκε έξω φρενών απάνου στο ζεστό κορμί. Και άλλος σφούγγιζε το αίμα, άλλος ασπαζόταν τ’ άγιο λείψανο ή την πλάκα, άλλος ξέσκιζε ένα κομμάτι απ’ το ρούχο του, άλλος δόξαζε τον Θεό. Μάταια τα τουρκιά τους χτυπούσανε με τα ραβδιά και τους κλωτσούσανε. Ο αγάς πρόσταξε να τους βαρέσουνε στα καλά, κι οι τούρκοι βάνανε τις φωνές και πέσανε με γυμνά σπαθιά απάνου στους χριστιανούς. Οι κακόμοιροι οι χριστιανοί σκορπίσανε φωνάζοντας «Κύριε ελέησον, Κύριε ελέησον» κι άλλος έχασε το φανάρι του, άλλος το ραβδί του, άλλος τα παπούτσια του, άλλος το καλπάκι του…».
Το λείψανο του Αγίου πετάχθηκε σε ρεματιά έξω από την πόλη σύμφωνα με μια εκδοχή ή ρίχθηκε στη θάλασσα σύμφωνα με άλλη. Οι χριστιανοί το περισυνέλεξαν και το πήγαν στο ερημονήσι Νησοπούλα, που βρίσκεται έξω από το Αϊβαλί, όπου και το ενταφίασαν. Μετά από χρόνια έγινε η ανακομιδή του ιερού λειψάνου και το τοποθέτησαν σε ναό, που ανεγέρθηκε προς τιμήν του Αγίου, στον τόπο του μαρτυρίου του. Μέχρι τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 τελούνταν στις Κυδωνιές μεγάλη πανήγυρις προς τιμήν του Αγίου, που είναι ο πολιούχος και προστάτης άγιος των απανταχού της Γης Κυδωνιατών.
![]() |
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Χιοπολίτου στο χωριό Πιτυός της Χίου |
Σήμερα ο Άγιος Γεώργιος ο Χιοπολίτης εορτάζεται από τους μικρασιάτες πρόσφυγες των Κυδωνιών στους ιερούς ναούς του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νικολάου στην πόλη της Μυτιλήνης, αλλά και στο χωριό Νέες Κυδωνιές της Λέσβου, όπου ο ενοριακός ναός τιμάται επ’ ονόματι του Αγίου. Στη Χίο ο Άγιος τιμάται στον ομώνυμο ιερό ναό του στο χωριό Πιτυός, που εγκαινιάσθηκε στις 11 Αυγούστου 2001, ενώ ναοί προς τιμήν του Αγίου έχουν επίσης ανεγερθεί στο Άκτιο Πρεβέζης και στον Διόνυσο Αττικής. Ιερά λείψανα του Αγίου φυλάσσονται στην Παναγιούδα της Λέσβου και στην Ιερά Μονή του Προφήτου Ηλιού στη Σαντορίνη, ενώ παλαιά εικόνα του νεομάρτυρος, φιλοτεχνημένη το 1847, φυλάσσεται στον ιερό μητροπολιτικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ερμούπολη της Σύρου, όπου ο Άγιος τιμάται ως προστάτης της συντεχνίας των αρτοποιών. Επίσης το ασημένιο περικάλυμμα της κάρας του Αγίου πουλήθηκε από τους Τούρκους σε κάποιο Γερμανό, ο οποίος το μεταπούλησε σε χριστιανό και εκείνος το δώρισε στο Μουσείο Μπενάκη των Αθηνών, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.
Στις 26 Νοεμβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία μας τιμά μαζί με τον λαοφιλή προστάτη των παιδιών Άγιο Στυλιανό και τον πολιούχο της ιστορικής πόλεως της Σπάρτης Όσιο Νίκωνα τον Μετανοείτε και έναν νεαρό αθλητή της πίστεως, τον Άγιο ένδοξο νεομάρτυρα Γεώργιο τον Χιοπολίτη, ο οποίος μας καλεί να αφυπνιστούμε πνευματικά και να επαναπροσδιορίσουμε την κατά Χριστόν πνευματική μας πορεία.
Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος
Εκπαιδευτικός
Βιβλιογραφία
1. Κόντογλου Φωτίου, Μαρτύριον του Αγίου Γεωργίου του Χιοπολίτου, «Κιβωτός», Αθήναι 1953
2. Σωτηρίου Γ.Π., Ο Νεομάρτυς Άγιος Γεώργιος ο Χιοπολίτης, πολιούχος Κυδωνιών, Μυτιλήνη 1955
3. Χαλκιά –Στεφάνου Πόπης, Οι Άγιοι της Χίου, Εκδόσεις Επτάλοφος, Β΄ Έκδοσις, Αθήναι 2008
↧
Δελτίο Τύπου Ι.Σ.Κ.Ε. 28/11/2018
ΑΘΗΝΑ, 28/11/2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 📜
Εξ αφορμής των δηλώσεων του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου για συνάντηση με τους συνδέσμους των ιερέων στα πλαίσια του διαλόγου με την Εκκλησία, ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος δηλώνει, ότι αναμένει με ενδιαφέρον την πραγματοποίηση της εξαγγελθείσης προσκλήσεως, στην οποία, όταν του απευθυνθεί, θα ανταποκριθεί θετικά.
Ο Ι.Σ.Κ.Ε. με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορείται για τις σταθερές και αμετακίνητες θέσεις της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του σεπτού μας Οικουμενικού Πατριαρχείου υπέρ του εφημεριακού ιερού Κλήρου καθώς και για τα υπό αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος, και κυρίως το άρθρο 3 και εκφράζει προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο και τα μέλη της περί Αυτόν Αγίας και Ιεράς Συνόδου τις ευγνώμονες υιικές του ευχαριστίες. Ο Ι.Σ.Κ.Ε. έχοντας στις τάξεις του τακτικά μέλη (Κληρικούς) από τις Μητροπόλεις Παλαιάς και Νέας Ελλάδος, προτίθεται, καθηκόντως, να υποβάλει αίτημα για συνάντηση με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο.
Το Δ. Σ. του Ι.Σ.Κ.Ε. παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, παραμένει σε εγρήγορση στη γραμμή υπεράσπισης των δικαίων του εφημεριακού κλήρου της χώρας, επικοινωνεί με αδελφούς από όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Ελλάδας, και προγραμματίζει τις κινήσεις του.
ΕΚ ΤΟΥ Ι.Σ.Κ.Ε.
↧
Η ΑΓΙΑ ΜΥΡΟΠΗ H ένδοξος πρωτομάρτυς της Χίου
Ηιστορική γη της Εφέσου καυχάται δικαίως για τους φωτεινούς πνευματικούς αστέρες, που γεννήθηκαν, έλαμψαν ή τελείωσαν τον επίγειο βίο τους στην αγιασμένη αυτή μικρασιατική γη, αποτελώντας για τους χριστιανούς του 21ου αιώνα λαμπρά παραδείγματα ηρωϊκού φρονήματος και ακλόνητης πίστης και προσήλωσης στον Ιησού Χριστό.
Στις αρχές του 3ου μ.Χ. αιώνα και σε μία περίοδο, κατά την οποία η Εκκλησία του Χριστού δοκιμαζόταν από σκληρούς διωγμούς, γεννήθηκε στην Έφεσο η Αγία παρθενομάρτυς Μυρόπη. Ο πατέρας της απεβίωσε νωρίς και η χιακής καταγωγής μητέρα της, που ονομαζόταν Άφρα, την ανέθρεψε χριστιανικά. Σύμφωνα μάλιστα με την παράδοση η Μυρόπη επισκεπτόταν συχνά τον τάφο της Αγίας Ερμιόνης, της τέταρτης θυγατέρας του Αγίου Φιλίππου, ο οποίος ήταν ένας από τους επτά διακόνους της πρώτης Εκκλησίας των Ιεροσολύμων. Από τον τάφο αυτό η Μυρόπη έπαιρνε το μύρο, που ανέβλυζε και το μοίραζε για ευλογία στους χριστιανούς. Το γεγονός αυτό της έδωσε μάλιστα και το όνομα Μυρόπη.
Όμως τον Σεπτέμβριο του 249 μ.Χ. και μόλις ξέσπασε ο σκληρός διωγμός εναντίον των χριστιανών επί των ημερών του αυτοκράτορος Δεκίου, η Μυρόπη και η μητέρα της, η Άφρα, εγκατέλειψαν την Έφεσο και με ένα μικρό πλοίο έφτασαν στο μυροβόλο νησί της Χίου και εγκαταστάθηκαν σε κτήμα στην περιοχή του χωριού Θυμιανά. Στον τόπο, όπου αποβιβάστηκαν, ανήγειραν ένα προσκυνητάρι προς τιμήν της Αγίας Ερμιόνης, η οποία αργότερα έδωσε και την ονομασία της στην περιοχή αυτή της Χίου, που κοσμείται μέχρι τις ημέρες μας με ομώνυμο ιερό ναό.
Την περίοδο όμως αυτή, κατά την οποία βρισκόταν στη Χίο η Μυρόπη με τη μητέρα της, έφτασαν στο νησί και τα ρωμαϊκά πολεμικά πλοία, στα οποία μεταξύ άλλων υπηρετούσε ως αξιωματικός και ένα νεαρό αρχοντόπουλο από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο Ισίδωρος, ο οποίος είχε ασπασθεί τη χριστιανική πίστη. Ο νεαρός Ισίδωρος άρχισε να έρχεται σε επαφή με τη χριστιανική κοινότητα της Χίου, αλλά το γεγονός αυτό καταγγέλθηκε στον ειδωλολάτρη ναύαρχο Νουμέριο, ο οποίος άρχισε να τον παρακαλεί να αρνηθεί τον Χριστό και να θυσιάσει στα είδωλα των ψεύτικων θεών. Ο γενναίος Ισίδωρος έμεινε σταθερός και ακλόνητος στην πίστη του και μετά από πολλά βασανιστήρια αποκεφαλίσθηκε στις 14 Μαΐου του 250 μ.Χ.
Το λείψανο του πρωτομάρτυρος της Χίου Αγίου Ισιδώρου ρίχθηκε μέσα σε φαράγγι και ο Νουμέριος διέταξε, να το φρουρούν για να μην κλαπεί. Κατά τη διάρκεια όμως της νύχτας και την ώρα, που οι φρουροί κοιμόνταν, η Μυρόπη έκλεψε μαζί με τις υπηρέτριες της το αιμόφυρτο σώμα του νεαρού Ισιδώρου και αφού το άλειψε με μύρο, το ενταφίασε με τις πρέπουσες τιμές στο ρωμαϊκό νεκροταφείο, όπου μέχρι σήμερα σώζονται τα ερείπια του παλαιού ναού του Αγίου Ισιδώρου.
Την άλλη ημέρα μόλις έγινε γνωστό το γεγονός της αρπαγής του λειψάνου, ο ναύαρχος Νουμέριος εξαγριώθηκε τόσο πολύ, ώστε απείλησε τους φρουρούς με αποκεφαλισμό, εάν δεν έβρισκαν το λείψανο και αυτόν, ο οποίος το έκλεψε. Μάλιστα για να τους εκφοβίσει και να τους ταλαιπωρήσει, τους έδεσε με σίδερα και διέταξε, έτσι όπως ήταν σιδεροδέσμιοι, να βρουν το κλεμμένο λείψανο. Μόλις η Μυρόπη είδε τους σιδεροδέσμιους φρουρούς να ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν το λείψανο, τους λυπήθηκε και με παρρησία ομολόγησε σ’ αυτούς την πράξη της. Στη συνέχεια οδηγήθηκε από τους φρουρούς στον Νουμέριο, όπου με ηρωϊκό φρόνημα ομολόγησε την αρπαγή του ιερού λειψάνου. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό και με την περιφρονητική στάση της Μυρόπης απέναντι στο πρόσωπο του Νουμερίου και την ψεύτικη θρησκεία των ειδώλων εξαγρίωσαν τόσο πολύ τον σκληρόκαρδο ειδωλολάτρη ναύαρχο, ώστε διέταξε να τη χτυπήσουν αλύπητα με χονδρά ραβδιά και να τη σύρουν από τις τρίχες του κεφαλιού της σε όλη την πόλη της Χίου.
Από τα βασανιστήρια η Μυρόπη βγήκε μισοπεθαμένη και οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου μάλιστα τοποθετήθηκε και φύλακας για να τη φρουρεί. Ο φύλακας έμεινε άγρυπνος κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά έμεινε έκπληκτος από τα θαυμαστά και παράδοξα, που έλαβαν χώρα μέσα στη φυλακή και τα οποία έζησε με τα ίδια του τα μάτια. Η Μυρόπη προσευχόταν στον Πανάγαθο Θεό, όταν τα μεσάνυχτα ένα λαμπερό φως πλημμύρισε το δωμάτιο, μέσα στο οποίο ήταν φυλακισμένη. Στη συνέχεια ακολούθησε μέσα σ’ αυτό το φως χορός Αγγέλων, που έψαλλε τον Τρισάγιο Ύμνο. Στη μέση αυτών βρισκόταν ο Άγιος Ισίδωρος, ο οποίος κοίταζε επίμονα την Αγία Μυρόπη και της είπε, ότι η παράκλησή της εισακούστηκε στον Θεό και θα έρθει μαζί του στην αιώνια χαρά του Παραδείσου, αφού θα λάβει τον στέφανο της αγιότητος.
Μόλις τελείωσε τον λόγο του ο Άγιος Ισίδωρος, η Μυρόπη παρέδωσε την αγία της ψυχή στον Θεό και η φυλακή γέμισε από άρρητη ευωδία. Βλέποντας οι φύλακες τα θαυμαστά αυτά γεγονότα, τρόμαξαν τόσο πολύ, ώστε κινδύνεψαν να χάσουν και τον νου τους. Μάλιστα ο φύλακας, που έμεινε άγρυπνος και βίωσε το παράδοξο γεγονός, βαπτίσθηκε χριστιανός και μαρτύρησε αργότερα για τη χριστιανική του πίστη.
Το λείψανο της Αγίας παρθενομάρτυρος Μυρόπης τοποθετήθηκε στον τόπο, όπου η Αγία είχε πρωτύτερα ενταφιάσει το λείψανο του Αγίου Ισιδώρου. Αργότερα ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Πωγωνάτος ανήγειρε περικαλλή ναό πάνω στους τάφους των δύο Αγίων πρωτομαρτύρων της Χίου Ισιδώρου και Μυρόπης, τον οποίο μάλιστα διεκόσμησε με μάρμαρα και ψηφιδωτά, που σώζονται μέχρι σήμερα.
Ημνήμη της ενδόξου πρωτομάρτυρος γυναικός της νήσου Χίου Αγίας Μυρόπης, που τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας στις 2 Δεκεμβρίου, εορτάζεται στον ιερό ενοριακό ναό του Αγίου Ισιδώρου στον Βροντάδο της Χίου, όπου το δεξιό κλίτος είναι αφιερωμένο επ’ ονόματί της, τη δε ασματική της Ακολουθία εποίησε ο Όσιος Νικηφόρος ο Χίος.
Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος
Εκπαιδευτικός
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Χαλκιά –Στεφάνου Πόπης, Οι Άγιοι της Χίου, Εκδόσεις Επτάλοφος, Β΄ Έκδοση, Αθήναι 2008.
Πηγή: Σύνδεσμος Κληρικών Χίου
↧